elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano

Adverteixen que l'obesitat infantil és ja una pandèmia

Adverteixen que l'obesitat infantil és ja una pandèmia
  • Un de cada tres xiquets pateix sobrepés o obesitat en la Comunitat Valenciana, segons l'Institut Nacional d'Estadística

El Col·legi Oficial de Dietistes i Nutricionistes de la Comunitat Valenciana (CODiNuCoVa) ha alertat de l'elevat percentatge de xiquets i adolescents valencians que se situen per damunt del seu pes saludable: segons l'última Enquesta Nacional de Salut, prop d'un 29% de la població de 2 a 17 anys de la Comunitat Valenciana pateix problemes de pes, o bé obesitat (16,94%) o bé sobrepés (11,98%), una xifra que està més de tres punts per damunt que en 2012, quan aquesta població significava un 25,6%.

“L'obesitat infantil ja és una pandèmia a Espanya i en concret en la nostra comunitat autònoma, que ha aconseguit la tercera posició en el rànquing de les autonomies amb major nombre de xiquets obesos. Per a fer front a aquesta alarmant situació, hem de fomentar una correcta educació nutricional alimentària no solament amb campanyes de sensibilització, sinó també insistint en l'alimentació diària, tant en les famílies com en els menjadors escolars,”, afirma Paula Crespo, presidenta del CODiNuCoVa.

Segons l'últim informe ‘Com mengem a la Comunitat Valenciana’ del Col·legi Oficial, al costat de la població major de 65 anys, els xiquets i adolescents valencians és el grup d'edat que pitjor menja. “Aquest segment de població pren amb bastant freqüència begudes ensucrades i presenta un elevat consum de brioixeria, dolços i ultraprocesados, a causa de, entre altres coses, la publicitat enganyosa que etiqueta a productes amb alts continguts en sucres, sal i greixos de mala qualitat com a ‘recomanables’ o ‘enriquits’. Si a això li afegim una manera de vida més sedentari, els xiquets obesos es transformaran en adults obesos: 5 de cada 7 adolescents amb sobrepés mantindran aqueix estat d'adults. Hui dia, la Comunitat Valenciana compta amb quasi un 40% de la població amb sobrepés i prop d'un 20% amb obesitat”, explica Luis Cabañas, secretari del CODiNuCoVa.

Dèficits nutricionals en menjadors escolars

Enfront de l'elevat índex d'obesitat infantil, els dietistes-nutricionistes insisteixen, d'una banda, en la necessitat de major control dels menús dels menjadors escolars perquè complisquen requeriments nutricionals mínims. “Els menjadors escolars poden ser una bona oportunitat per a inculcar pautes d'alimentació saludable des de la infància. En aquesta línia, la Generalitat Valenciana va publicar fa quasi un any una nova Guia per als Menús en Menjadors Escolars. No obstant això, en tractar-se de recomanacions, encara no existeix una aplicació efectiva en molts centres educatius”, aclareix Inma Girba, membre de la Comissió de Menjadors Saludables del CODiNuCoVa.

En aquestes circumstàncies, imperen, segons comenta la dietista-nutricionista, altres criteris per a elaborar els menús que impedeixen una dieta saludable i completa nutricionalment, com són els gustos dels comensals, el preu, la rapidesa de la preparació en cuina o el temps que disposa cada grup per al menjador. Així, alguns menjadors escolars valencians continuen presentant manques i desequilibris nutricionals greus: abunden carns processades, com a companatges, delícies de pollastre i salsitxes, i carn picada en forma de mandonguilla i hamburgueses, a més de peixos precuinats i empanats, pastes i arrossos de farina blanca i lactis ensucrats.

En contraposició, l'ou, les verdures fresques i els llegums són aliments que tenen molt poc pes dins d'alguns menús, amb un consum inferior al desitjat que dificulta que els xiquets es familiaritzen i demanden aquests plats de forma habitual. “Tota aquesta alimentació diària desequilibrada, al costat de l'increment del sedentarisme, contribueix a un augment progressiu de pes, al qual va aparellat l'aparició de càries i, amb els anys de sobrepés acumulat, problemes articulars, alteracions cardiovasculars, a més de que poden presentar malalties no transmissibles com a diabetis, hipertensió, de forma més primerenca”, afig Inma Girba.

En el camí cap a una societat sana

Des del CODiNuCoVa reclamen també centrar l'atenció en els xiquets de 0 a 3 anys i regular l'alimentació que es duu a terme a les escoles infantils, en tractar-se d'una de les etapes més importants per a l'adquisició de bons hàbits. Així mateix, advoquen per la formació de professors i monitors de menjadors escolars de tots els centres educatius i la inclusió de més matèria sobre alimentació i nutrició en els plans d'ensenyament. Amb el propòsit de vetlar per la consecució d'una societat sana, els dietistes-nutricionistes demanden, d'igual forma, un abordatge nutricional per a aquests casos des de la Sanitat Pública.

“La incorporació del dietista-nutricionista com a professional sanitari expert en alimentació en els centres d'atenció primària i hospitals públics és necessària per a frenar aquesta pandèmia i tindre una resposta adaptada a cada cas”, conclou Paula Crespo, presidenta del CODiNuCoVa.

Pujar