elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano

La Diputació d'Alacant aprova el pressupost més alt de la seua història amb el vot en contra de l'oposició

La Diputació d'Alacant aprova el pressupost més alt de la seua història amb el vot en contra de l'oposició
  • Els comptes s'elevaran en 2023 a 283,7 milions, un 4,3% més que enguany, i reforçaran la inversió en els municipis

MÉS FOTOS
La Diputació d'Alacant aprova el pressupost més alt de la seua història amb el vot en contra de l'oposició - (foto 2)

El ple de la Diputació d'Alacant ha aprovat aquest matí el pressupost de 2023 que ascendeix a 283,7 milions d'euros, un 4,3% més que l'exercici anterior i el més alt en la història de la institució provincial. Els comptes, que en el consolidat pugen a 325,7 milions d'euros, han sigut recolzades pels diputats de l'equip de govern- Partit Popular i Ciutadans- mentre que els grups PSOE i Compromís han votat en contra.

El president de la institució provincial, Carlos Mazón, ha posat en valor el diàleg obert en les últimes setmanes amb l'oposició per a aconseguir un acord que, finalment, no ha sigut possible, a pesar que des de l'equip de govern s'han acceptat per a la seua incorporació, bé a través del pressupost ordinari o via romanent, 6 de les 7 propostes presentades per Compromís, per valor d'uns 60 milions d'euros, i 11 de les 14 esmenes dels socialistes per altres 62,8 milions d'euros.

“El debat dels pressupostos s'ha realitzat amb extraordinari diàleg, buscant l'acord fins al mateix dia d'ahir, ja que es tracta d'un sistema de treball pel qual hem apostat al llarg de la legislatura i que, no obstant això, no es produeix en altres administracions com la Generalitat o el Govern central”, ha indicat Mazón, qui ha posat en valor alguns dels eixos centrals d'aquests comptes com la supressió del recàrrec provincial de l'IAE, el reforç de la inversió per als municipis, el suport als sectors productius o l'atenció als col·lectius més vulnerables.

Així, el president ha avançat que les partides extraordinàries que es posaran en marxa gràcies a la sanejada situació de les arques provincials, que té deute zero, “ens permetran l'any vinent continuar impulsant el bo consum, ajudant els autònoms i famílies a afrontar la crisi energètica i ateses les persones que més ho necessiten”, al mateix temps que ha lamentat que des de la Generalitat no s'estiga fent res en aquest sentit.

Per la seua part el diputat d'Economia i portaveu del Grup Popular, Eduardo Dolón, ha defensat les diferents partides del pressupost que -ha incidit- “són les més alts de la història de la Diputació” i ha agraït les aportacions dels grups de l'oposició “per a millorar encara més aquests comptes” i que són fruit “d'una clara aposta d'aquest equip de govern pel diàleg constructiu”.

“Hem treballat per a tirar avant uns pressupostos equilibrats, solidaris, reals i que busquen el progrés, el desenvolupament, la il·lusió i l'esperança per a tirar avant en aquests moments”, ha indicat Dolón, qui ha destacat, entre altres partides, la inversió de més de 133 milions d'euros que arribaran als ajuntaments per a garantir la prestació de serveis bàsics en els municipis. “La Diputació ha vingut demostrant en aquests últims anys que és la millor alidada dels ajuntaments per a fer front a la crisi econòmica i social. Hem sigut ací i ho tornarem a estar per a ajudar-los a afrontar l'increment de la despesa social, la variació de preus i la crisi energètica, per a reactivar les inversions en matèria de cultura, esports, aigua, medi ambient o carreteres, com també ho tornarem a estar per a fer costat als autònoms i a les pimes”, ha manifestat.

Sobre aquest tema, ha apuntat que l'àrea de Desenvolupament Econòmic experimentarà enguany una pujada del 26%, fins a aconseguir els 7,8 milions d'euros, per a mantindre les ajudes als sectors productius, amb noves convocatòries com les subvencions als hotels que participen en l'IMSERSO.

Les àrees socials – Benestar Social, Igualtat i Joventut, Doctor Esquerdo i Família i Llar Provincial- incrementaran també en 2023 la seua dotació en prop de tres milions d'euros per a situar-se en 41 milions.

Per part seua, el diputat d'Infraestructures i Assistència a Municipis i portaveu de Cs, Javier Gutiérrez, ha assegurat que la proposta per a l'any vinent “és un reflex de l'esperit de consens, transparència i equitat que ha prevalgut aquesta legislatura” i ha lamentat la negativa dels grups de l'oposició a aprovar un pressupost “que incorpora la gran majoria de peticions de PSOE i Compromís i atén les vertaderes necessitats de les poblacions i municipis de la província, sense biaix partidista ni criteris discriminatoris”.

Sobre aquest tema, ha assegurat que el nou model d'inversions implementat per l'equip de govern “compta amb el reconeixement dels ajuntaments de tots els colors polítics i, en aquest context, denunciarem que la Generalitat ha pretés imposar un model clarament desfavorable cap als xicotets municipis en un clar intent de segrest dels pressupostos de la Diputació per part del govern del senyor Puig”, a qui acusa a més de “ingerències en l'autonomia provincial”.

El diputat s'ha referit així al Fons de Cooperació autonòmic suspés cautelarment pel TSJ, una decisió que, al seu judici, “permetrà que les poblacions xicotetes gaudisquen d'un pressupost provincial generós que garanteix 43,5 milions d'euros amb el model de repartiment d'aquesta Diputació a través del Pla Més A prop, en lloc dels 13,5 del Fons de la Generalitat i el seu model pervers”.

El titular d'Infraestructures ha demanat a l'oposició que “recorde que no són delegats del Consell de la Generalitat”. En aquest sentit, Gutiérrez ha reclamat un suport unànime per a combatre “l'enorme bretxa de finançament, això és el que han de denunciar i pel que realment han de manifestar-se per a demanar a les administracions pertinents que cesse aquesta injustícia”.

Segons les xifres mostrades per Gutiérrez, “la institució provincial alacantina està un 70% per davall en finançament comparat amb la resta de províncies de l'Arc Mediterrani i això es resumeix en 200 milions d'euros més cada any, al que se suma la pesada motxilla de competències impròpies assumides que suposen 30 milions anuals de llast”.

Des de l'oposició, el portaveu del Grup Socialista, Toni Francés, ha agraït el diàleg obert per l'equip de govern, “encara que s'ha anat descafeïnant al llarg dels exercicis” i ha argumentat el seu rebuig als comptes de 2023 per la no incorporació en les mateixes del Fons de Cooperació, “una qüestió clau i una reivindicació històrica del municipalisme”.

“Sempre s'han negat a sumar-se a aqueix fons perquè no volen complir amb aqueixa reivindicació sinó fer oposició al govern de Ximo Puig fent pagar els plats trencats als municipis de la província”, ha apuntat el portaveu socialista.

Compromís també ha votat en contra dels pressupostos i encara que el seu portaveu, Gerard Fullana, ha admés que s'han incorporat gran part de les esmenes presentades- entre elles augmentar de 30 a 43,5 milions d'euros el Pla +A prop-, ha assenyalat que “hui votarem no al pressupost”, a diferència dels tres últims exercicis en els quals s'han abstingut.

En aquest sentit, ha apuntat com a raons que les propostes que la seua formació ha presentat i han sigut acceptades “no tenen reflex en el pressupost ordinari”, encara que sí que es finançaran amb romanents, un argument que ha sigut rebutjat per l'equip de govern, que ha explicat que s'han inclòs, per exemple, partides per a centres socials, conservació de patrimoni o accessos als municipis i que es reforçaran amb romanents.

Així mateix, la supressió del recàrrec provincial de l'IAE ha sigut una altra de les raons per a votar en contra que ha esgrimit Fullana durant la seua intervenció, en la qual també ha criticat l'augment de les ajudes nominatives o de les partides destinades a campanyes informatives.

Pujar