elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano

José Martí apel·la a aprendre de la pandèmia de la Covid-19, posa en valor la sanitat pública, enalteix el paper d'Europa i aposta per una província sostenible

José Martí apel·la a aprendre de la pandèmia de la Covid-19, posa en valor la sanitat pública, enalteix el paper d'Europa i aposta per una província sostenible
  • El president de la Diputació llança un missatge d'optimisme en subratllar que “hem de fer de la necessitat virtut i, per això, ser capaces de transformar el país i la província per a ser més justos, verds, cohesionats i inclusius”

El president de la Diputació de Castelló, José Martí, ha llançat un missatge d'optimisme per a tancar un any 2020 “que sens dubte ningú oblidarà”, però que ha servit per a “que tots i totes hàgem de fer de la necessitat virtut i defensar un país i una província més justos, verdes, cohesionats i inclusius”, a més de reforçar “el valor del públic, amb una sanitat més forta i unes administracions que han de propiciar la solució a la crisi sanitària, econòmica i social”.

José Martí, en el balanç de l'any, no oculta la “tristesa que suposa per a tots el mal que ha generat la pandèmia de la Covid-19, que ha afectat a tot el planeta i que ha generat tant de dolor a tantes famílies per la pèrdua de vides humanes”. Així mateix, ha volgut realitzar un esment especial “a tants col·lectius, especialment els del món sanitari i de serveis socials, que s'han implicat de manera extraordinària per a atendre les necessitats de la població”. En aquest sentit, ha volgut tornar a llançar un missatge de “prudència i respecte a les mesures que s'estan prenent per a frenar la corba de la incidència del virus perquè, encara que és fonamental que haja començat ja la campanya de vacunació, és necessari no baixar la guàrdia”.

El president de la Diputació reconeix les dificultats d'un 2020 que va començar ja amb els estralls del temporal Glòria en el litoral i interior de la província de Castelló i que es va veure sacsejat de manera intensa a partir de març amb la declaració oficial de la pandèmia mundial per la Covid-19, que ha influït en totes les polítiques desenvolupades durant tot l'any.

Malgrat tot, considera que la Diputació Provincial de Castelló, com a administració local, “ha sigut capaç de donar una resposta, perquè vam ser pioners al març a l'hora d'adquirir i repartir màscares i material de protecció sanitària per als nostres municipis”, de la mateixa manera que “treballem des del minut zero amb tots els sectors socials i econòmics de la província, a través de diverses taules de diàleg, per a adaptar el nostre pressupostos i prioritzar les actuacions a través d'un Pla Reactiva” de més de 9 milions d'euros.

Per a José Martí, “encara que probablement hi ha coses que es poden millorar, ningú pot posar en dubte que la Diputació, dins de les seues competències, ha sigut ací, al costat dels ajuntaments i dels ciutadans, perquè aqueixa era la nostra prioritat”.

L'any acaba a més amb un pressupost per a 2021 expansiu, amb prop de 20 milions d'euros més respecte al de 2020, “uns comptes econòmics que han crescut un 13 per cent gràcies a que el Govern, a l'octubre, va deixar en suspens les regles fiscals”. Els 168,3 milions d'euros previstos per al pròxim exercici “seran l'eina per a atendre la crisi econòmica i social”, alguna cosa que, tal com ressalta, han avalat PSV, Compromís i Ciutadans. Sobre el vot contrari del PP, ha tornat a lamentar la seua postura “perquè, pese al diàleg constant que hem mantingut amb ells i a haver incorporat en els comptes molts de les seues propostes, han optat per mirar a Madrid i les seues sigles i no a les necessitats de Castelló”.

Amb aquest pressupost, segons José Martí, el gran objectiu ara és “reconstruir Castelló i aconseguir que aquesta crisi que estem vivint siga l'accelerador de noves polítiques i d'un nou model de societat, on la digitalització, la sostenibilitat i el benestar siguen la clau per a posar en valor, sobretot, la vida als pobles d'interior”.

Per a això, reconeix el president de la Diputació, “és necessària una discriminació positiva de l'interior, i és ara sens dubte l'oportunitat de treballar en això, de la mà sobretot d'Europa, que està més jove i viva que mai”. I és que la pandèmia, al seu judici, “ens ha revelat que sense Europa no hi haurà recuperació”, posant així en valor els fons de Recuperació, Transformació i Resiliència del Govern.

Pujar