elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano

L'Institut d'Estudis Catalans celebra un ple itinerant al Menador de Castelló

L'Institut d'Estudis Catalans celebra un ple itinerant al Menador de Castelló
    MÉS FOTOS
    L'Institut d'Estudis Catalans celebra un ple itinerant al Menador de Castelló - (foto 2)
    L'Institut d'Estudis Catalans celebra un ple itinerant al Menador de Castelló - (foto 3)

    Menador espai cultural ha acollit avui el ple itinerant de l'Institut d'Estudis Catalans, una sessió acadèmica que s'ha desenvolupat sota el títol Castelló: Una anàlisi social, cultural i política. Repte i Perspectives. La rectora de l'UJI, Eva Alcón, ha participat en la inauguració d'aquesta sessió al costat de Vicent Pitarch, delegat del president de l'IEC; Maria Corominas, presidenta de la Secció de Filosofia i Ciències Socials; Rubén Trenzano, director General de Política Lingüística i Gestió del Multilingüisme de la Generalitat Valenciana i Amparo Marco, alcaldessa de Castelló.

    Eva Alcón ha explicat que «les universitats tenim una triple funció que integra, a més de la formació i la investigació superior, l'expansió de la cultura i la connexió amb el territori, un territori que a vegades és molt pròxim, però que cada vegada és també més global. Des de l'UJI estem desenvolupant eixa tercera funció a Castelló, a les seues comarques i en general a les comarques del nord de la Comunitat Valenciana, que és el nostre principal àmbit d'influència. Però, més enllà, també a la resta d'Espanya, a Europa i amb una clara vocació d'internacionalització».

    La rectora ha enumerat alguns dels elements que posen de manifest la magnitud de l'impacte que té una universitat pública com la Jaume I: «una universitat integrada per més de 16.000 membres, amb una oferta de 32 títols de grau i 46 de màsters oficials i una docència de qualitat. Tenim 175 grups d'investigació, que generen prop d'11 milions d'euros en I+D+i, a més dels prop de 4 milions d'euros de fons propis que cada any destinem a finançar activitats de recerca. Aquest important esforç es veu avalat en resultats tan importants com que l'UJI està qualificada entre les 600 millors universitats del món pel rànquing de Xangai durant els dos últims anys, o entres les 12 millors universitats espanyoles pel Times Higher Education ranquing enguany, la segona de la Comunitat Valenciana, per darrere de la Universitat de València».

    «Amb un pressupost anual que està al voltant dels 100 milions d'euros, s'estima que el nostre impacte econòmic en el territori potser superior als 250 milions d'euros anuals, segons estimacions de l'Institut Valencià d'Investigacions Econòmiques (IVIE). Amb un campus únic, el del Riu Sec, de 750.000 m2, disposem també de 7 seus a altres tants municipis de Castelló i mantenim una alta implicació amb el nostre territori, un territori que abans veia com els seus fills i filles havien d'emigrar per a poder estudiar i ara veuen com som capaços d'atraure el talent, ja que 1 de cada 3 estudiants de l'UJI són de fora de la província de Castelló. Amb eixa vocació d'atracció del talent, també a l'àmbit internacional, és on estem treballant ara més que mai i on volem posicionar-nos cap al futur, de manera que l'UJI siga una finestra d'oportunitats per a tot el nostre territori» ha conclòs Eva Alcón.

    La jornada ha continuat amb una taula redona sobre Societat i Economia, moderada per Joaquim Arnau, membre del Consell de Govern de la SFCS, i en la que han participat Jesús Lancis, vicerector d'Investigació i Transferència de la Universitat Jaume I; Joan Serafí Bernat, director general d'Aerocas i professor de la Universitat Jaume I; i Domingo García Marzá, catedràtic d'Ètica i Filosofia Moral de la Universitat Jaume I.

    El conseller d'Educació, Investigació, Cultura i Esports de la Generalitat Valenciana, Vicent Marzà, també ha intervingut en una jornada que ha conclòs amb un debat sobre Societat, Llengua i Cultura, moderat pe Andreu Casero, membre de la SFCS i catedràtic de Periodisme de la Universitat Jaume I, i que ha comptat amb les intervencions de Javier Marzal Felici, catedràtic de Comunicació Audiovisual de la Universitat Jaume I; Vicent Pitarch, membre de la Secció Filològica de l'IEC i Montserrat Ferrer, professora del Departament d'Educació de la Jaume I.

    Pujar