elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano

Què va passar al tren de l'incendi de Begís?

El tren ennegrit, estacionat a Zaragoza-Delicias
El tren ennegrit, estacionat a Zaragoza-Delicias
  • Circulen diferents versions del que va ocórrer en el Mitjana distància València-Saragossa

El Media Distancia ‘MD 18506’ va eixir de València Nord el passat 16 d'agost a la vesprada amb mig centenar de persones a bord amb destinació Zaragoza Delícies.

El que no sabien els seus passatgers, ni la conductora, és que el viatge anava a topar-se de front amb l'infern de l'incendi de Begís. Un incident que ha deixat un rosari de ferits. La més greu, una dona de 61 anys ingressada en la unitat de cremats de l'hospital La Fe de València.

Segons el relat dels testimonis i la comunicació oficial de Renfe, el tren va partir a les 16.22 hores de l'estació del Nord de València i poc abans de les 18 hores va arribar fins al punt on es va trobar amb l'incendi.

Es tracta de la zona en la qual el tren avança en trinxera i sobre viaductes per a superar el port del Ragudo. Va ser allí, en la rodalia dels baixadors de Toràs i Masadas Blanques, quan la maquinista va decidir parar el comboi davant la proximitat de les flames i la gran quantitat de fum.

I ací comença la disparitat de versions. Segons Renfe, la maquinista va detenir el tren en observar "una intensa pluja de cendres i fum" i va preguntar al lloc de coordinació si hi havia algun incendi en les zona, una informació que l'operador ferroviari desconeixia perquè, segons afirmen, no els va ser comunicat per les forces de seguretat.

El tren va estar parat 26 minuts en aquest punt, segons va explicar Renfe, a l'espera d'autorització per a evitar un accident ferroviari contra un altre comboi, fins que, una vegada autoritzada la maquinista, va arrancar la locomotora posterior i va fer marxa enrere fins a l'estació anterior, la de Caudiel.

En aquest lapse d'espera les flames van anar acostant-se al tren i l'olor de fum entrava ja dins dels vagons pel que un grup de passatgers va decidir saltar del tren i emprendre una fugida a peu per por de que el foc arribara al tren.

Segons Renfe, en entrar en pànic alguns usuaris van trencar les finestres, per la qual cosa va entrar fum, van saltar els sistemes antiincendis i es va bloquejar el tren amb el fre d'emergència. Aquesta hauria sigut la causa per la qual el tren va estar aturat tant de temps, fins que la maquinista va aconseguir rearmar el tren i desbloquejar el comboi. A més, indiquen que la maquinista hauria tractat de tranquil·litzar als viatgers per a convèncer-los que es quedaren al tren.

En canvi, Virginia, una de les passatgeres, ha relatat a El Mundo i l'ABC que la ferroviària estava molt nerviosa i va assegurar que no sabia què fer al no poder arrancar el tren. Ha relatat que va ser la pròpia maquinista la que els va obrir la porta per la seua insistència, per la qual cosa van ser diversos els que van emprendre una fugida a la carrera per a posar-se fora de perill. “Els ferits han de ser els que es van quedar al tren”, va deduir aquesta passatgera.

Ángel, un altre passatger, en canvi, ha explicat en Àpunt que els ferits es van produir en eixir a les vies, ja que les flames ja estaven massa a prop, i indica que va ser la maquinista la que va anar arreplegant a les persones que caminaven ferides per la via per a portar-les fins a Caudiel. La pròpia ferroviària, de fet, ha resultat també ferida lleu.

No obstant això, relata que els passatgers van eixir per l'accés de la cabina, l'única porta que es va obrir, ja que la resta haurien estat bloquejades.

En qualsevol cas, el tren, ja ennegrit pel fum, va tornar a l'estació de Caudiel, on els serveis sanitaris i la Creu Roja es van fer càrrec dels ferits. El balanç? Almenys 13 afectats, tres d'ells ferits greus per cremades.

Aquest dijous sis persones seguien hospitalitzades, tres ferits greus per cremades, dues més amb pronòstic moderat i una altra dona per una fractura de turmell.

Però, per què no es va tallar la via?

Renfe i Adif asseguren que no els va ser comunicat des del puesto de comandament avançat i que la pròpia autoritat competent, les forces de seguretat, eren les que haurien d'haver avisat, ja que són els que tenen coneixement dels incidents que ocorren en l'entorn.

El mateix José María Ángel, director general d'Emergències de la Generalitat, ha admès en una entrevista en Àpunt aquest dijous que va poder haver-hi algun error de coordinació i ha apuntat que "més enllà de tecnicismes i de la informació que en algun moment no va arribar i que un tinga, si veig flames, si hi ha un centre d'emergència d'Adif, crec que hi ha alguna capacitat de prendre una solució i una resposta".

Segons el president, Ximo Puig, la conductora del comboi va decidir parar en veure una gran quantitat de fum i cendres enfront de les vies, una situació produïda per un dràstic canvi en la direcció del vent, que amb “gran virulència” va desbocar l'incendi.

Sobre aquest tema, ha assenyalat que “cal actuar amb màxima diligència i rigor” per a esclarir les seues causes i ha avançat que la direcció tècnica de l'incendi realitzarà un informe, que ha sigut sol·licitat per la Generalitat i per la Diputació de Castelló, i que les seues conclusions es duran a l'autoritat judicial i es donaran a conèixer a l'opinió publica.

“A partir d'aqueix moment es prendran les decisions corresponents”, ha assenyalat el president, que ha recordat que el cas es troba sota investigació de la policia judicial.

Mentrestant, el PP ja anunciat que demanarà la compareixença de la ministra de Transports, Raquel Sánchez, perquè explique l'ocorregut i ha presentat una bateria de preguntes davant el Senat per a qüestionar per què es va autoritzar el pas del tren per la zona de l'incendi quan dues hores abans ja s'havien començat a evacuar pobles o per què el comboi no comptava amb un interventor per a tractar amb els passatgers en els moments d'alarma.

Pujar