elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano

Els ports de València i Alacant es preparen per a l'Operació Pas de l'Estret 2023

Els ports de València i Alacant es preparen per a l'Operació Pas de l'Estret 2023
  • L'any passat quasi 3 milions de passatgers i 700.000 vehicles van creuar l'Estret entre Europa i Àfrica en els tres mesos de l'operació

El Ministeri de l'Interior desplegarà a partir de demà dijous un dispositiu de seguretat per a l'Operació Pas de l'Estret 2023 amb un total de 19.441 agents policials, la qual cosa suposa un increment del 21,4 per cent respecte al desplegat en 2022.

L'objectiu d'aquest desplegament és garantir el desenvolupament normal i fluid de l'operació, que es desenvolupa entre el 15 de juny i el 15 de setembre, i en la qual milers de ciutadans d'origen magrebí travessen Espanya per a anar a i tornar dels seus països d'origen durant el període estival.

Aquest dispositiu de seguretat està format per 18.593 agents (4.520 de Policia Nacional i 14.073 de Guàrdia Civil), als quals cal sumar 648 policies destinats en els ports i fronteres de València, Alacant, Almeria, Màlaga, Motril, Algesires, Tarifa, Ceuta i Melilla. A més, en el dispositiu de seguretat participen també les policies locals de les localitats amb ports d'embarcament.

En 2022, any en què es va reprendre l'Operació Pas de l'Estret després de dos anys suspesa per la pandèmia de la COVID-19, un total de 2.912.283 passatgers i 695.487 vehicles van creuar l'Estret entre tots dos continents.

Rutes i ports de l'operació
Rutes i ports de l'operació

PLA ESPECIAL DE L'OPE
L'Operació Pas de l'Estret, coordinada per la Direcció General de Protecció Civil i Emergències del Ministeri de l'Interior, contempla un ampli dispositiu en el qual s'involucren nombrosos organismes de l'Administració com a Ports de l'Estat i la Direcció General de la Marina Mercant, pertanyents al Ministeri de Transports, Mobilitat i Agenda Urbana; la Direcció General de Salut Pública del Ministeri de Sanitat; o les Delegacions i Subdelegacions del Govern on se situen els ports d'embarcament.

El Pla Especial de l'OPE inclou un Pla de Flota, plans provincials de coordinació en cadascun dels Ports que participen i plans de seguretat viària.

El Pla fixa també les dates que es preveuen crítiques per l'afluència massiva de vehicles i passatgers, tant en la Fase d'Eixida, entre el 15 de juny al 15 d'agost, com en la Fase de Retorn, del 15 de juliol al 15 de setembre.

En aquesta edició, els dies marcats com a crítics en la Fase d'Eixida són el 24, 25, 26 i 27 de juny, coincidint amb les dates prèvies a la Festa del Corder, a més del 29, 30 i 31 de juliol i l'1 d'agost. Per part seua, en la Fase de Retorn s'espera que el 29, 30, 31 d'agost i 1 de setembre siguen els dies més complicats.

Durant aquestes jornades de major trànsit està previst que es puguen aplicar una sèrie de mesures especials, com la intercambiabilidad de bitllets, que ajuden a agilitzar al màxim l'embarcament dels passatgers.

En el Pla de Flota previst per a enguany, participaran set companyies navilieres amb 36 vaixells per al transport de persones i vehicles.

Per la seua part la Direcció General de Trànsit ha habilitat dues àrees de descans i set punts d'informació degudament senyalitzats i dotats de personal. S'ha activat també el Sistema d'Informació de Fronteres, que permet predir amb antelació els temps i ritme d'arribada de vehicles als ports. 2.428 panells desplegats al llarg de tota la ruta de l'OPE facilitaran informació de servei a tots els viatgers.

ASSISTÈNCIA SANITÀRIA I SOCIAL
El Pla Especial estableix també un dispositiu d'assistència sanitària, en el qual col·laboren el Ministeri de Sanitat, les comunitats autònomes d'Andalusia i Comunitat Valenciana, a més de Creu Roja Espanyola, i que s'ocuparà d'atendre qualsevol necessitat derivada de l'elevada concentració de persones i de vehicles en les zones d'embarcament, especialment, en les dates crítiques amb major intensitat de pas.

A més, els ciutadans que creuen el nostre país compten amb personal especialitzat en assistència social que els ofereixen suport administratiu en el seu idioma.

REFORÇ DELS CANALS DE COORDINACIÓ
Espanya i el Marroc han mantingut durant els últims mesos nombroses converses i reunions bilaterals entre els equips tècnics involucrats en el disseny de l'OPE 2023.

Aquests preparatius van culminar el passat 17 de maig a Madrid amb la reunió de la Comissió Mixta Hispà-Marroquí, en la qual les delegacions presidides per la sotssecretària del Ministeri de l'Interior, Isabel Goicoechea, i el director de Migració i Vigilància de Fronteres del Marroc, Khalid Zerouali, van reiterar el compromís de tots dos països per a reforçar la coordinació i l'intercanvi d'informació.

Pujar