elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano

“No podem fomentar les importacions, mentres els nostres cítrics es podrixen en els arbres”: El camp valencià alça la veu

“No podem fomentar les importacions, mentres els nostres cítrics es podrixen en els arbres”: El camp valencià alça la veu
    MÉS FOTOS
    “No podem fomentar les importacions, mentres els nostres cítrics es podrixen en els arbres”: El camp valencià alça la veu - (foto 2)

    Les manifestacions dels agricultors continuen en la Comunitat Valenciana, després d'una setmana de tractoradas i protestes, este dissabte les mobilitzacions han disminuído, encara que s'han produït talles de l'A3 a l'altura de Chiva al llarg del matí.

    Una situació que podria estendre's en el temps fins que se de una resposta a les reclamacions dels agricultors, que passen des dels químics autoritzats per la UE fins a la petició de reducció dels tràmits burocràtics o el preu del gasoil.

    Una altra de les peticions del sector és un major control de les importacions de tercers països, per a frenar la competència deslear i frenar l'entrada de plagues. En este sentit, laUnió Llauradora revela un total de 613 intercepcions de productes hortofructícoles importats en el territori de la Unió Europea que contenien plagues o malalties, segons les dades oficials de les pròpies autoritats comunitàries. D'eixe número, 118 rebutjos d'enviaments eren de cítrics, amb 70 de Turquia i 32 d'Egipte.

    En aquest passat mes de gener va haver-hi ja 67 intercepcions de fruites i hortalisses, amb 29 de Turquia i 8 d'Egipte. En el cas dels cítrics van ser 7 de Turquia i 1 d'Egipte.

    Gran part a més d'eixes intercepcions tenen plagues o malalties molt letals i desconegudes encara en la citricultura europea, per la qual cosa cal previndre la seua entrada amb un reforç de les mesures i l'augment de les importacions no és la millor manera per a evitar-lo.

    LA UNIÓ creu que el Ministeri d'Agricultura, de la mà del seu ministre Luis Planas, ha de pressionar d'una forma ferma i no amb meres paraules a la Comissió Europea. “S'han d'analitzar aquestes dades escandaloses que es repeteixen desafortunadament ja any rere any i que fan necessari que des de les institucions comunitàries es prenguen mesures sobre aquest tema”.

    Les autoritats de la Unió Europea han d'incrementar la pressió inspectora en tots aquells països que no són capaços de garantir la seguretat sanitària dels seus enviaments, com és el cas de Turquia, Egipte, Sud-àfrica i alguns països de Sud-amèrica.

    Paral·lelament al problema de les plagues ens trobem amb la competència deslleial per la falta de reciprocitat en matèria fitosanitària. Carles Peris, secretari general de LA UNIÓ, indica que “cal prohibir l'entrada de tots aquells productes importats que no complisquen amb els compromisos del pacte verd europeu en la seua estratègia fitosanitària. Cal competir en igualtat de condicions i no com fins ara. No podem fomentar les importacions mentre els nostres cítrics es podreixen en els arbres”.

    I per a acabar-ho d'arreglar els ports espanyols posen “catifa roja” a les importacions procedents de tercers països, sense adonar-se del mal econòmic, social i el risc latent davant l'entrada d'una possible plaga que originen en els productors d'ací. No és de rebut que els ports de Castelló i València -integra també al de Gandia i Port de Sagunt- bonifiquen les taxes portuàries dels cítrics importats de tercers països, concretament el primer amb un 40% i un 30% el segon. També bonifiquen eixes taxes els ports de Huelva (40% en mercaderia), Tarragona (30% amb vaixell i 35% en mercaderia a partir de 30.000 tones), Cartagena (15% amb vaixell) i Las Palmas (20% en mercaderia).

    LA UNIÓ continua insistint a les respectives presidències i Consells d'Administració dels ports de Castelló i València, que revoquen les bonificacions de les taxes portuàries als cítrics procedents de països amb presència de plagues o malalties de quarantena, com a mesura per a contribuir a preservar la salut vegetal de les plantacions de cítrics i garantir la seguretat alimentària dels ciutadans”.

    El problema que originen les importacions sense reciprocitat és un dels més importants que s'inclouen en la plataforma reivindicatiu del calendari de mobilitzacions de LA UNIÓ per a aquest mes de febrer. Després de la protesta del passat dimecres en PortCastelló, l'organització celebrarà altres quatre més. La setmana que ve inicia un calendari unitari de protestes en la Comunitat Valenciana, al costat de totes les organitzacions agràries i cooperatives. En el port de Castelló el 15 de febrer, el 16 de febrer en la localitat de Sant Isidre (Alacant) i en el port de València el pròxim 22 de febrer.

    Enmig d'aquestes accions de protesta conjunta hi haurà un punt fort amb una gran tractorada a Madrid el 21 de febrer per part de totes les organitzacions territorials de la Unión de Uniones i que finalitzarà a les portes del Ministeri d'Agricultura (MAPA) sota el lema “Ens sobren els motius”. Els tractors arribaran fins a Madrid des de totes les comunitats autònomes, inclosa la nostra.

    Pujar