elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano

Mulet: “No hi ha un sol document que justifique l'arbitrarietat de desmantelar els laboratoris fitosanitaris valencians per a situar-los a Lugo”

Mulet: “No hi ha un sol document que justifique l'arbitrarietat de desmantelar els laboratoris fitosanitaris valencians per a situar-los a Lugo”
  • El senador valencianista ha sol·licitat sense èxit els informes que avalen que s'hagen destinat 10 milions d'euros i s'hagen creat noves places, desmantellant la xarxa actual

El portaveu de Compromís al Senat, Carles Mulet ha reiterat, davant el silenci del Govern, la petició de documents i informes que justifiquen i avalen la posada en marxa d'un laboratori per a vegetals a Lugo, la qual cosa implica desmantellar els existents en territoris com el valencià. En el seu nou escrit al Govern explica que “no hi ha cap explicació coherent perquè s'especialitze Lugo en temes hortofructícoles, un centre bolcat fins ara en temes de seguretat alimentària referits al sector lacti”. Segons el parer de la coalició, “la mesura és un despropòsit i un greuge territorial ben clar”, ja que “suposarà un balafiament de diners públics, un menyspreu a la impecable trajectòria de l'actual xarxa de laboratoris i posarà en risc una labor que és clau per al sector hortofructícola espanyol”.

El senador va realitzar a l'octubre del passat any una pregunta escrita i una sol·licitud d'informe respecte als “foscos interessos” que han influït perquè s'hagen destinat 10 milions d'euros i s'hagen creat noves places, per a l'entrada en servei del Laboratori Nacional de Referència a Lugo. Així mateix, sol·licitava els informes de viabilitat i econòmics. Setmanes més tard van informar la coalició que l'origen dels fons s'enquadrava “en el marc de les inversions del Pla de Recuperació, Transformació i Resiliència per a la Modernització dels laboratoris de sanitat animal i vegetal”.

“Que el pressupost isca de Pla de Recuperació Transformació i Resiliència, no resta inoportunitat a la posada en marxa d'un laboratori per a vegetals a Lugo”, afig Mulet, “especialment quan no ve acompanyat de cap informe i expliquen que ha quedat desert el procés de provisió de personal per al centre de Lugo”.

Per a la coalició “res quadra en aquesta història i tot sembla orientat a donar majors facilitats als operadors de països tercers i evitar que es deriven a València o Madrid els enviaments sospitosos, el que pot posar en perill la sanitat vegetal estatal, per la qual cosa no ens cap més que exigir veure els informes previs i específics que donen suport a aquesta decisió de desmantellar laboratoris, professionals i infraestructures ja existents quan el nostre país arrossega un enorme deute i té en un seriós risc la seguretat fitosanitària”.

El senador recorda que al País Valencià existeixen professionals que porten dècades especialitzant-se, identificant patògens locals o forans i investigant sobre ells, adquirint equips i millorant processos, que treballen en zones productores amb un gran know-how acumulat, sensibilitzats amb el que suposa evitar l'entrada i prevenir l'assentament i l'expansió de plagues i malalties presents en importacions hortofructícoles o en la detecció precoç d'aquestes. El senador recorda l'existència de laboratoris de referència per a la identificació i el diagnòstic de plagues i malalties dels vegetals, com són l'Institut Valencià d'Investigacions Agràries o la pròpia Universitat Politècnica de València, en virtut del conveni subscrit a l'octubre de 2020.

Pujar