elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano
Diputació de València

Homenatge a tres veïns de Favara que van ser esclavitzats en un camp de concentració nazi

Homenatge a tres veïns de Favara que van ser esclavitzats en un camp de concentració nazi
  • Els germans Roselló van ser detinguts a Grenoble, però no figuraven al llistat de persones espanyoles en camps d'extermini per tenir també la nacionalitat francesa

MÉS FOTOS
Homenatge a tres veïns de Favara que van ser esclavitzats en un camp de concentració nazi - (foto 2)
Homenatge a tres veïns de Favara que van ser esclavitzats en un camp de concentració nazi - (foto 3)

El diputat de Memòria Històrica, Ramiro Rivera, ha presidit a Favara, juntament amb l'alcaldessa, Oro Azorín, i el director de l’Institut Français de València, Maxime Henri-Rousseau, un acte d'homenatge als germans Juan, Víctor i Luis Roselló, nascuts en esta localitat de la Ribera Baixa i que van ser represaliats pel règim nazi entre 1943 i 1944.

Estos tres veïns de Favara van ser deportats des de Grenoble al camp de concentració de Buchenwald per lluitar contra l'avanç del feixisme i en defensa de les llibertats a Europa.

El diputat de Memòria Històrica, Ramiro Rivera, ha destacat “el seu compromís innegociable amb la democràcia europea” i afirma que “la Diputació de València no oblidarà els seus sacrificis”, per la qual cosa ha anunciat que des de la institució provincial “s'està treballant ja per a oferir als ajuntaments una exposició itinerant sobre les víctimes valencianes del nazisme”.

L'acte d'homenatge, que ha comptat amb l'actuació del cantautor torrentí Pau Alabajos, ha culminat amb el descobriment d'un monòlit en honor als germans Roselló, “que servirà per a mantindre viu el seu record”, ha conclòs el diputat Rivera.

Resistència de Grenoble

Els germans Juan, Víctor i Luis Roselló van participar activament en la Resistència de Grenoble, ciutat on van ser detinguts en el marc de l'operació ‘Espuma de Mar’ o Meerschaum, iniciada en 1943.

Des d'allí van ser traslladats a Compiègne, des d'on els nazis van distribuir en combois massius a milers de detinguts pels camps de concentració, on van ser torturats i esclavitzats. Els germans Roselló van ingressar en el camp de concentració de Buchenwald el 19 de gener de 1944 com a mà d'obra esclava.

El fet que no aparegueren en els llistats d'espanyols que van passar pels camps d'extermini és pel fet que, per haver contret matrimoni a França, posseïen també la nacionalitat d'este país. De fet, Víctor i Luis Roselló van ser condecorats amb l'Ordre Nacional de la Legió d'Honor Francesa.

Dels quasi 10.000 deportats espanyols als camps de concentració, 687 van ser valencians i valencianes i tan sols 252 d'ells van ser alliberats amb vida. Alguns camps de la mort com Mauthausen, Buchenwald, Dachau o Ravensbrück, conegut com L'infern de les dones, van ser testimoniatge de l'holocaust valencià.

Pujar