elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano

Una taula redona aporta claus per a comercialitzar i fer rendible el moscatell i els seus productes

Una taula redona aporta claus per a comercialitzar i fer rendible el moscatell i els seus productes
    MÉS FOTOS
    Una taula redona aporta claus per a comercialitzar i fer rendible el moscatell i els seus productes  - (foto 2)
    Una taula redona aporta claus per a comercialitzar i fer rendible el moscatell i els seus productes  - (foto 3)
    Una taula redona aporta claus per a comercialitzar i fer rendible el moscatell i els seus productes  - (foto 4)
    Una taula redona aporta claus per a comercialitzar i fer rendible el moscatell i els seus productes  - (foto 5)
    Una taula redona aporta claus per a comercialitzar i fer rendible el moscatell i els seus productes  - (foto 6)
    Una taula redona aporta claus per a comercialitzar i fer rendible el moscatell i els seus productes  - (foto 7)
    Una taula redona aporta claus per a comercialitzar i fer rendible el moscatell i els seus productes  - (foto 8)

    El Poble Nou de Benitatxell va iniciar fa cinc anys un projecte nou, el del BioMoscatell, que amb el temps s'ha revelat fonamental per a impulsar nous models productius més sostenibles. El cultiu ecològic del raïm s'ha convertit en un referent de recuperació de ceps abandonats i d'exploració de noves vies de negoci, com la del vi Moraig i el suc natural de moscatell. Queda molt de camí. Millorar la comercialització i aconseguir eixe objectiu encara llunyà de que l'agricultura torne a ser una activitat amb futur en la Marina Alta són els reptes actuals.

    I El Poble Nou de Benitatxell no defuig aquest debat. Al contrari, l'encoratja. La regidoria d'Agricultura i Promoció Econòmica, a càrrec de Manolo Segarra, va organitzar la jornada d'ahir de "Cuina'm moscatel", una iniciativa que explora les possibilitats culinàries del moscatell. Va reunir en una taula redona a experts de tots els sectors. Van acudir els agricultors del projecte BioMoscatell; el tècnic que ho coordina, José Manuel Bisetto; restauradors com ara Miquel Ruiz, del Baret de Miquel de Dénia; José Ángel Estalrich, del restaurant el Sur de la Granadella de Xàbia, o Cristóbal González, del Brou de Pedreguer. També van acudir empresaris, com Pedro Soliveres, de la VAPF, i representants de l'àmbit públic, com el gerent de la Mancomunitat Cultural de la Marina Alta, Jovi Lozano-Seser; el biòleg i professor Miguel Ángel Civera, la periodista Clara Giner, l'alcalde, Josep Femenia, i el regidor Manolo Segarra. Tots li van donar voltes a la pregunta: Cóm fer rendible la viticultura en la Marina Alta? La clau consistix a comercialitzar els vins, entrar en els circuits de distribució i arribar a supermercats i restaurants. L'hostaleria aposta per la proximitat. Una altra de les opinions més compartides centrava l'inconvenient en la falta d'autoestima pel producte local i la competitivitat interna. Van coincidir en que caldria apostar per l'associació dels xicotets productors per a oferir els seus productes de forma conjunta.

    Mentre els comensals disfrutaven dels eriçons marins com a entrants, un magnífic arròs de fava pelà, i les pilotes dolces del putxero (dos meravelles gastronòmiques del Poble Nou amb reminiscències de cuina àrab) van debatre sobre el gran repte de comercialitzar els excel·lents vins que es produïxen en la Marina Alta i donar rendibilitat al moscatell i els seus productes. Els negocis locals estan més que implicats. El Forn de Mónica, amb més de 40 anys de tradició, ha elaborat una magnífica coca maría amb suc de moscatell i la carnisseria de Marisa Soler ha introduït en els seus embotits un subtil i embriagador sabor a aquest raïm tan nostre que és el moscatel.

    Pujar