elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano

40 estudiants Erasmus visiten el Museu Històric-Etnològic de la Font de la Figuera

40 estudiants Erasmus visiten el Museu Històric-Etnològic de la Font de la Figuera
  • La ruta, organitzada pel Vicerectorat de Projecció Territorial i Societat de la Universitat de València també els ha permès conèixer, de primera mà, el procés d’elaboració del vi a la zona dels Alforins, amb degustació inclosa

MÉS FOTOS
40 estudiants Erasmus visiten el Museu Històric-Etnològic de la Font de la Figuera - (foto 2)
40 estudiants Erasmus visiten el Museu Històric-Etnològic de la Font de la Figuera - (foto 3)
40 estudiants Erasmus visiten el Museu Històric-Etnològic de la Font de la Figuera - (foto 4)

El Museu Històric-Etnològic de la Font de la Figuera acaba de rebre una de les seues visites més internacionals. 40 estudiants Erasmus de diferents nacionalitats van viatjar fins la localitat atrets per la visita ‘Els Alforins: ruta del vi”. La ruta, organitzada pel Vicerectorat de Projecció Territorial i Societat de la Universitat de València, els ha permès conèixer també el procés d’elaboració del vi en esta zona, amb degustació inclosa.

De procedència alemanya, finlandesa, francesa, anglesa, italiana, hongaresa, polonesa i austríaca s’han sorprès de la grandària expositiva del Museu (450m2, aproximadament). I de la qualitat i quantitat de peces de què disposa, com d’espais diferenciats. La recreació d’una casa típica documentada des del segle XVI, és una de les preferides dels visitants, encara que també l’almàssera i la reproducció d’una destil·leria de licors i aiguardents de principis del XX.

A través del programa “Erasmus en el territorio: rutas turísticas culturales por la província de València”, esta ruta va fer parada a la Font de la Figuera el passat dissabte. Este tipus de rutes, dissenyades amb la participació dels Ajuntaments corresponents, es caracteritzen per la seua vocació formativa. D’esta forma, s’il·lustra els estudiants del Programa Erasmus en valors patrimonials, culturals i paisatgístics de la geografia valenciana.

La regidora de Cultura, Educació i Patrimoni, Irene Vila, els va donar la benvinguda a la població, destacant el valor patrimonial lligat al món del vi des d’anys remots “que troba, al nostre Museu, el millor exponent per mostrar-lo al turisme i visitants”. També els va convidar, en futures ocasions, a visitar el retaule del pintor del renaixement Joan de Joanes, present al temple parroquial. .

El Museu de la Font de la Figuera

Presenta una mostra representativa de la importància que el cultiu vitivinícola ha tingut en la població. Situat en un celler rehabilitat de finals del segle XVIII, el celler de “les Masseretes”, mostra com es realitzava l’elaboració tradicional del vi.

En el seu interior, es pot trobar, en primer lloc, l’entrada del carro de la verema quan aboca el raïm al cup i tot el procés de trepitjat i premsat del most.

En un segon nivell, s’observen els dipòsits de fermentació o piques de decantació, amb tot el utillatge de laboratori.

Ja en el tercer nivell, destaca una zona de venda i emmagatzematge de vi.

Tot aquest procés és típic de la localitat, on s’aprofita el desnivell dels carrers, per tal de fer possible la decantació natural de les restes de fermentació dels vins.

El Museu conté també altres espais diferenciats, com la recreació d’una casa típica documentada des del segle XVI, una almàssera i la reproducció d’una destil·leria de licors i aiguardents de principis del XX, que s’ha traslladat d’origen, quan aquesta va finalitzar la seua activitat.

Pujar