elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano

Els partits del Botànic i els diputats no adscrits donen suport a la llei de plurilingüisme

Els partits del Botànic i els diputats no adscrits donen suport a la llei de plurilingüisme

    Les Corts Valencianes han viscut hui una sessió intensa amb tres temes principals de debat. La proposició de llei que precedix a la llei de plurilingüisme, els bous al carrer i la llibertat d'horaris comercials. Pel que fa a la primera de les normes, la que té a vore amb l'educació, novament hi ha hagut brega i encreuament d'acusacions entre blocs. D'esta manera, els tres partits del Pacte del Botànic i els diputats no adscrits, ex Ciudadanos, agrupats sota el títol d''agermanats', han votat a favor de la norma elaborada pel departament que dirigix Vicent Marzà.

    La nova llei preveu un percentatge mínim d'hores lectives en castellà, que estarà en el 25%, i un altre tant per cent igual en valencià. A més, l'anglès (o una altra llengua estrangera) estarà com a mínim present en percentatges d'entre el 15 i el 25%, a elecció del centre. El temps que reste es podrà distribuir de forma lliure segons acorde el centre i el seu consell escolar. Este últim punt té vital importància donat la peculiar distribució de les llengües a la Comunitat Valenciana.

    Així, les zones de predomini lingüístic castellà, com l'interior sud de Castelló, tot l'interior de València i les comarques del sud d'Alacant, es preveu que augmenten al màxim les seues hores en castellà, especialment després del descontent general ocasionat amb l'anterior proposta del Consell que premiava amb títols de reconeixement d'anglès si s'escollia la línia en valencià. En la resta de la Comunitat Valenciana, on el valencià té major presència social i familiar, els percentatges d'hores en valencià es preveu que pogueren estar bastant per sobre del que ho estan en les zones anteriorment citades.

    PP i Ciudadanos en contra

    El Partit Popular ha carregat durament contra aquesta llei en considerar-la, segons la seua diputada Beatriz Gascó, "impositiva i sectària". Per la seua banda Ciudadanos, mitjançant la diputada Mercedes Ventura, afirma que la llei "coarta llibertats, l'autonomia en els centres i condemna al xantatge al castellà". Contra estos arguments, Compromís ha destacat que la llei pretén seguir desenvolupant la Llei d'Ús i Ensenyament del Valencià (LUEV) després d'anys de marginació de la llengua valenciana. En el PSPV han destacat que seran els centres els que decidisquen la llengua en què s'impartiran la majoria d'hores lectives, mentre que Podem ha assegurat que una regulació com esta era necessària per a assegurar la competència dels alumnes en les dos llengües oficials i en una estrangera.

    També el partit valencianista Demòcrates Valencians ha expressat el seu suport al model 'trilingüe i políglota', segons el seu portaveu, Sandre Llopis de Pau, qui al mateix temps ha recordat que un 22% de la població de la Comunitat Valenciana no sap parlar en valencià.

    Oposició del sindicat CSIF

    En contra també s'ha manifestat el sindicat CSIF des d'on es lamenta que la Llei de Plurilingüisme en el sistema educatiu haja sigut traslladada als Corts i aprovada sense escoltar aportacions com la d'aplicar la doble línia en els centres. La central sindical advertix de la possible supressió d'unitats i places que pot comportar i reclama més formació "qualitativa i quantitativa" perquè el professorat puga aconseguir les titulacions que li exigeixen.

    Pujar