Castellano

Els mitjans de comunicació, un servei essencial esguitat per les conseqüències econòmiques d'una pandèmia

Els mitjans de comunicació, un servei essencial esguitat per les conseqüències econòmiques d'una pandèmia
  • La comunicació és considera un bé essencial en aquests temps però la realitat de les redaccions complica la seua labor , per això la Va unir de Periodistes demana ajudes específiques per al sector

Objectiu, salvar als mitjans de comunicació. La crisi del coronavirus ha esguitat a tots els sectors econòmics per igual deixant al seu pas importants pèrdues econòmiques en grans i petites empreses. L'impacte és doble si parlem dels mitjans de comunicació, on la quantitat d'informació generada augmenta per segons i quasi de manera proporcional a la caiguda d'ingressos per publicitat.

Una situació crítica que ha obligat molts mitjans a acollir-se a ERTEs o reduccions de jornada per a esquivar, de la millor manera possible, la dura realitat que assota a un país sencer.

Són – o som – considerats un servei essencial, i així tranquil reflectit en el Reial decret aprovat pel Govern en el qual es restringien les activitats econòmiques, però moltes vegades aqueix detall queda en l'oblit. No cal deixar passar de costat que és gràcies a la labor de la premsa, siga del tipus que siga i de la línia editorial que se seguisca, la qual cosa fa possible garantir el dret a la informació al nostre país.

Encara així, encara que en la professió de periodista la vocació sempre vaja per davant, no cal restar-li importància a la necessitat d'ingressar mensualment. Uns ingressos que vénen de la mà de la injecció de publicitat que empreses i administracions decideixen realitzar la qual, tal com recorden des de la Unió de Periodistes Valencians, s'ha vist disminuïda en un moment “en què la seua situació tampoc era massa esperançadora”.

Davant aquesta situació, des de la Va unir han proposat a la Generalitat Valenciana desenvolupar un pla d'ajudes públiques perquè el sector periodístic puga reconstruir-se econòmicament i poder preservar la pluralitat informativa i la lluita contra la desinformació. “Això s'ha de fer amb periodistes, perquè sense periodistes no hi ha periodisme, per tant les ajudes públiques hauran de vincular-se, per força, al manteniment dels llocs de treball” apunten en un comunicat.

En aquest sentit, la proposta presentada contempla, a curt termini, un augment de la publicitat institucional que afavorisca la informació pràctica sobre la lluita contra la pandèmia i, a mitjà i llarg termini, un pla de xoc que incloga: un pla d'ajudes econòmiques estructurals per als mitjans de comunicació; ajudes, a través de *Labora, per a la contractació de periodistes i fotoperiodistes en les empreses de comunicació; ajudes a la contractació de periodistes en mitjans locals i edicions comarcals de mitjans valencians o de periodistes per a edicions valencianes de mitjans de fora de l'àmbit territorial valencià o la concessió de crèdits 'blans' per a la creació de nous projectes periodístics.

A més, sol·liciten a la Generalitat inversió en subscripcions digitals a diaris per part de les administracions públiques; desgravament fiscal per a les empreses que facen inversió publicitària en els mitjans; pla de foment de lectura de premsa i la defensa de l'IVA reduït del 4% per a les publicacions digitals.

Unes propostes que s'han posat sobre la taula i que queden a l'espera de rebre resposta per part del govern valencià, els qui recordem ja han concedit ajudes a diferents sectors econòmics de la Comunitat.

Pujar