Castellano

Un bebé de dos mesos quasi mor ennuegada amb la llet durant el sopar de Nit de Nadal a Oriola

Un bebé de dos mesos quasi mor ennuegada amb la llet durant el sopar de Nit de Nadal a Oriola
  • Mentre el SAMU acudia al domicili, una infermera va donar indicacions per telèfon perquè la família realitzara la reanimació cardiopulmonar bàsica

Final feliç a Oriola per a un bebé de dos mesos que va ser recuperada d'una parada cardiorespiratòria amb l'assistència telefònica d'una infermera del Centre d'Informació i Coordinació d'Urgències (CICU).

A les 23.00 hores del dia de Nit de Nadal, es va sol·licitar la intervenció del CICU per a assistir a una bebé de 2 mesos, que segons la descripció donada per la persona alertante, estava en parada cardiorespiratòria. L'incident va ocórrer en un habitatge d'Oriola, on pel que sembla, com es va saber després, la xiqueta s'havia ennuegat mentre ingeria llet.

Es va mobilitzar una unitat del SAMU, mentre una infermera SAMU/CICU donava les indicacions necessàries als familiars del bebé perquè li realitzaren la reanimació cardiopulmonar bàsica.

Durant la comunicació telefònica, els familiars van transmetre a la infermera que es dirigien amb cotxe a l'hospital de Torrevella ja que es trobaven a poca distància. Es va desactivar llavors l'ambulància del SAMU i la infermera va continuar donant les instruccions durant el trajecte.

Quan portaven entre 3 i 4 cicles de maniobres, la xiqueta va començar a plorar. En eixe moment ja estaven arribant a l'hospital i la infermera els va indicar que seguiria amb ells al telèfon fins que entraren per Urgències.

Una vegada allí, la bebé va ser assistida en el servei d'Urgències de l'hospital de Torrevella, on els familiars van indicar que la xiqueta s'havia ennuegat amb la llet. Poc després va ser donada d'alta, en bon estat de salut.

Cal assenyalar que una vegada es diu al 112, encara que no es conega la tècnica de la reanimació cardiopulmonar bàsica, des del CICU s'activa un protocol telefònic, mitjançant el qual o bé els metges coordinadors o les infermeres, donen les indicacions per a realitzar-la, la qual cosa resulta vital en els primers minuts d'una parada cardíaca. A més, en la web del SESCV (Servei d'Emergències Sanitàries de la Comunitat Valenciana) hi ha un apartat de consells, que qualsevol ciutadà o ciutadana pot consultar en tot moment.

Pujar