elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano

L'estudiant de l'UJI Sergi Villanueva, triat millor fotògraf universitari del món

L'estudiant de l'UJI Sergi Villanueva, triat millor fotògraf universitari del món
  • El jove de 25 anys ha guanyat els Sony World Photograhy Awards amb una sèrie de fotografies sobre els tarongers valencians

MÉS FOTOS
L'estudiant de l'UJI Sergi Villanueva, triat millor fotògraf universitari del món - (foto 2)

El millor fotògraf universitari del món es diu Sergi Villanueva i és de Castelló. Almenys segons els Sony World Photograhy Awards (SWPA), un dels concursos d'instantànies més prestigiosos del món que organitza des de fa dotze anys Sony al costat de l'Organització Mundial de la Fotografia. En aquesta ocasió el certamen ha donat com a guanyador al jove alumne de la Universitat Jaume I (UJI) en la categoria d'estudiant per a institucions acadèmiques. En aquest sentit, Villanueva, de 25 anys, ha sigut nomenat fotògraf universitari de l'any i ha rebut 30.000 euros que es destinaran a l'UJI, al costat de la qual ha participat.

El camí recorregut fins a arribar a la final no ha sigut fàcil, ja que les imatges del jove van haver de concursar al costat d'altres 326.000 de 200 països diferents. I una vegada en l'última fase, Villanueva s'ha enfrontat a nou fotògrafs que segons l'organització estaven entre els millors del món en la seua categoria. Però més enllà de resultar guanyadors, l'objectiu de concurs és desenvolupar el talent, per la qual cosa tots els preseleccionats van viatjar a Londres, on van assistir a una classe magistral del conegut artista Nadav Kandler.

Per a competir contra la resta de finalistes, el castellonenc va comptar amb La Terreta, una sèrie d'instantànies que mostren l'orgull de pertinença a la terra valenciana a través d'una dels principals senyals d'identitat: les taronges. “És un sentiment que tenim tots”, indica. Aqueix sentiment és ara més intens si cap, perquè La Terreta ha sigut la responsable que Villanueva s'haja alçat amb el premi al millor fotògraf estudiantil de l'any, gràcies a les imatges de plantacions de tarongers que segons ell el reben i alegren cada vegada que es dirigeix a la seua terra.

Així, l'alumne, a través d'una sèrie diversa del cultiu de taronges, ha reflectit tot el procés d'elaboració dels cítrics valencians, des del treball diari dels agricultors que els cullen, fins a la distribució de les taronges en els magatzems. “Formar part de la ‘terreta’ és estimar les nostres arrels, la riquesa de la nostra terra, la nostra cultura, la nostra gent, la nostra identitat”, explica satisfet. Aquesta sèrie de fotografies responen al títol “Pertànyer”, en el qual els finalistes havien d'enviar de cinc a deu imatges relacionades amb la temàtica. Precisament, Villanueva va triar fotografiar els tarongers perquè en la seua opinió “és l'essència de la meua terra, manté el sentiment de pertinença i deixa la porta oberta a generacions futures”. En aquest sentit, segons el fotògraf els tarongers són més que arbres que es troben en la Comunitat Valenciana: “Són un missatge sobre el valor de cuidar el que la naturalesa ens brinda com a part de la identitat”, subratlla.

Però l'estudiant de l'UJI no és l'únic guanyador espanyol dels Sony World Photograhy Awards. I és que també Álvaro Laiz ha obtingut un primer premi, aquesta vegada en la categoria de retrat, en la qual ha realitzat unes instantànies sobre els “Chukchi”, una tribu Paleo-Siberiana del costat rus de l'estret de Bering.

Una vegada coneguts tots els guanyadors, hui s'obriran les portes de l'exposició amb les fotografies premiades i finalistes i més tard s'iniciarà, com cada any, una gira per diversos països.

Pujar