elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano

Espaitec fa front al Coronavirus mitjançant solucions innovadores aportades per les seues empreses

Espaitec fa front al Coronavirus mitjançant solucions innovadores aportades per les seues empreses
  • Diverses empreses pertanyents a Espaitec, el Parc Científic i Tecnològic de l'UJI, han aportat el seu granet de sorra per a col·laborar davant l’emergència sanitària provocada per la pandèmia del coronavirus SARS-CoV-2.

MÉS FOTOS
Espaitec fa front al Coronavirus mitjançant solucions innovadores aportades per les seues empreses - (foto 2)

Espaitec, caracteritzat per estar emmarcat dins d'un ecosistema innovador i de desenvolupament empresarial, ha romàs actiu enfront d'aquesta crisi mitjançant els desenvolupaments o solucions aportades per les seues empreses, amb la participació del seu propi FabLab, així com també generant valor afegit mitjançant la difusió d'aquestes mesures a nivell nacional a través d’APTE (Associació de Parcs Científics i Tecnològics).

En concret, vuit han estat les iniciatives que s'han desenvolupat per a tractar de mitigar els efectes que provoca aquest virus. Així doncs, des d’ActualMed, s'han realitzat teleradiologies gratuïtes en 30 minuts, reduint-se així el temps de diagnòstic en centres de salut i oferint un diagnòstic gratuït de Tomografies i RX de tòraxs, per a pacients amb sospita o diagnòstic de COVID-19, definint severitat d'infecció i prevenint morts.

Amazing UP, ha creat un servei de voluntariat a majors, persones amb diversitat funcional i persones que no poden sortir de casa. Funciona mitjançant persones seleccionades i que passen per un sistema de validació amb formació tècnica de com prestar el servei creant un entorn de seguretat i de total confiança. A més, tal com a ells els agrada dir, és una iniciativa de tots i per a tots, contra la COVID-19. També dins de la plataforma es pot aportar informació per a laboratoris i donar material sanitari entre altres opcions.

Per part de Nob166, empresa especialitzada en la recerca en nanotecnologia per al sector de la neteja antimicrobiana tèxtil, cal destacar que entre les seues principals innovacions es troba NOB166®, un potent antimicrobià amb capacitat protectora de fins a 7 dies, capaç d'inactivar les proteïnes del coronavirus per a impedir la seua replicació en el tèxtil, gràcies a un sistema d'encapsulat que allibera el principi actiu de manera controlada i la seua capacitat biocida que actua a diferents nivells. Els resultats de l'assaig de NOB166®, realitzat per un laboratori independent, per a l'avaluació de l'activitat viricida segons norma EN 14.476 enfront del coronavirus, han estat concloents.

També és destacable que I-care ha creat una solució a través de càmeres tèrmiques infraroges per a detectar temperatura corporal, implementant el mesurament automàtic de la temperatura corporal. Aquesta solució és ideal per a col·locar en l'entrada de centres de treball i poder prevenir l'accés en cas que les persones estiguen en procés febril.

BIÓTICA investiga un mètode per a concentrar selectivament el virus amb la finalitat de permetre la detecció precisa i fiable de traces mínimes. La detecció ràpida i sensible del SARS-CoV-2 (proteïnes, ARN, ADN) i els anticossos és crucial per a restringir la propagació de la malaltia, millorar el resultat terapèutic i controlar el retorn a l'activitat de manera saludable. El mètode proposat és escalable per a proporcionar rendiments de diversos milers d'anàlisis per dia i màquina.

Una altra de les empreses que s'han sumat a la lluita de la pandèmia ha estat SemanticBots, que, en col·laboració amb investigadors de la Universitat Jaume I, ha creat un chatbot accessible, solucionant així la problemàtica que existia en alguns col·lectius, persones amb discapacitats visuals i majors per a accedir a la informació digital relacionada amb la situació extraordinària creada pel coronavirus. El chatbot conté més de 400 respostes, i tota la base d'informació aquesta treta principalment d'organismes públics, de la Generalitat Valenciana, del Govern d'Espanya i altres organismes internacionals, sent tota la informació contrastada.

Cuatroochenta, a través de la seua divisió a Burgos, Asintec, ha aportat el seu sistema IoT de sol·licitud d'infermeria per als pacients pertanyent a la seua plataforma intel·ligent de gestió de serveis CheckingPlan, adaptat i en funcionament en menys d'una setmana, que Vodafone España ha inclòs en el conjunt de solucions tecnològiques a la disposició de l'hospital de campanya d’IFEMA a Madrid per a dotar-lo d'una infraestructura sòlida de comunicacions i serveis orientats a millorar la coordinació sanitària i el benestar dels pacients afectats per la COVID-19.
Finalment, des del FabLab d’Espaitec i en col·laboració amb Hackerspace, s'ha posat a la disposició de les autoritats sanitàries de la Generalitat Valenciana tot el seu equipament #FabLab (equips d'impressió 3D, talladores làser, fresadores), del projecte UJI.>LAB finançat per l'IVACE, per a la fabricació de peces per a pantalles facials, màscares i automatització de sistemes de respiració manu

Pujar