elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano

L'UJI coordinarà un projecte europeu Erasmus+ per a promoure una investigació centrada en l'impacte social

L'UJI coordinarà un projecte europeu Erasmus+ per a promoure una investigació centrada en l'impacte social
  • L'estudi analitzarà grups d'investigació de cinc països europeus per a identificar bones pràctiques i proporcionar eines per a la millora de la mobilització del coneixement

MÉS FOTOS
L'UJI coordinarà un projecte europeu Erasmus+ per a promoure una investigació centrada en l'impacte social - (foto 2)

Investigadores del Departament de Pedagogia i Didàctica de les Ciències Socials, la Llengua i la Literatura de la Universitat Jaume I coordinaran un projecte europeu que té com a objectiu identificar bones pràctiques d'investigació inclusiva per a promoure el desenvolupament d'una nova política universitària en el camp de la investigació centrada no sols en l'impacte cientificotècnic, sinó també en l'impacte social.

El projecte, en el qual participen per part de l'UJI Reina Ferrández, Auxiliadora Sales, Odet Moliner, Paola Ruiz, Aida Sanahuja i Lucía Sánchez-Tarazaga, porta per títol «Investigació inclusiva responsable. Mobilització del coneixement i responsabilitat social universitària (IRR)» i està emmarcat en la convocatòria Erasmus+ KA2 d'Associacions Estratègiques en l'Àmbit de l'Educació Superior.

En la iniciativa participen cinc institucions d'Espanya (UJI), Romania (Universitat Politècnica de Bucarest), Àustria (3S Research Lab), Sèrbia (Univerzitet Kragujevcu) i Eslovènia (Ljudska Univerza Ptuj), que s'encarregaran de dissenyar indicadors i dur a terme entrevistes a grups d'investigació per a establir perfils a escala internacional i definir les millors pràctiques de mobilització del coneixement.

«La mobilització del coneixement va més enllà de la transferència perquè la informació és bidireccional, és la pròpia societat la que li diu a l'investigador què necessita que s'investigue i participa en tot eixe procés d'investigació. La pretensió és apoderar a la societat perquè entenga que la investigació no és d'uns pocs, sinó que tots puguen compartir i entendre el coneixement que es genera», explica Reina Ferrández, responsable del projecte juntament amb Auxiliadora Sales.

La primera fase consistirà a obtindre una imatge clara del funcionament dels grups d'investigació pel que fa a la mobilització del coneixement, és a dir, analitzar l'impacte social dels seus resultats a través d'una sèrie de nous indicadors que mesuren el nivell de participació inclusiva de la investigació universitària. Així, s'analitzarà la investigació i els mecanismes d'avaluació d’aquesta en el context dels cinc països participants per a detectar si hi ha diferències internacionals i identificar bones pràctiques. «Tenim una responsabilitat amb la ciutadania, el territori i l'entorn a l'hora d'investigar i, no obstant això, la manera de mesurar els resultats de la investigació no està tan dirigida a l'impacte social sinó a la repercussió acadèmica i científica», apunta Ferrández.

A partir dels resultats d'aquesta primera fase, es passarà a establir una sèrie de directrius per a millorar l'enfocament inclusiu en els processos i resultats de la investigació. Així, la segona fase del projecte consistirà en el disseny d'una aplicació en línia que oriente als grups d'investigació en la incorporació de la mobilització del coneixement en les seues investigacions. «La idea és crear una eina d'autoavaluació o autoreflexió sobre els elements que cal tindre en compte o quines pràctiques o estratègies es podrien utilitzar per a mobilitzar el coneixement en tot el procés investigador, des que es defineixen grups d'interés i problema fins a la difusió dels resultats, és a dir, una aplicació útil que ajude als grups d'investigació a com millorar la visió o l'impacte social de les seues investigacions», explica Sales.
Reina Ferrández també destaca la importància d'identificar diferents perfils de participació en la investigació i incloure bones pràctiques en diferents àrees «perquè tots se senten identificats i vegen que és possible dur-ho a terme, encara que siga amb diferents metodologies. Aquesta és una part fonamental que ha de tindre aqueixa eina online perquè tots els grups puguen veure's reflectits».

Encara que l'objectiu del projecte és proporcionar als investigadors eines per a millorar la mobilització del coneixement, s'espera que el resultat a llarg termini siga un benefici per a la societat en promoure una investigació centrada no sols en l'impacte cientificotècnic sinó també en l'impacte social. Segons explica Sales, el projecte busca «generar un canvi en les polítiques d'investigació, no sols mostrar pautes o bones pràctiques als grups d'investigació sinó també als gestors d'eixa investigació perquè es reforce aquest impacte social i es produïsca una obertura de la ciència cap a la ciutadania».

Pujar