elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano

Podem critica que Marzà retarde un any el mandat de Corts per a blindar filosofia

Podem critica que Marzà retarde un any el mandat de Corts per a blindar filosofia

    El diputat autonòmic i secretari general de Podem, Antonio Estañ, ha criticat hui que el conseller d'Educació, Vicent Marzà, anunciara ahir que l'assignatura de filosofia no s'inclourà en el currículum de 4º de l'ESO ni en 2º de Batxillerat en el curs 2017-2018, malgrat l'acord aconseguit en Les Corts Valencianes en aquest sentit, i ha insistit a assenyalar que no hi ha excuses consistents per a no complir-ho el curs que comença al setembre.
    Marzà va avançar ahir que l'assignatura de Filosofia serà obligatòria en segon de batxillerat, però en el curs 2018-2019, i ha apuntat que el decret de secundària que prepara el seu departament i que preveu aprovar al llarg del curs que ve donarà "una solució integral", postura que el conseller ja havia expressat en respondre en una sessió de control a petició de Podem i que, per tant, no suposa una novetat.

    Estañ, que s'ha sumat a una concentració convocada per l'Assemblea de Filosofia del País Valencià, li ha retret de nou al conseller que aquesta decisió suposa incomplir un mandat de Les Corts Valencianes i de nombrosos ajuntaments, que han aprovat mocions en aquest sentit, i ha remarcat que a més, es tracta d'una reivindicació dels sindicats i nombroses AMPAS.

    Així mateix, ha instat a reflexionar a la conselleria d'Educació respecte a les conseqüències que pot originar l'absència de la filosofia de les aules, "amb el que suposa per a la supervivència de l'assignatura i per a la nostra educació".

    Estañ ha reiterat que és incomprensible que el Consell format per PSPV i Compromís aplique de forma estricta la LOMCE quant a la matèria de l'assignatura de filosofia, "actitud que es contraposa a la de la majoria de les Comunitats que sí van apostar per protegir de forma activa aquesta assignatura".

    La iniciativa que van aprovar Les Corts pretén garantir, dins de les capacitats de l'autonomia i com s'ha fet en altres comunitats autònomes, l'ensenyament de filosofia en el currículum acadèmic sense que vaja en detriment d'altres matèries, mesura necessària, ha argumentat Estañ, "per a no seguir sent l'única autonomia on no governa el PP que aplica la LOMCE de forma estricta en aquest aspecte".

    Respecte a l'argument que ofereix el conseller de revisar la mirada global i que hi haja una perspectiva d'aprenentatge transversal, Estañ ha explicat que "no es tracta de fer comparacions entre matèries ni d'enfrontar col·lectius, sinó d'apostar per una educació de qualitat, de valors i crítica enfront del model del PP".

    El diputat ha recordat que la UNESCO ha declarat que tota persona de qualsevol país ha de tenir dret a estudiar filosofia i que s'ha de mantenir o ampliar el seu ensenyament allí on ja s'imparteix, i instaurar-la on encara no existeix. Per açò, ha advertit que "la Filosofia i Ètica en l'ESO i la Història de la Filosofia ha de tenir el paper i la importància que els correspon, alguna cosa que fins i tot ha acabat reconeixent el propi Partit Popular".
    Per a açò és fonamental que "no estiguem un altre any més posant en perill la supervivència d'aquesta assignatura i posant en risc l'educació dels valencians i valencianes" ha conclòs.

    Pujar