elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano

La Diputació disposarà de 600 milions d'euros en un pressupost històric que reforçarà el municipalisme

La Diputació disposarà de 600 milions d'euros en un pressupost històric que reforçarà el municipalisme
  • Els comptes per a 2022 creixen en 42 milions fins a arribar als 592. La major partida de la història se sotmetrà a votació en el ple del dia 21 i contempla més de 160 milions directes per als ajuntaments

  • El tercer pressupost de la legislatura consolida un projecte que reforça el municipalisme amb més inversions per a infraestructures, carreteres, serveis socials i transformació digital i ecològica

  • Creix en 14,3 milions Medi Ambient, 4,2 Carreteres i dos milions Serveis Socials, al mateix temps que veuran la llum un nou Pla d'Inversions bianual i un Pla Estratègic de Recursos Humans

MÉS FOTOS
La Diputació disposarà de 600 milions d'euros en un pressupost històric que reforçarà el municipalisme - (foto 2)

La Comissió d'Hisenda provincial ha presentat els comptes de la Diputació de València per a 2022, que es traduïxen en un pressupost històric de 592.301.397,84 euros, 42 milions més que en l'exercici anterior. La partida més alta de la sèrie històrica de la institució se sotmetrà a votació en el ple del pròxim dimarts 21 de desembre, i a més de l'increment de les inversions en infraestructures, serveis, carreteres i transformació digital i ecològica en els municipis, contempla la reducció de l'endeutament i les despeses necessàries per al tancament definitiu de Divalterra i la posada en marxa d'un Pla Estratègic de Recursos Humans.

Amb este pressupost, l'equip de govern que dirigix Toni Gaspar consolida un projecte de legislatura que ha duplicat les inversions en els municipis perquè puguen exercir amb garanties la seua autonomia, i posarà a la disposició dels ajuntaments més de 160 milions d'euros de manera directa, el destí dels quals serà determinat pels responsables locals.

El document que se sotmetrà el dimarts a votació no descura altres reptes en la gestió com el major control economicofinancer de les àrees per a evitar qualsevol discrecionalitat en les ajudes i serveis; el redisseny d'una institució més humana i professionalitzada que es bolque amb el municipalisme; l'eliminació de la burocràcia i la simplificació dels ens dependents per a guanyar en eficiència; l'avançament en la publicació de les subvencions per a garantir la seua execució; i la ràpida mobilització de recursos per a donar resposta a situacions sobrevingudes com la pandèmia.

En xifres, la Diputació injectarà l'any vinent en els municipis 70 milions d'euros del Pla d'Inversions 2022-23; mantindrà els 42,5 milions inicials per al Fons de Cooperació Municipal i els seus apèndixs de turisme i despoblació; i incrementarà en 19,7 milions d'euros les transferències corrents; en 14,3 milions la partida de Medi Ambient; en 5,1 milions el capítol d'inversions; en 4,2 milions els recursos per a Carreteres; i en altres dos milions l'assignació per a Serveis Socials, que supera els 24 milions d'euros.

En paraules del diputat d'Hisenda, Vicent Mascarell, “el pressupost per a 2022 és continuista en l'aposta per millorar el finançament dels municipis, al mateix temps que reforça les polítiques socials i mediambientals i té en compte les despeses necessàries per a la integració dels treballadors de Divalterra per la corporació i el Consorci de Bombers, l'assessorament als municipis i la nova política de recursos humans que tendix a la professionalització de la plantilla i la seua adaptació a les necessitats dels ajuntaments”.

Entre les principals partides, Mascarell destaca “els 70 milions d'euros que rebran en 2022 els municipis del primer tram del nou Pla d'Inversions; els 42,5 milions pressupostats al principi per al Fons de Cooperació i que si es complix la previsió s'acabaran incrementant amb el romanent, com ha succeït en els últims anys; els més de 100 milions destinats a Medi Ambient i el Consorci de Bombers, que assumix als brigadistes de Divalterra; els 134 milions que aniran directes a l'Hospital General; els 50,8 milions per a Carreteres i els 24,1 per a Serveis Socials”.

Desglossament pressupostari

La històrica partida de 592,3 milions d'euros amb la qual comptarà l'any vinent la Diputació de València es desglossa de manera similar a la d'anteriors exercicis, amb un increment generalitzat en totes les àrees fruit dels 42 milions d'euros que se sumen a l'import dels últims comptes. Entre els diferents capítols del pressupost destaca el quart, que recull les transferències corrents, amb una pujada de 19,7 milions que en bona part es deu als 15 milions que eleven l'aportació a l'Hospital General fins als 134 milions d'euros.

El capítol sisé és de les inversions, que compta amb un increment global de 5,1 milions d'euros respecte a la xifra inicial de l'anterior pressupost. Destaquen en este àmbit els 4,2 milions addicionals dels quals disposarà l'àrea de Carreteres, que tindrà una partida de 50,8 milions d'euros i els 700.000 euros amb els quals es millora la dotació del programa de projectes tècnics de Patrimoni.

Un altre dels capítols importants dels comptes provincials és el de subvencions directes o transferències de capital que, amb un increment de nou milions d'euros, arriba als 102 milions per a 2022. En este apartat destaca fonamentalment el Pla d'Inversions que coordina l'àrea de Cooperació Municipal, amb una dotació de 70 milions d'euros per a l'any vinent i altres 70 milions per a 2023. Este pla bianual, que integra moltes de les ajudes concedides antany de manera dispersa per a evitar burocràcia i facilitar la seua tramitació i execució, s'ha convertit en el principal programa inversor de la Diputació, que ja va destinar 140 milions que han servit per a finançar més de 2.000 projectes d'obres i serveis en els municipis valencians entre 2020 i 2021.

També cal esmentar en el capítol de transferències de capital les ajudes de l'Estratègia Reacciona, un programa que incentiva la gestió mediambiental a les comarques i que subvenciona la implantació de plans locals de gestió de residus; projectes en matèria forestal i prevenció d'incendis; la recuperació d'espais naturals; i l'execució de vies de ciclovianants que vertebren el territori amb la vista posada en els altres usuaris de la xarxa viària provincial. En total, 14,3 milions d'euros, 1,2 milions més que en 2021.

Principals partides

L'anàlisi del pressupost per àrees evidencia clarament el full de ruta de l'actual equip de govern, encaminat a dotar de recursos i liquiditat als municipis, garantir els serveis socials bàsics i incentivar als ajuntaments per a dur a terme polítiques verdes amb la vista posada en l'horitzó 2030. En este sentit, l'àrea de Cooperació Municipal i la de Medi Ambient superen els 100 milions d'euros i la d'Hisenda, que s'encarrega de les aportacions al Fons de Cooperació Municipal, frega els 90 milions.

L'àrea de Medi Ambient que dirigix la vicepresidenta Mª Josep Amigó supera la barrera dels 100 milions, tenint en compte que de la secció depén el Consorci Provincial de Bombers i que del consorci dependran els brigadistes de la Diputació, una vegada completada la dissolució de Divalterra. En conseqüència, 56,6 milions aniran destinats a polítiques mediambientals, 14,3 milions més que en l'anterior exercici, i 54,6 milions al Consorci de Bombers. A més, s'inclouen 600.000 euros en previsió de despeses ocasionades pel procés de tancament de Divalterra, en mà de l'empresa liquidadora.

L'àrea de Cooperació Municipal que dirigix el vicepresident Carlos Fernández Bielsa comptarà amb un pressupost de 102 milions d'euros, quasi una quarta part del total si deixem al marge els 134 milions que van directes a l'Hospital General com a transferència corrent. El departament de Bielsa s'encarrega de coordinar el Pla d'Inversions, dotat amb 70 milions d'euros en 2022, així com d'ajudar als ajuntaments en la redacció dels projectes, amb una assignació que passa d'un a cinc milions d'euros. També abasta altres partides com els sis milions d'euros per a Turisme, que creix 1,5 milions en el seu primer exercici després de l'absorció del Patronat per part de la Diputació; els 5,5 milions per a Assessorament Municipal; els 2,7 milions per a Desenvolupament Rural; i el milió i mig de Cooperació al Desenvolupament i la col·laboració amb diferents ONG’s.

La dotació de l'àrea de Carreteres que dirigix el vicepresident Rafa García supera els 50 milions d'euros, 4,2 més que en l'anterior exercici, en el qual, entre altres actuacions de manteniment i millora de la seguretat viària, va destacar la posada en servei de la Variant Nord de Bétera, la infraestructura més ambiciosa de la legislatura amb una inversió pròxima als 20 milions d'euros, la segona fase de la qual s'executarà l'any entrant.

Reducció del deute

L'àrea d'Hisenda, per part seua, té pressupostats 89 milions d'euros, dels quals la meitat quedaran assignats al Fons de Cooperació Municipal al costat de la Generalitat i les aportacions extraordinàries per a municipis turístics i localitats en risc de despoblació. El departament que dirigix Vicent Mascarell aporta d'inici els 20 milions que assigna el Consell a la província, més altres 20 milions addicionals, els 2,5 milions per a turisme i despoblació i la possibilitat de destinar part del romanent a este mecanisme que permet “agilitar la concessió de les ajudes als pobles i que els ajuntaments puguen destinar els diners tant a inversió com a despesa corrent”, recorda Mascarell.

Finalment, l'àrea d'Hisenda s'encarrega igualment de l'amortització de préstecs i el control de l'endeutament. Els recursos per a préstecs en l'exercici 2022 es reduïxen de 39,7 a 36 milions, mentre que al llarg de l'exercici 2021 es va reduir anticipadament el deute de la corporació provincial en 15 milions d'euros, a més de les amortitzacions previstes en el pressupost inicial del passat any. Per al tancament de 2022, el responsable d'Hisenda preveu que l'endeutament de la Diputació “se situe entorn del 25,6%, una xifra molt allunyada del límit estatal fixat en el 75%”.

Pujar