elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano

Alumnat del Grau de Mestre d'Infantil i del Màster de Psicopedagogia de l’UJI exposa les seues accions d'inclusió

Alumnat del Grau de Mestre d'Infantil i del Màster de Psicopedagogia de l’UJI exposa les seues accions d'inclusió
    MÉS FOTOS
    Alumnat del Grau de Mestre d'Infantil i del Màster de Psicopedagogia de l’UJI exposa les seues accions d'inclusió - (foto 2)
    Alumnat del Grau de Mestre d'Infantil i del Màster de Psicopedagogia de l’UJI exposa les seues accions d'inclusió - (foto 3)
    Alumnat del Grau de Mestre d'Infantil i del Màster de Psicopedagogia de l’UJI exposa les seues accions d'inclusió - (foto 4)
    Alumnat del Grau de Mestre d'Infantil i del Màster de Psicopedagogia de l’UJI exposa les seues accions d'inclusió - (foto 5)

    Durant la setmana prèvia al dia de la discapacitat, alumnat de 4º del Grau de Mestro d'Infantil i del Màster de Psicopedagogia juntament amb alumnes de la Fundació Síndrome de Down de Castelló, les famílies i la direcció tècnica d’Asperger Castelló, i l'alumnat i claustre del CEIP Juan Ripollés, han presentat una exposició amb motiu del Dia Internacional de les Persones amb Discapacitat que se celebra el 3 de desembre.

    L'exposició, que es pot visitar en el vestíbul de la Facultat de Ciències Humanes i Socials des del dia 28 de novembre fins al dia 1 de desembre, pretén revindicar la participació, tant escolar, social i laboral, com eina essencial per a aconseguir la plena inclusió de les persones amb discapacitat. La mostra es compon de diferents treballs que han organitzat els professors Clara Andrés Roqueta i Javier Julve Soler del Departament de Psicologia Evolutiva, Educativa, Social i Metodologia de l’UJI, en les assignatures «Trastorns del Desenvolupament (0 a 6 anys)» de 4º del Grau de Mestro d'Infantil, i «Trastorns i Dificultats del Desenvolupament: detecció i prevenció» del Màster de Psicopedagogia.

    En l'exposició es pot trobar, d'una banda, els treballs realitzats de forma conjunta entre alumnat de 4º curs del Grau de Magisteri d'Infantil i alumnat del curs «Jo em prep@ro», desenvolupat en la Fundació Síndrome de Down de Castelló amb la col·laboració de la Fundació Vodafone Espanya. Aquests treballs s'han realitzat al llarg de diverses sessions de formació desenvolupades a l’UJI. Aquesta activitat, que es realitza des de fa diversos cursos, té com a objectiu el crear un espai d'intercanvi d'experiències vitals entre els alumnes de l’UJI i alumnes de la Fundació, realitzant un recorregut des de l'etapa escolar fins a l'etapa de cerca d'ocupació, permetent abordar conjuntament les pors, expectatives, projectes i inquietuds que els ofereix el futur una vegada conclosa la formació que estan realitzant. A través d'aquest intercanvi d'experiències s'han anat elaborant uns murals en els quals es reflecteixen a manera de «arbres tardorencs», les conclusions obtingudes per cada grup, per exemple, deixant «caure» aquelles coses negatives, com a metàfora d'allò que no ens agrada. Aquests mateixos alumnes de 4º de grau també han creat cartells informatius de les característiques d'algunes dificultats i trastorns del desenvolupament (ex. autisme, dislèxia, síndrome de Rett, etc.), mitjançant la creació de protagonistes que emeten frases en primera persona explicant les dificultats però també potencialitats que tenen, i com se'ls pot ajudar en lloc de prejutjar.

    D'altra banda, l'exposició també compta amb els treballs realitzats pels alumnes i alumnes del Master de Psicopedagogia, que han realitzat uns collages formant les lletres «CAPACITAT» barrejant fotos d'ells juntament amb fotos proporcionades per usuaris de la Fundació Síndrome de Down Castelló, realitzant les seues activitats i entreteniments preferits. Així, per a les lletres que formen «DIS», els alumnes han realitzat dibuixos i muntatges de «coses impossibles o molt improbables d'aconseguir per a tothom». D'aquesta manera, s'intenta reflectir que tots i totes tenim interessos i entreteniments semblants, i la capacitat i llibertat per a realitzar el que es vulga. I sobretot que, moltes vegades, són els estereotips de la societat els que transformen aquesta capacitat en «dis-capacitat».

    Aportació d’Asperger i CEIP Juan Ripollés

    L'exposició es completa amb l'aportació realitzada per famílies i l'adreça tècnica de Asperger Castelló i el CEIP Juan Ripollés, que compta amb una Aula de Comunicació i Llenguatge (Aula CyL) amb alumnes amb Trastorns de l'Espectre Autista (TEA). La seua aportació ha volgut aportar tres visions de les persones amb TEA: d'una banda, el de les pròpies famílies que dediquen frases positives als seus fills amb TEA; per un altra, i després d'una fase de sensibilització en el centre, s'exposen diferents dibuixos d'alumnes d'infantil i primària del CEIP Juan Ripollés que en les seues aules tenen companys amb TEA («tots tenim súper poders») i una exposició de les diverses discapacitats representades en diferents marionetes en el centre de l'exposició, perquè els espectadors intenten esbrinar i desxifrar què els ocorre. Finalment, es dedica un espai a la visió de l'alumne amb TEA demanant l'ajuda i la comprensió del seu professor.

    A més, es projecten en un televisor vuit vídeos relacionats amb la inclusió educativa i social de les persones amb discapacitat, i que pretenen sensibilitzar als espectadors i visibilitzar la realitat d'aquestes persones: des del conegut vídeo Academia de Especialistas, Creando oportunidadess (sobre la inserció laboral de les persones amb discapacitat), El universo de Martina (un conte creat per alumnes del grau de mestre d'infantil per a donar a conèixer la Síndrome de Asperger als xiquets/as de 3 a 6 anys), o l'espot per a atraure voluntaris per a l'Associació-Fundació de Dany Cerebral Adquirit de Castelló (ATENEU), realitzat per alumnes del màster de Psicopedagogia.

    Amb aquesta activitat promoguda pels professors des de l'àrea de Psicologia Evolutiva i de l'Educació de l’UJI, es pretén donar visibilitat al col·lectiu de persones amb discapacitat des d'una visió inclusiva, en la qual la participació de tots és fonamental per a aconseguir una societat en la qual totes les persones, siga la que siga la seua diversitat funcional, tinguen el seu lloc. Els professors esperen «que siga l'inici de la col·laboració amb diferents col·lectius, centres, associacions, etc. de Castelló, i que en pròxims anys puguem donar a conèixer més experiències i que l'alumnat de la UJI participe en la seua organització amb la mateixa implicació que ho ha fet enguany».

    Pujar