elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano

Com previndre la propagació de la COVID-19 a través de l'aire?

Com previndre la propagació de la COVID-19 a través de l'aire?
  • Més de 200 científics adverteixen a l'OMS que en interiors la distància podria no ser suficient per a frenar el virus

La crisi sanitària causada pel coronavirus ha provocat que organismes públics, empreses i particulars extremen les mesures d'higiene per a evitar la seua propagació. En els últims dies, un grup de més de 200 científics de 32 països ha enviat una carta a l'Organització Mundial de la Salut (OMS) que advertia que la distància podria no ser suficient per a evitar els contagis en espais tancats, ja que és probable que el coronavirus també es transmeta per aerosols a través de l'aire.

Això conclou en què hi ha diferents mecanismes de transmissió del virus. “Fins al moment sabíem que es pot propagar a través del contacte directe amb una altra persona o a través del contacte directe amb una superfície que haja sigut contaminada, com per exemple una taula de treball; però ara estem veient que també es propaga mitjançant l'emissió de bioaresoles a l'ambient, que poden mantindre's en suspensió durant un temps fins a depositar-se en alguna superfície o entrar en contacte amb persones a través de la respiració”, exposa Jordi Tapias, director tècnic de Anticimex, empresa especialitzada en control de plagues i sanitat ambiental.

Conéixer com respira l'edifici, fonamental per a previndre la propagació

Davant aquest advertiment, la prevenció passa no sols per la higiene, la protecció interpersonal i la neteja i desinfecció de superfícies; ja que, en espais tancats, és també fonamental assegurar una correcta qualitat de l'aire interior per a evitar la propagació del virus.

Segons Tàpies, “Hem de conéixer com respira l'edifici, és a dir, la renovació d'aire de cadascuna de les zones, fluxos i direccions, qualitat microbiològica de l'ambient, i tot això per a prendre les mesures correctores adequades per a la millora de la seua qualitat. A més, aquestes dades ens permetran determinar l'ocupació òptima de cada espai.

Cal tindre en compte, que l'aportació d'aire nou dilueix els contaminants de l'ambient interior i amb això el risc de contraure la Covid-19.”. En aquest sentit, el director tècnic de Anticimex recomana “realitzar una auditoria ambiental, que aportarà la informació necessària per a minimitzar el risc de contagi, accions de millora de la qualitat de l'aire interior, ocupació màxima i recomanada de les diferents zones, etc.”.

Consells per a evitar contagis en espais tancats

  1. En qualsevol cas, Tàpies explica que per a diluir la càrrega contaminant de les estades s'han de tindre en compte algunes recomanacions com: Evitar altes densitats de persones. En comerços, oficines o espais públics on el nombre de persones és variable, caldrà tindre en compte no sobrepassar mai l'aforament recomanat. (Est haurà de ser el que permeta disposar, per cada usuari, un mínim de 12,5 litres d'aire moc per segon).
  2. Obrir les finestres sovint. Promoure la ventilació natural sempre que siga possible abans i després que la zona haja estat ocupada per persones diferents.
  3. Si no hi ha finestres, activar els sistemes de climatització. És aconsellable posar el sistema d'aire en marxa dues hores abans de l'activitat amb la gent, així com parar-ho dues hores després.
  4. Evitar en la mesura del possible la recirculació d'aire dels sistemes de climatització, treballant al 100% amb aire exterior. Quan la recirculació resulta inevitable, aplicar solucions de desinfecció de l'aire de retorn.
  5. Realitzar regularment un manteniment higienicosanitari de tots els elements i dels sistemes de tractament de l'aire.
  6. Deixar funcionant de manera contínua els extractors de les condícies (24x7), per a evitar que la possible contaminació d'aquests espais es desplace a altres zones. 
Pujar