elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano

Guia per al treballador durant la crisi de l'coronavirus

Guia per al treballador durant la crisi de l'coronavirus
  • En elperiodic.com donem resposta a aquesta pregunta explicant que són els ERTE i les seues diverses solucions per reduir l'impacte laboral que porta amb si aquesta situació

El coronavirus ha fet que ens quedem tots a casa. I és que tot i la mesura decretada pel govern que estableix que únicament es pot ixir de casa per a casos excepcionals com ara anar a treballar, moltes empreses han decidit tancar o realitzar el conegut com a 'teletreball'.

No obstant això, aquesta situació ha fet que moltes persones es preocupen pel seu lloc de treball, ja que veuen com la seua activitat laboral es veu directament afectada.

Abans aquesta situació i per poder salvaguardar l'activitat empresarial, els diversos treballadors estan utilitzant tots els mecanismes que estan al seu abast per reduir els impactes d'aquesta crisi que sens dubte planteja un nou repte per al nostre país. Un d'aquests mecanismes és el conegut com Expedient de Regulació Temporal d'Ocupació o ERTE.

Si vols saber en què consisteix aquesta mesura continua llegint, ja que en elperiodic.com t'ho expliquem.

Què és un ERE i ERTE?

Els expedients de regulació d'ocupació temporals (ERTE), com el seu nom indica, permeten a les empreses adoptar diferents mesures de forma temporal amb l'objectiu de salvaguardar la pròpia existència de l'empresa.

Algunes de les accions de les que estem parlant són: la suspensió dels contractes de treball o la reducció de la jornada laboral fins que pugue reprendre amb normalitat el desenvolupament de l'activitat laboral.

Cal destacar que estem parlant dels temporals, ja que hi ha altres que són coneguts com ERE i que són permanents. Aquests són aplicables a una circumstància principalment: un acomiadament col·lectiu dut a terme per una empresa a causa que aquesta cessa tota la seua activitat empresarial. A més, a diferència del ERTE aquest tipus d'acomiadament ha de ser justificat exclusivament per l'empresari i ha de donar-se a l'almenys una d'aquestes causes: econòmiques, tècniques, organitzatives o de producció.

La regulació d'aquestes mesures es recull en l'article 47 de l'Estatut dels Treballadors i en el Real Decret 1483/2012.

És a dir, el primer contempla les suspensions o reduccions per causa de força major, mentre que el segon regula la suspensió de contractes de treball o la reducció de jornades per les causes prèviament esblencadas.

Quins són els efectes de l'ERTE?

La principal conseqüència és que l'empresari deixa d'abonar el salari corresponent pel temps no treballat.

No obstant això, en la pràctica tenen també un efecte negatiu en el teixit social, ja que si s'allarga en el temps, seria necessari contemplar el poder adquisitiu dels ciutadans que es veuen afectats per aquesta mesura. Així, els empleats afectats per un ERTE poden passar a situació d'atur, cobrant la prestació que en aquest cas els corresponga o també poden cobrar la part proporcional dels seus salaris per la nova jornada laboral pactada.

En ambdós casos, té com a efecte advers que els ingressos d'una part de la població baixaran. A més, en el cas de passar a l'atur, cal tenir en compte que no tothom té dret a aquesta prestació.

Per això, és convenient saber que efectuar un ERTE sol és possible després d'una negociació de les condicions amb els representants dels treballadors, però no és necessària una autorització per part de l'autoritat laboral constatant l'existència d'una situació de força major.

Quan es pot iniciar un ERTE?

Es poden imaginar diferents supòsits que podrien justificar que una empresa pose en marxa un ERTE: través de la seua qualificació com a força major o del fet d'ordre organitzatiu, tècnic o productiu.

No obstant això, cal atendre al que s'estableix en la normativa, ja que l'Article 47 estableix que s'entendrà únicament com que concorren causes econòmiques quan un dels resultats de l'empresa es desprenga una situació econòmica negativa, únicament en casos com: la existència de pèrdues actuals o previstes, o la disminució persistent del seu nivell d'ingressos ordinaris o vendes.
En el cas de causes tècniques, s'entén com a tals quan es produeixin canvis, entre altres, en l'àmbit dels mitjans o instruments de producció.

Per causes organitzatives és quan es produeixin canvis en l'àmbit de la distribució empresarial, mentre que en l'àmbit dels sistemes i mètodes de treball de personal o en la manera d'organitzar la producció, és quan es produixquen canvis en la demanda dels productes o serveis que l'empresa pretén col·locar al mercat.

Com s'inicia el procediment?

El procediment és aplicable a qualsevol nombre de treballadors de l'empresa i d'afectats per la suspensió.

A més, s'iniciarà quan es comunique a l'autoritat laboral competent, després d'un període de consultes (que no ha d'excedir de quinze dies) amb els representants legals dels treballadors.

Per la seua banda, cal saber que el contracte de treball es pot suspendre per causa derivada de força major. No obstant això, aquesta situació ha de constatar l'autoritat laboral, siga quin siga el nombre de treballadors afectats.

Pel que fa a la resolució, aquesta serà dictada després dur-se a terme les diverses actuacions i els informes que siguin requerits, no excedint del termini de cinc dies des que es presenta la sol·licitud i per això, s'ha de limitar, si escau, a constatar la existència de la força major al·legada per l'empresa.

A més, en la fase de consultes s'estableix la durada de l'ERTE, ja que la Llei no estableix un període límit. També, es poden encadenar diversos ERTE en el cas que la situació ho requerixca i sempre que es complixca amb els principis de legalitat.

Què s'entén com a força major?

Segons estableixen les lleis, s'entenen com a elements determinants de força major l'existència d'un esdeveniment imprevisible i aliè a la voluntat de l'empresari que de manera inevitable incidixca sobre el desenvolupament o continuïtat de l'activitat laboral.

És a dir, s'ha de constatar que es donen circumstàncies imprevisibles, inevitables i la relació causal derivada de la força major.

 

Pujar