elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano

La Càtedra de Bretxa Digital i Territori de l’UJI valora l’activació de les persones majors al territori

    La Càtedra de Bretxa Digital i Territori de la Universitat Jaume I, que va ser creada el passat mes de setembre, continua amb la seua programació amb un nou webinar que ha tingut com a objectiu la visibilització de models que tracten de construir un major grau d'inclusió a la societat digital per a diversos col·lectius i a través d'iniciatives diverses en el territori.

    Durant la ponència «L’educació digital en majors de zones rurals. Models d’èxit en la consecució de competències digitals», impartida per Roger Esteller, coordinador del programa TIC de la Universitat per a Majors de l’UJI, s’ha mostrat com els drets d'accés de les persones majors al territori són desiguals als de la ciutat i així s'exemplificava el cas finlandés on es constitueix l'accés a la banda ampla com a un dret ciutadà. Per això, l’investigador ha insistit en la necessitat que «el treball des de les institucions, impulsat des de la UE, vaja en la línia de promoure tecnologies de fàcil ús i accés, alhora que siguen riques i divertides per tal de ser part de la vida de les persones majors i de forma plena».

    En la següent intervenció, la investigadora i coordinadora de la Universitat per a Majors, Pilar Escuder, ha descrit un programa assentat al territori de les comarques de Castelló a través de les seus universitàries. Ha explicat la capacitat de seguiment de les seus rurals davant el context de pandèmia on es troba una formació segura davant la COVID-19 gràcies a la baixa densitat i l'aposta duta a terme durant anys en la inclusió digital dels majors, així com l’apertura a la docència en línia per a les persones majors al territori.

    Les ponències han evidenciat una aproximació a un col·lectiu heterogeni com són els majors, amb una creixent qualificació a mesura que avancen les generacions i que suposa noves potencialitats i nous reptes d'un aprenentatge que es reivindica com a «aprenentatge per a tota la vida» i s’ha obert una reflexió sobre la importància d’una formació adequada a les persones grans dels entorns rurals.

    Al debat posterior s’ha valorat l'activació de les persones majors al territori, tant  per la seua inclusió a un món en continua transformació digital com en la capacitat de les persones majors d'activar diversos processos socials de valorització: comunitaris, intergeneracionals, culturals, naturals, patrimonials, etc. que poden ser clau en la dinamització d'aquests territoris.

    El webinar ha estat presentat per la directora general per a la Lluita contra la Bretxa Digital de la Conselleria d'Innovació, Universitats, Ciència i Societat Digital, María Muñoz; el vicerector adjunt de Transferència, Innovació i Emprenedoria de la Universitat Jaume I, David Cabedo i el director de la Càtedra de Bretxa Digital I Territori de l’UJI, Vicent A. Querol.

    Pujar