elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano

Viatge per la València de la República

Viatge per la València de la República
    MÉS FOTOS
    Viatge per la València de la República  - (foto 2)

    El dissabte passat un grup de 47 callosins van participar en un viatge per la València de la República. El viatge, organitzat per la Regidoria de Cultura i subvencionat per la Conselleria de Justícia, Administració Pública, Reformes Democràtiques i Llibertats, ha estat coordinat per Vicent Galiana i Cano i Emilio Marín Moreno, i en el qual va participar també el regidor de Cultura, Francesc Guardiola.

    La visita ha consistit en un recorregut pels llocs més emblemàtics de la ciutat de València, que, davant la imminent caiguda de la capital d'Espanya la nit del 6 al 7 de novembre de 1936, va ser convertida de facto en la capital de la República.

    L'objectiu d'aquesta visita ha sigut el fet d'acostar els participants a la realitat quotidiana de la València republicana en un context de Guerra Civil, posant especial èmfasi en la transformació cultural i urbana i en la realitat educativa.

    Gran part del recorregut va transcórrer pel centre històric de la ciutat, el barri de la Ciutat Vella. Es va iniciar en les Torres de Serrans (on es va protegir una part de les obres del patrimoni artístic espanyol traslladades des de Madrid), passant pel refugi antiaeri del carrer de Serrans, carrer Cavallers (seu de tres dels ministeris de la República), el Palau de la Generalitat, el Micalet (centre de la defensa antiaèria), el Museu de la Ciutat (ministeri de Sanitat), el carrer de la Pau (nucli de la vida cultural i política de la ciutat durant aquells anys), l'edifici de La Nau (Ministeri d'Instrucció Pública), plaça del Patriarca, plaça de l'Ajuntament, i finalitzant en l'edifici de l'Ajuntament i l'IES Lluís Vives.

    La visita va estar guiada per professors d'història de la Universitat de València i la Conselleria d'Educació.

    Projecte 'La memòria democràtica com a eina educativa del segle XXI'

    Aquesta activitat es complementa amb el projecte 'La memòria democràtica com a eina educativa del segle XXI' que es desenvoluparà en l'IES de Callosa d'en Sarrià. Un programa educatiu centrat en la incorporació de valors ètics, respecte als Drets Humans i difusió de la memòria democràtica a les aules d'ESO i Batxillerat.

    Aquest projecte pretén acostar a les noves generacions de ciutadans i ciutadanes els aprenentatges, reflexions, debats i coneixements del passat que ens permetran consolidar valors democràtics, d'enteniment i posada en valor dels Drets Humans, de convivència i respecte recíproc mitjançant la memòria històrica i democràtica.

    La programació d'aquest projecte educatiu compta amb la realització de classes, tallers, debats, visionat de documentals i visites guiades a diferents ciutats valencianes, que es realitzaran en coordinació amb l'Ajuntament de Callosa, l'IES, la Conselleria de Justícia, Administració Pública, Reformes Democràtiques i Llibertats Públiques, l'aula de Memòria i Història Democràtica de la Universitat de València i el MUA (Museu Universitat d'Alacant).

    Pujar