elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano

El GAL Maestrat i Plana Alta col·labora amb els Cedes per a formar a prop d'un centenar d'emprenedors

El GAL Maestrat i Plana Alta col·labora amb els Cedes per a formar a prop d'un centenar d'emprenedors
  • La formació inclou l'elaboració d'un pla d'empresa entre els receptors de les ajudes dels fons LEADER

El Grup d'Acció Local Maestrat Plana Alta ha impulsat ja mitja dotzena d'accions de formació que han servit perquè quasi un centenar d'emprenedors del món rural reba cursos per a dissenyar els seus plans de *emprensa amb major garantia d'èxit. Aquestes activitats han sigut realitzades en col·laboració amb els Centres de Dinamització Econòmica i Social (Cedes) de la Diputació de Castelló.

Concretament, en el Centre de Dinamització Econòmica i Social de Vall d'Alba s'han desenvolupat aquests cursos, encara que els dos últims han sigut per via telemàtica a causa de les restriccions provocades per la pandèmia del coronavirus. El GAL Maestrat Plana Alta col·labora amb els Cedeixes perquè reforcen l'enviament de convocatòries als emprenedors del món rural i ajuden amb el curs específic per a preparar el pla d'empresa.

El president del GAL Maestrat Plana Alta, Domingo Giner, ha assegurat que “precisament aquesta pandèmia ha demostrat que l'interior de la província ofereix molts avantatges perquè els emprenedors puguen desenvolupar els seus projectes sense moure's dels seus municipis. El que nosaltres fem és donar als joves empresaris eines i coneixements perquè puguen desenvolupar els seus projectes amb majors garanties d'èxit”.

Els Cedes depenen de l'àrea de Promoció Econòmica de la Diputació de Castelló, que dirigeix Ana Belén Arzo, i es coordinen amb la gerència del GAL Maestrat Plana Alta, que dirigeix Marta Urban. Entre ells es coordinen i reforcen la distribució de les convocatòries als emprenedors. Domingo Giner destaca que “tenen una base de dades molt important i a més són receptors d'emprenedors de tota la província”.

Gràcies a aquesta col·laboració es fan cursos específics per a preparar el pla d'empresa que es demana per a l'ajuda LEADER, que són els que gestiona el GAL Maestrat Plana Alta. En aquestes activitats formatives s'ajuda els emprenedors a elaborar un pla d'empresa amb un contingut mínim marcat per Conselleria, a la qual s'apunten uns 15 alumnes per cada convocatòria.

Fins al moment s'han realitzat sis des que el primer se celebrara en 2018 en el Cedeixes de Vall d'Alba. Enguany s'han realitzat res menys que tres cursos a causa de l'augment de la demanda entre els emprenedors del món rural. Encara que el primer va ser presencial, els dos últims han hagut de realitzar-se de manera online per la pandèmia.

Un total de 29 ocupacions directes amb els Fons LEADER

Cal recordar que emprenedors i xicotets empresaris del món rural han generat 29 ocupacions directes gràcies a les subvencions gestionades pel Grup d'Acció Local (GAL) Maestrat Plana Alta. Fins a 21 petites empreses han sigut capaces d'impulsar nous llocs de treball els dos últims exercicis amb les ajudes procedents dels fons LEADER.

La realitat és que emprenedors de 14 municipis s'han beneficiat amb les ocupacions generades per les empreses adjudicatàries de les ajudes, que han suposat una inversió total de 2.719.641,16 euros. Aquests són els de Benlloch, Vilanova, Xert, Els Coves, Vall d'Alba, Tírig, Santa Magdalena, Cervera, Els Ibarsos (Sierra Engarcerán), La Pobla de Benifassá, Rossell, Cabanes, Sant Mateu i Traiguera.

Cal tindre en compte que el Grup d'Acció Local (GAL) Maestrat Plana Alta ha impulsat la creació de 19 noves empreses en els municipis del seu territori gràcies a les ajudes directes que ha gestionat recentment dins del projecte LEADER. Aquesta dinamització empresarial ha sigut possible gràcies a una inversió aprovada d'1.656.525,66 euros amb les ajudes corresponents a 2018 i 2019, que han permés que, juntament amb l'aportació dels emprenedors, s'haja invertit un total de 2.719.641,16 euros.

Cal recordar que les ajudes LEADER està cofinançades per les següents entitats, fons FEADER de la Unió Europea amb el 53,00%, Conselleria d'Agricultura, Medi Ambient, Canvi Climàtic i Desenvolupament Rural de la Generalitat Valenciana amb el 38,14% i el Ministeri d'Agricultura amb el 8,86%.

Un Grup d'Acció Local amb 24 municipis i 17 entitats

Cal assenyalar que el Grup d'Acció Local Maestrat Plana Leader 1420 es va crear al juny de 2016 amb l'objectiu de formar part dels GAL LEADER 2014 – 2020 seleccionats per la Conselleria d'Agricultura, Medi Ambient, Canvi Climàtic i Desenvolupament Rural.

Formen part d'ell 24 municipis representats pels seus ajuntaments (Benlloc, Cabanes, Càlig, Canet lo Roig, Cervera del Maestre, Les Coves de Vinromà, La Jana, La Pobla de Benifassà, La Pobla Tornesa, Rossell, La Salzadella, San Rafael del Río, Sant Jordi, Sant Mateu, Santa Magdalena de Pulpis, La Serratella, Sierra Engarcerán, Tírig, La Torre d'en Doménec, Traiguera, Vall d'Alba, Vilafamés, Vilanova d'Alcolea i Xert); i altres 17 entitats: La Va unir de Llauradors i Ramaders, Federació Provincial d'Agricultors i Ramaders de Castelló (FEPAC Asaja Castelló), Associació Cultural i Esportiva El Faristol, Cooperativa Agrícola Sant Marc de Xert COOP.V., Associació Vitivinícola de Castelló IGP, Associació Flors i Plantes de la Comunitat Valenciana, AMARA, Associació de Mestresses de casa de Sant Jordi,  Federació de Societats Musicals de la Comunitat Valenciana, Federació Agroalimentària de la Comunitat Valenciana, Associació Comissió de Festes de La Serratella, Associació de Propietaris Forestals, Ashotur, i Associació d´empresaris i comerciants l´Arc Romà de Cabanes-La Ribera).

Vertebrar un desenvolupament rural consensuat entre tots

És important destacar que entre les funcions del Grup d'Acció Local Maestrat Plana Alta Leader 1420, està la de servir de fòrum de debat i cerca de consens per a les qüestions relatives al desenvolupament rural del territori; accedir i gestionar programes i iniciatives tant públics com privats, promoguts per les diferents Administracions o per qualsevol altra entitat, encaminats al desenvolupament rural; sensibilitzar a les diverses Administracions Públiques i altres agents socioeconòmics representatius del territori, sobre les potencialitats de desenvolupament d'aquest territori rural; promoure, dinamitzar i racionalitzar el desenvolupament integrar rural del territori; afavorir la dinamització social i cooperació institucional per al desenvolupament del territori; informar la població local i afavorir l'impuls per part de la mateixa a participar en projectes de desenvolupament rural; contribuir a la conservació i foment del patrimoni cultural, històric i natural de la comarca i servir a les entitats associades de centre receptor i distribuïdor de tota la informació relativa al camp del desenvolupament rural.

Pujar