elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano

La Generalitat aposta per una estratègia sostenible en el sector ceràmic enfront dels desafiaments conjunturals als quals s'enfronta

La Generalitat aposta per una estratègia sostenible en el sector ceràmic enfront dels desafiaments conjunturals als quals s'enfronta
  • El director general d'Indústria participa el XVIII Congrés Mundial de Qualitat del Taulell i del Paviment Ceràmic, Qualicer

  • Manuel Rosalén afirma: “És primordial per a guanyar estabilitat econòmica, benestar i cohesió social tindre una indústria potent, digitalitzada, verda i descarbonitzada”

MÉS FOTOS
La Generalitat aposta per una estratègia sostenible en el sector ceràmic enfront dels desafiaments conjunturals als quals s'enfronta - (foto 2)

El director general d'Indústria, Manuel Rosalén, ha intervingut en el XVIII Congrés Mundial de Qualitat del Taulell i del Paviment Ceràmic, Qualicer, que se celebra a Castelló. Es tracta del fòrum internacional de referència per a les empreses del sector ceràmic on se citen fabricadors de paviments i revestiments, maquinària i béns d'equip i frites, colors i esmalts. El ceràmic és un dels principals clústers de l'economia valenciana i representa el 75 % de les exportacions de la província de Castelló, i té presència en prop de 190 països. 

En representació de la consellera d'Innovació, Indústria, Comerç i Turisme, Nuria Montes, el director general d'Indústria ha explicat que “des de la Generalitat hem de sumar esforços i recursos a tots els nivells per a ajudar este sector a fer front als desafiaments conjunturals als quals s'enfronta a través d'una estratègia sostenible”. I hi ha afegit: “Crec fermament que és primordial per a guanyar estabilitat econòmica, benestar i cohesió social tindre una indústria potent, digitalitzada, verda i descarbonitzada”.

Manuel Rosalén ha avançat que “una de les línies estratègiques de treball del Govern Valencià per a estos pròxims quatre anys serà aplicar polítiques que fomenten la inversió per part de les empreses en innovació, noves tecnologies i coneixement, la qual cosa redundarà en una economia més competitiva. Per això, en la nova estratègia de reindustrialització de la Comunitat Valenciana 2024-2028 que posarem en marxa, incidirem en l'impuls de la I+D+i, el desenvolupament d'una política de clústers, els polígons industrials, la internacionalització, la innovació tecnològica i la transició energètica en favor de les renovables i de l'economia circular”.

El director general d'Indústria ha continuat exposant que “des de la conselleria d'Innovació, Indústria, Comerç i Turisme som conscients que en este sector les empreses ja estan treballant, en col·laboració amb l'Institut de Tecnologia Ceràmica (ITC), ASCER i ANFECC, en alternatives energètiques i en tecnologies hipocarbòniques per a alimentar els forns, com l'hidrogen verd, la inducció i l'electricitat”.

“De fet, l'ITC compta amb la primera planta hipocarbònica equipada amb tecnologies d'avantguarda per a estudiar la viabilitat que les empreses del sector ceràmic utilitzen en els processos de fabricació energies netes en substitució de combustibles fòssils, una iniciativa finançada per l'Institut Valencià de Competitivitat i Innovació (Ivace +I) amb prop d'un milió d'euros i amb cofinançament europeu”, hi ha afegit Manuel Rosalén.

En eixe sentit, Rosalén ha afirmat que, amb esta mena d'actuacions, "s'espera que el hub de Castelló serà global i referent per a la descarbonització, i això afavorirà no sols la indústria ceràmica, també la indústria química, la tèxtil o el transport pesat". "Des de la Generalitat continuarem potenciant el sector ceràmic de Castelló i buscant solucions en les amenaces que puguen frenar la competitivitat d'un sector vital per a l'economia de la nostra Comunitat", ha conclòs. 

XVIII Congrés Qualicer

En esta XVIII edició, Qualicer se centra en la descarbonització com a gran repte del sector i en els nous usos de la ceràmica més enllà del revestiment de sòls i parets. A més, el Congrés Mundial de Qualitat del Taulell i del Paviment Ceràmic està estructurat en tres grans blocs.

El primer està destinat a l'empresa ceràmica i els mercats, on s'abordaran temàtiques com la digitalització, la indústria 4.0, l'estratègia empresarial, la innovació o les perspectives en este sentit. 

Un segon bloc gira entorn de la rajola ceràmica i la construcció industrialitzada, les noves funcionalitats de la ceràmica. Es focalitzarà en l'eficiència energètica, el disseny o els adhesius i materials de rejuntada, entre altres temàtiques.

Finalment, el tercer bloc tracta sobre la fabricació de la rajola ceràmica, en què s'abordaran reptes tan importants per al sector com la transició cap a la descarbonització, el desenvolupament d'esmalts i pigments, la gestió energètica, l'economia circular i les matèries primeres, entre altres temes.

Pujar