elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano

La Diputació de Castelló proposa crear un arxiu provincial de la memòria històrica

Visita a les exhumacions en el cementeri de Castelló
Visita a les exhumacions en el cementeri de Castelló
  • El govern provincial segueix amb les campanyes d'exhumació de restes de represaliats

Amb l'arribada en 2019 del nou govern a la Diputació de Castelló, una coalició entre PSOE i Compromís, es va posar en marxa l'àrea de Memòria Històrica, un departament que dirigeix la diputada Tania Baños, que és també l'alcaldessa de la Vall d'Uixó.

L'objectiu d'aquest departament és reparar la dignitat i els drets de les víctimes i recuperar la memòria democràtica.

Per a això, l'àrea de Baños aposta per posar en valor els drets humans en col·laboració amb entitats de Memòria Històrica i el suport a les campanyes d'exhumació.

“Quan arribem a la Diputació es va voler apostar per a escoltar les històries i donar resposta a les reivindicacions d'aquelles persones que encara, hui dia, viuen amb la incertesa de no saber on estan els seus sers estimats”, explica Tania Baños.

Per això, “amb la voluntat de continuar avançant en la reparació dels drets de les víctimes de la repressió franquista i en la recuperació de la memòria històrica per a construir una societat més democràtica, creem l'àrea de Memòria Històrica i la dotem d'una partida en el pressupost de 2020, per primera vegada a la Diputació de Castelló”.

Arxiu provincial de la memòria històrica

El departament de Memòria Democràtica ja treballa en les accions previstes per a 2022. I entre elles destaca la signatura d'un conveni amb la Universitat Jaume I per a la creació d'una Càtedra d'Història, Cultures Polítiques i Memòria Històrica.

Així, les accions que de preveuen desenvolupar a partir de la signatura d'aquest conveni és la col·laboració en la col·lecció de llibres Història i Memòria i en l'organització de Jornades de difusió del coneixement, amb un plantejament descentralitzant que puguen celebrar-se en diferents poblacions de la província; així com una exposició de caire memorialístico o la catalogació i digitalització de fons documentals i arxivístics de la província relacionats amb la memòria democràtica; també campanyes de recollida de material patrimonial com a cartes, documents, fotografies o relats per a constituir un arxiu de la memòria provincial, en el qual també buscaran la col·laboració amb els centres d'ensenyament secundari de la província; l'assessorament des de l'aula a les iniciatives promogudes per les entitats locals de cara a recuperar el coneixement i la reflexió del passat, com per exemple la identificació d'espais de memòria i l'explicació didàctica d'aquests, a més de la col·laboració en l'organització d'uns Mostra de curtmetratges i documentals relacionats amb la Memòria Democràtica.

En primera persona

Com a mostra de la sensibilitat del govern provincial, en aquest temps Baños ha mantingut reunions amb familiars de víctimes del franquisme “que ens reclamaven que algú els escoltara”, així com amb ciutadans particulars que han prestant a la Diputació projectes relacionats amb la memòria històrica.

Les visites als cementeris, on s'estan realitzant exhumacions, han sigut algunes de les accions portades a cague per l'àrea de Memòria Històrica de la Diputació de Castelló.

Així, s'ha visitat el cementeri de la capital de la província on s'han realitzat diverses campanyes per a recuperar les restes de les víctimes del franquisme.

Fons documental

En aquests dos primers anys de legislatura, Baños ha mantingut diverses reunions amb el Grup per a la Investigació de la Memòria Històrica de Castelló (GRMHC), que van cedir per cinc anys diversos documents a la Diputació provincial de Castelló.

Es tracta d'un fons documental format per 493 documents originals dels propis ciutadans i de còpies digitalitzades d'arxius nacionals, provincials i locals.

Cal assenyalar que la Diputació de Castelló s'ha incorporat, per primera vegada, en la Xarxa de Municipis per la Posada en Valor de la Memòria Històrica, organitzada per la Federació Valenciana de Municipis i Províncies.

Més exhumacions: les xifres

L'any 2020 es va signar el primer conveni singular amb el Grup per a la Investigació de la Memòria Històrica de Castelló, amb un import de 50.000 euros, destinats al “projecte d'exhumacions de víctimes de la repressió franquista al cementeri de Castelló”. En el projecte participen altres Institucions, com l'Ajuntament de Castelló i la Generalitat Valenciana.

La intenció és que en els dos anys que queden de legislatura, amb la participació de totes les institucions, s'acaben d'obrir tots els nínxols que estan en el projecte actual, la qual cosa facilitarà els treballs d'anàlisis i identificació de les restes humanes que es troben.

Per això, en 2021 es va ampliar la partida, fins a un total de 66.000 euros. En l'ampliació de 16.000 euros s'inclourien uns tastos que s'està pendent de fer a Nules, a petició d'uns familiars veïns de Moncofa.

Pujar