elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano

Ocupació pública en la Comunitat Valenciana: un de cada tres és temporal

Ocupació pública en la Comunitat Valenciana: un de cada tres és temporal
  • Des del sindicat USO assenyalen que el 32,4% dels treballadors de l'administració “està en precari”

L'ocupació pública cada vegada és més temporal a la Comunitat Valenciana. Així, la temporalitat en l'Administració valenciana ha augmentat, des de 2019, en quatre punts: hui, un de cada tres empleats públics valencians és temporal, el 32,4%. Una xifra de temporalitat en el sector públic que contrasta amb la baixada en el privat: ací, després d'una lleugera pujada en 2022, s'ha rebaixat a menys de la meitat des de 2019.

No obstant això, Joaquín Pérez, secretari general d'USO, posa l'accent que “no tots els contractes indefinits, al final, són un treball realment estable. A nivell nacional, hem vist com la duració mitjana dels contractes ha caigut en 9 dies en dos anys, fins només 44 dies. I, de fet, ací en Comunitat Valenciana s'observa en els fixos discontinus inactius. Sí, tenen un contracte indefinit, però la realitat és que hi ha quasi 100.000 persones que no computen com a aturats i realment ho estan, en tindre un contracte laboral sense estar realment treballant. És el doble que en 2022, quan ja va començar aquesta tendència”.

Tres de cada deu joves estan en atur

Segons l'informe sobre la “Anàlisi laboral de la Comunitat Valenciana”, elaborat pel Gabinet d'Estudis d'USO i que compara la situació de 2023 amb 2019, la Comunitat està lleugerament millor que llavors en alguns paràmetres, però ja ha empitjorat respecte a 2022 en uns altres. Per exemple, la taxa d'atur és un punt major que l'any passat, del 13,78%, i està també per damunt de la mitjana nacional al mig punt.

Maica Imbernón, secretària general d'USO-Comunitat Valenciana, assenyala un col·lectiu especialment precarizado: “els joves tornen a tindre una taxa d'atur superior al 30%, després de reduir-se lleugerament l'any passat. 3 de cada 10 joves valencians estan en la desocupació, 4.500 més que en 2019. El mercat laboral segueix sense donar oportunitat als nostres joves”.

A més, les dones suposen pràcticament 6 de cada 10 aturats: el 56,8%.

Els assalariats, els que més poder adquisitiu perden

Tots els valencians han perdut poder adquisitiu en aquests quatre anys: assalariats, pensionistes i empleats públics. No obstant això, els més perjudicats han sigut els assalariats.

En concret, l'IPC ha sigut 4,24 punts major que les pujades pactades per conveni en aquests anys. “Una maçada per a les famílies, però és pitjor encara si l'analitzem per anys. En 2019, els salaris van ser lleugerament millors que l'IPC, però encara no ens havíem recuperat de la pèrdua de poder adquisitiu de l'anterior crisi. I, de sobte, la hiperinflació de 2021 i 2022 se salda amb un IPC del 12,3% i una pujada salarial del 5,29%, molt menys de la meitat”, exposa Imbernón.

“Necessitem un diàleg social diferent, més obert i plural. El diàleg social, tal com porta quasi mig segle instituït a Espanya, ens ha portat fins ací. A USO no li agrada que cresca l'atur, que augmente la temporalitat, que baixen els salaris. Necessitem una negociació col·lectiva forta”, reivindica la secretària general d'USO-CV.

Joaquín Pérez abunda en què, a més, “no es tracta només que el salari es devalue respecte a l'IPC. En els últims anys, estem assistint a la proliferació de contractes a jornada parcial. Augmenten més que els de jornada completa i també creixen més els discontinus, que tampoc són jornades anuals completes. No és que un treballador coure 4 punts menys que fa quatre anys, és que, a més, cobrarà el 70, el 50 o el 40% d'aqueix salari devaluat”.

Per això, Pérez insisteix en “alguna cosa que en USO defensem conforme s'ha anat consolidant la pèrdua generalitzada d'hores de treball: la jornada completa ja no han de ser 40 hores. Si hi ha un rècord de 22 milions de cotitzadors i es treballen 78 milions d'hores menys que fa quatre anys, és clar que els processos digitals han reduït el temps necessari: repartim millor aqueix temps de treball sense penalitzar els salaris”.

Trobada amb els delegats d'USO-CV

El secretari general d'USO va visitar València per a reunir-se amb delegats d'USO-Comunitat Valenciana i amb la Comissió Executiva Regional. Joaquín Pérez va inaugurar juntament amb Maica Imbernón el curs “Competències, drets i garanties dels representants dels treballadors”. La formació, impartida pel secretari regional Vicente Forner, s'engloba en el programa de cursos de formació sindical de 2023 per a delegats i afiliats d'USO-Comunitat Valenciana. Van assistir quasi mig centenar de sindicalistes.

Pujar