elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano

El llibre ‘Nits de tinta’ impulsa l’herència de les pesqueres a Benitatxell: “Somiem amb construir un espai experiencial de les pesqueres”

El llibre ‘Nits de tinta’ impulsa l’herència de les pesqueres a Benitatxell: “Somiem amb construir un espai experiencial de les pesqueres”
  • El passat divendres, Jake Abbott va presentar en primícia l’obra fotogràfica que homenatja este singular art de pesca, els encesers i les seues famílies

MÉS FOTOS
El llibre ‘Nits de tinta’ impulsa l’herència de les pesqueres a Benitatxell: “Somiem amb construir un espai experiencial de les pesqueres” - (foto 2)
El llibre ‘Nits de tinta’ impulsa l’herència de les pesqueres a Benitatxell: “Somiem amb construir un espai experiencial de les pesqueres” - (foto 3)
El llibre ‘Nits de tinta’ impulsa l’herència de les pesqueres a Benitatxell: “Somiem amb construir un espai experiencial de les pesqueres” - (foto 4)

Després de més de 20 anys de treball, ‘Nits de tinta’, “la gran obra del segle XXI sobre el món de les pesqueres” ꟷaixí la va encunyar el regidor de Cultura del Poble Nou de Benitatxell, Víctor Bisquertꟷ, ha vist la llum. I ho fa no sols per posar en valor este singular art de pesca dels penya-segats de la Marina, sinó també per fer justícia, dignificar el treball dels encesers i les seues famílies i, perquè no dir-ho, tocar els cors d’aquells que fullegen les seues pàgines.

L’obra de Jake Abbott, Felipe Escolano i Pepe ‘Sopa’ és pura emoció. Pur sentiment. Es va presentar en primícia el passat divendres al Centre Social de Benitatxell amb un nombrós públic interessat en saber-ne més sobre este llegat patrimonial que té molt de futur al Poble Nou.

En l’acte van estar presents l’autor del llibre, Jake Abbott, i els diferents col·laboradors que han participat en l’elaboració del seu contingut: l’escriptora i periodista poblera Empar Ferrer, els historiadors Toni Barber i Miquel Almenara, i el secretari de l’Institut d’Estudis Comarcals de la Marina Alta (IECMA), Joan Ivars. En representació de l’Ajuntament pobler, van intervenir l’alcalde, Miguel Ángel García, i el regidor de Cultura i Patrimoni, Víctor Bisquert.

Des de 2019, el consistori va començar a treballar en un conveni que permetera impulsar el finançament de ‘Nits de tinta’ per a així editar i publicar l’obra. A canvi, com a màxim col·laborador i coeditor amb una aportació de 20.000 euros, l’Ajuntament ha rebut 350 exemplars del llibre i l’exposició fotogràfica, valorada en 10.000 euros. Des del passat dijous, ja es pot visitar l’Espai Pesquera a la Biblioteca Municipal.

“La primera pedra per a allò que ha de vindre”

“Volem que El Poble Nou es convertisca en territori de pesquera, recuperant, encara més, el món de les pesqueres. Estem convençudes que amb el llibre ‘Nits de tinta’ es posa la primera pedra per a allò que ha de vindre”, va ressaltar Bisquert.

L’alcalde, per la seua part, va anunciar que la inversió del municipi en la recuperació d’esta part del patrimoni pobler no es queda ací. “Anem a seguir donant passos per a seguir posant-lo encara més en valor i, d’esta manera, donar-lo a conèixer als nostres fills i nets”. Va avançar no sols que donarà suport econòmic al futur documental, sinó que s’aspira a que El Poble Nou de Benitatxell albergue un museu dedicat a les pesqueres. “Somiem en construir un espai experiencial de les pesqueres, on puguem mostrar al món el singular art de pesca i les històries de superació dels nostres majors i avantpassats”.

“El patrimoni que heretem no és només el d’un art de pesca, es tracta d’un patrimoni immaterial inigualable. Estem parlant de valors molt arrelats”. Valors que García va voler exemplificar amb uns fragments del llibre: “A la pàgina 174, baix de la foto de Manolo ‘El carnisser’ apareixia la dita del propi Manolo: «Recorde la nit que vaig traure al ‘ti Torra’ de la mar». A la pàgina següent, el ‘ti Torra’ manifesta: «La ruïna més gran que hi ha és acovardir-se». A la pàgina 177, Yuste expressa: «Hi havia molts que anaven i no sabien nadar. Jo, un d’ells». I a la pàgina 193, Pepito ‘la Mana’, de Calp, manifesta: «Els del Poble Nou eren bragats i valents». Amb estes paraules d’alguns dels protagonistes queda ben plasmat el que representaven: humilitat, valentia i companyerisme”.

L’artífex de tot este projecte, Jake Abbott, va aprofitar la seua intervenció per a donar les gràcies a tots els col·laboradors que l’han fet possible. Però, per sobre, va destacar el paper dels encesers. “Tot el que sé és gràcies a vosaltres, obrint les vostres cases, els vostres cors, els vostres records i les vostres experiències”.

És precisament el sentiment i la passió plasmada en els rostres dels encesers i les demés fotografies allò que va impressionar a Miquel Almenara i Toni Barber, qui en 1998 van assentar les bases de la recuperació del patrimoni de les pesqueres amb la publicació del llibre ‘Nit i peixos a les pesqueres de cingle’.

“Quan Jake ens va presentar el projecte fa quatre anys i ens va ensenyar les fotografies, quedàrem bocabadats de la poesia i l’emoció que hi ha darrere de les vivències que transmeten eixes fotografies”, va declarar Miquel Almenara. Mentre que Toni Barber va ressaltar que “és un llibre per a emocionar-se, per a sentir. Això és el que farà que esta obra, d’ací 300 anys, siga tan valuosa o encara més del que ho és ara”.

L’odissea d’Ulisses cada nit

Una altra de les grans aportacions pobleres en el llibre ha sigut la d’Empar Ferrer, qui ha escrit dos relats literaris. Dels encesers va accentuar la seua passió per les pesqueres. “No han necessitat viatjar pel món ni tindre unes vides en grans ciutats o conèixer a molta gent per a ser unes persones que de veritat saben de què va la vida. Han tornat a casa plens d’experiències, més vius que mai”.

De fet, va fer un paral·lelisme amb Ulisses. “No han necessitat fer un viatge de 20 anys. La seua odissea era cada nit, quan eixien a la pesquera. Però igual que Ulisses, volien tornar a casa, a la seua Ítaca, on els esperava una Penélope. Es feia tan llarga l’espera que en cada nit podien passar 20 anys”.

Pujar