elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano

El consumidor de Castelló és el que més compra ‘en línia’ i el que més es fixa en el preu

El consumidor de Castelló és el que més compra ‘en línia’ i el que més es fixa en el preu

    Els consumidors castellonencs es passen al món en línia i només el 45% preferix la botiga física per a informar-se. Una dada que contrasta amb les províncies de València i Alacant, on el percentatge de consumidors que busca informació a la botiga física és del 54% de mitjana.

    Igualment, en esta fase de cerca són els que més es fixen en el preu (62%), enfront del 50% de mitjana dels consumidors valencians i alacantins, i els que menor importància atorguen a disposar dels productes ràpidament, un 13%, enfront d'un 20% de mitjana de les altres dos províncies.

    A més, existix una altra diferència important respecte als consumidors a nivell provincial en la Comunitat Valenciana en les diferents fases del customer journey. El 57% dels castellonencs li dona una major importància a la valoració i ressenyes positives d'altres usuaris a l'hora de triar una marca o botiga enfront del 44% de mitjana de les altres dos províncies.

    I pel que fa a la fase de postvenda, són els que més problemes han tingut en les seues últimes compres a causa d'un servici d'atenció al client deficient. Un 19% dels castellonencs, enfront de l'11% de mitjana dels consumidors alacantins i valencians.

    Estes són algunes de les conclusions de l'informe “El consumidor de la Comunitat Valenciana: hàbits i comportament de compra en 2024” impulsat pel Club de Màrqueting del Mediterrani (CMM) i Vedat Consulting. L'informe, realitzat sobre un estudi a 400 persones, sondeja el canvi en els hàbits dels consumidors de la Comunitat davant la conjuntura econòmica de 2024, per edat, sexe i províncies.

    La seua anàlisi s'estructura entorn de quatre blocs que contemplen el comportament del consum en les diferents fases del customer journey, la cerca i decisions de compra en mitjans digitals, el paper de la Responsabilitat Social Empresarial (RSE) en les decisions de compra i la percepció de l'economia i expectatives de despesa.

    Principals fonts d'estalvi

    En este últim bloc, l'anàlisi per províncies mostra com els consumidors més optimistes són els de les províncies d'Alacant i València, el 47% en tots dos casos indica que la seua economia es mantindrà i el 22% de mitjana de totes dues províncies afirma que millorarà. Mentres que els consumidors de Castelló consideren que es mantindrà en el 44% dels casos i empitjorarà en el 32%.

    A més, el 60% dels castellonencs que respon que la seua economia empitjorarà en 2024 atribuïx esta situació a l'increment dels productes d'alimentació, el més alt percentatge de les tres províncies.

    Les dades de l'estudi també mostren com les llars de la província de Castelló tenen una actitud prudent cap a l'estalvi. Així plantegen, com a principal font d'estalvi per a este 2024, no gastar en capritxos i reduir al màxim (53%), estalviar pel que puga passar (49%), reutilitzar el que es puga per a reduir el consum i comparar més abans de comprar (38% en tots dos casos). Mentres que, en 2023, la principal font d'estalvi (40%) era la de reduir l'oci en general.

    No obstant això, en les llars de la província de València centren més el seu estalvi a reutilitzar el que es puga per a reduir el consum (44%), i a Alacant a no gastar en capritxos i reduir al màxim (51%).

    En comparació amb l'any anterior, els consumidors mostren una mentalitat més centrada en la planificació a llarg termini i en l'ús eficient dels recursos, en lloc de simplement retallar despeses.

    Tal com explica la presidenta del Club de Màrqueting del Mediterrani, Marta Iranzo, “l'objectiu d'este estudi és que les marques coneguen millor el comportament dels consumidors en este 2024 i poder veure l'evolució que han pres respecte a 2023 per a prendre millors decisions a l'hora de planificar les seues accions de màrqueting. Esta és precisament una de les línies estratègiques del CMM amb les quals aportem valor i aconseguim professionals millor preparats”.

    El 42% dels castellonencs que compra en RR.SS ho fa en Instagram

    Respecte al bloc de cerca i decisions de compra en mitjans digitals, els consumidors castellonencs se situen en la mateixa tendència que la de la resta de províncies de la Comunitat. Així, els castellonencs usen de forma més habitual, per a buscar informació sobre productes, Google (68%) i Amazon (57%). I són la roba i la tecnologia (33% i 37% respectivament) els productes sobre els quals més informació busquen en xarxes socials.

    Mentres que els allotjaments i els restaurants (43% i 40% respectivament) són els servicis relacionats amb l'oci que més busquen en este format digital.

    Encara que el 49% dels castellonencs, el 50% dels valencians i el 54% dels alacantins encara no compra a través de les xarxes socials, el 42% dels castellonencs que ho fa utilitza Instagram per a este fi.

    El director de Vedat Consulting, Pedro Reig destaca que “en la cerca i decisions de compra en mitjans digitals, s'emfatitza com malgrat l'ús creixent de RR.SS com a canal de compra, la confiança és moderada, amb algunes preocupacions sobre seguretat i fiabilitat sobretot en les generacions més majors. I encara que la generació Z és la més activa en este segment, també és la més crítica amb les compres si no complixen les seues expectatives”.

    Finalment, en el bloc sobre el paper de la RSE en les decisions de compra, l'estudi mostra que esta influïx en la percepció de la marca, però no es plasma en el preu. El 53% dels consumidors castellonencs dona suport al medi ambient però no està decidit a pagar més per això, enfront del 40% dels valencians i el 46% dels alacantins.

    Pujar