elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano

La Diputació de València digitalitza el seu arxiu per a acostar la història de la província a les noves generacions

La Diputació de València digitalitza el seu arxiu per a acostar la història de la província a les noves generacions
  • Els investigadors i la ciutadania tenen accés a un valuós patrimoni documental que abasta des del segle XIII fins als nostres dies, amb fotos, mapes, plans, cartells, pergamins i col·leccions privades

MÉS FOTOS
La Diputació de València digitalitza el seu arxiu per a acostar la història de la província a les noves generacions - (foto 2)
La Diputació de València digitalitza el seu arxiu per a acostar la història de la província a les noves generacions - (foto 3)

La Diputació de València treballa en la consolidació d'un potent arxiu electrònic amb valuosos documents, gràfics i escrits, que mostren l'evolució de la província des del segle XIII fins als nostres dies. Este és un dels projectes que destaca el diputat d'Administració General, Ricardo Gabaldón, després de la seua visita a l'Arxiu General i Fotogràfic de la Diputació, situat en el valencià carrer del Beato Nicolás Factor, en el barri de Patraix.

La mateixa història de l'Arxiu és en sí un tema interessant, ja que es va construir en 1992 en un dels pavellons del desaparegut Manicomi de Jesús, rehabilitat per a albergar este centre de consulta dependent de la corporació provincial. “Pot ser que no siga un dels servicis més coneguts de la Diputació, però en el seu interior es conserven més de nou quilòmetres de documentació amb la qual podem recórrer i entendre els últims segles d'història de València i els seus pobles”, assenyala Gabaldón.

Precisament per això, el diputat vol agilitzar el projecte d'arxiu electrònic, com a servici transversal que dona suport a tots els departaments de la institució. “A la casa tenim clara la importància de tindre a l'abast tota esta informació, però volem anar més enllà i ampliar l'oferta de continguts digitals en línia, que no sols facilitarà la tasca de persones investigadores, sinó que garantirà que el patrimoni documental de la Diputació es conserve per a generacions futures”, ha expressat el responsable de l'Arxiu, diputat provincial i alcalde d'Utiel.

Com a anècdota, la directora de l'Arxiu, May Gil, va mostrar al diputat documents històrics que constaten l'evolució d'Utiel en les últimes dècades. “Qualsevol municipi de la província té el seu xicotet raconet ací, els seus mapes i plans antics, els seus personatges il·lustres, els seus paisatges rurals i urbans, les fotografies de les seues festes i escenes de la vida quotidiana”, explica May, qui posa en valor les recents millores realitzades en les dependències de l'Arxiu, especialment “la nova climatització de l'edifici, que a més de major eficiència energètica influïx molt positivament en la conservació dels fons i col·leccions”.

Privilegis, butles i col·leccions privades

L'edifici que alberga l'Arxiu provincial està íntimament lligat a la història del convent franciscà de Santa María de Jesús. No en va, el valuós patrimoni documental que tanquen els seus murs està directament relacionat amb les institucions benèfic-assistencials i hospitalàries valencianes, en el marc de l'origen de les diputacions en la Constitució de 1812, coneguda com la ‘Pepa’, i l'entrada en vigor de la Llei de Beneficència una dècada després.

L'equip de l'Arxiu General i Fotogràfic, encapçalat per la seua directora, va acompanyar a Ricardo Gabaldón en el recorregut pels depòsits documentals, que recullen des del Llibre d'Honor de la Diputació fins a col·leccions fotogràfiques de festes i obres monumentals, passant per cartells taurins, els retrats de fallera de Rocío Jurado i la seua filla, els privilegis i butles recollits en pergamins de l'Hospital General i l'evolució de l'actual Palau de la Generalitat, recentment cedit per la Diputació, la seua històrica propietària.

Entre els fons privats, destaca l'arxiu de la Duquessa d'Almodóvar, i col·leccions que han engrossit recentment l'Arxiu provincial, cas de l'Estudi Sanchis i Joaquín Michavila, així com unes altres en procés de donació, com l'arxiu dels arquitectes Antonio Gómez. “Tot este material està a la disposició de les valencianes i valencians, i el que volem ara és acostar-lo encara més a través de nous formats que ens ajuden a conéixer millor la nostra història des de qualsevol dispositiu electrònic”, conclou Gabaldón.

Pujar