elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano

Callosa d'en Sarrià demana declarar ‘Les Danses de Sant Jaume’ com a Bé Immaterial de Rellevància Local

Callosa d'en Sarrià demana declarar ‘Les Danses de Sant Jaume’ com a Bé Immaterial de Rellevància Local

    L'equip de govern elevarà a Ple dijous que ve, 27 d'abril, una moció per a sol·licitar a la Generalitat Valenciana que 'Les Danses de Sant Jaume' siguen declarades com a Bé Immaterial de Rellevància Local (BRL) i com a Festa d'Interés turístic de la Comunitat Valenciana.

    L'Ajuntament de Callosa d'en Sarrià vol preservar la festa de 'Les Danses de Sant Jaume', ja que tenen un gran valor, no solament per la seua antiguitat datada el 1819, sinó també perquè les danses constitueixen una manifestació de ball tradicional valencià i, per tant, cal protegir-les i fomentar-les. Hui en dia, les danses de Callosa estan en plena vitalitat, després d'uns anys que van estar en decadència (anys 70 i principis del 80). Per açò, l'equip de govern considera que declarar les danses de Callosa com a Bé de Rellevància Local i com a Festa d'Interés Turístic de la Comunitat Valenciana ajudarà a fomentar-les i preservar-les.

    'Les Danses de Sant Jaume', també denominades com 'La Festa del Fadrí' són les festes més antigues de Callosa d´en Sarrià, així com de la comarca. L'historiador Adolf Salvà les data el 1819, moment en què es té la primera referència escrita. El seu origen, com el de moltes altres festes, és pagà. Possiblement eren balls en honor a algun déu de la fertilitat. En cristianitzar-se aquestes festes paganes van passar a oferir-se en honor a Sant Jaume i per açò se celebren entorn de la seua festivitat, el 25 de juliol.

    La dansa té lloc en la plaça del nucli antic de Callosa (plaça d'Espanya), envoltada per alguns dels edificis més emblemàtics de Callosa com són l'església de Sant Joan Baptista i una casa burgesa de finals del segle XIX que forma part del patrimoni arquitectònic de Callosa.

    Els participants a més porten una vestimenta pròpia que els caracteritza i les danses estan carregades de simbologia. Tradicionalment les danses s'han ballat amb la dolçaina, instrument valencià per excel·lència, i que a Callosa té un pes fonamental gràcies a l'impuls dels germans Boronat. Igualment, la rondalla també juga un paper important en les danses per la seua tradició folklòrica oral, ja que hi ha moltes cançons referents a les danses i festes de Sant Jaume, així com copletes.

    També hi ha altres activitats tradicionals al voltant de les danses com la partida de Calitx, que en l'actualitat es juga a la Plaça del Convent, i és l'última manifestació d'un dels jocs més populars de Callosa en el qual participava tothom. En aquest mateix sentit, també es troba la 'Correguda del Gall' i jocs tradicionals com les 'Cucanyes'.

    Pujar