elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano

Montiel destaca que la modificació de la llei que regula la Iniciativa Legislativa Popular “fomenta la democràcia participativa”

    El síndic del grup parlamentari Podemos-Podem, Antonio Montiel, ha ressaltat hui que la modificació de la Iniciativa Legislativa Popular (ILP) a la Comunitat aprovada ahir en Les Corts Valencianes fomenta la democràcia participativa ja que millora la vinculació dels ciutadans i ciutadanes amb el procés legislatiu en particular i el procés polític en general. Així mateix, ha destacat el seu caràcter innovador.

    La iniciativa aprovada ahir, amb l'única oposició de Partit Popular i Ciutadans, redueix a 10.000 les signatures necessàries per a portar a la Càmera autonòmica una d'aquestes propostes enfront de les 50.000 que anteriorment es requerien i contempla una baixada de l'edat límit per a impulsar o participar com a signant en qualsevol ILP dels 16 als 18 anys.

    Montiel ha destacat que aquesta proposició de llei, impulsada de forma conjunta entre Compromís, Podem i PSOE, fomenta la democràcia participativa i ha indicat que un dels seus aspectes més innovadors és que s'accepta la participació en la ILP de joves majors de 16 anys.

    "Amb açò –ha afirmat-- es dóna contestació a un debat que existeix en la societat sobre la progressiva incorporació dels joves a la vida política" ja que tant l'article 9.2 de la Constitució com el 48 arrepleguen que els poders públics tenen el deure promoure les condicions per a la participació lliure i eficaç de la joventut en el desenvolupament polític.

    També ha destacat que la nova normativa reforça el dret dels promotors a participar en el tràmit legislatiu tant des de l'admissió a tràmit com fins al moment de l'aprovació final de la proposició de llei. Montiel ha ressaltat que "ja no seran mers presentadors, sinó autèntics actors de ple dret en el procés legislatiu".

    Segons Montiel, "aquest protagonisme ciutadà que s'atorga als promotors i a través d'ells, als milers i milers de persones que poden exercir el seu dret de participació a través de la iniciativa és un element clau per a estrènyer el vincle entre la ciutadania i les institucions democràtiques".

    El síndic ha subratllat també que els promotors poden arribar a sol·licitar la retirada de la llei encara que haja complit els requisits de signatures si consideren que l'algun moment del tràmit parlamentari s'està pervertint la filosofia i el fons de la llei que ells promouen i per a la qual han arreplegat les signatures.

    En aquest sentit, ha recordat que "si aquest mecanisme haguera existit fa uns anys, els membres de la comissió promotora de la ILP en defensa de la recuperació del servei públic de RTVV molt problablement hagueren retirat aquella iniciativa legislativa malgrat haver superat les 90.000 signatures perquè el PP, a través de les seues esmenes parcials, va acabar desvirtuant la seua filosofia, objecte i finalitat".

    Paral·lelament, el síndic de Podem ha indicat que s'ha incorporat la capacitat dels promotors de veure compensats les despeses en els quals incórregueni justifiquen per la tramitació d'una ILP.
    La modificació d'aquesta norma va iniciar el seu tràmit parlamentari a l'octubre de 2015, i en el seu recorregut parlamentari ha incorporat moltes aportacions, donant com resultat un text innovador, ha conclòs.

    Pujar