Castellano

El mercat de dades espanyol va aconseguir els 2.046 M€, segons l'últim Informe de ASEDIE

El mercat de dades espanyol va aconseguir els 2.046 M€, segons l'últim Informe de ASEDIE

    La nostra societat viu immersa en dades, una inesgotable matèria primera d'informació. Les dades o números, per si sols, no serveixen, requereixen normalitzar-se i analitzar-se perquè adquirisquen un valor econòmic i social. Segons l'últim informe 2020 elaborat per ASEDIE (Associació Multisectorial de la Informació), el sector infomediario va aconseguir un volum de vendes pròxim als 2.046 milions d'euros en 2018, és a dir un 13,8% més respecte a l'any anterior i un benefici net que ha superat els 92 milions d'euros.

    Aquesta Associació, a la qual pertany inAtlas, agrupa empreses del sector i regula mitjançant normes de compromís i obligatorietat la protecció de la informació i el seu tractament. A Espanya, segons aquest informe, existeixen 764 empreses infomediarias (9,6% més que fa un any) amb una forta dispersió geogràfica (Catalunya i Comunitat de Madrid concentren el 55%). Quant a l'evolució d'ocupació persisteix una alta concentració en poques empreses, el seu volum ha experimentat una lleugera reculada del 1,8% de la plantilla, la xifra total de la qual ascendeix a 22.790 empleats.

    El sector infomediario aglutina a empreses de diferents sectors que van des de la Consultoria tècnica, Cultura, Directorials, Econòmic i Financer, Editorials, Estudis de Mercat, Sistemes d'Informació Geogràfica, Informàtica de Infomediación, Meteorològiques o Turisme. El seu objecte és l'ús, la reutilització i distribució de dades; la seua finalitat, analitzar i tractar la informació del sector públic i/o privat per a crear productes de valor afegit destinats a terceres empreses o ciutadania en general amb la finalitat d'incrementar la seua competitivitat i optimitzar estratègies. La reutilització i anàlisi de dades permet extraure coneixement útil i crear valor per a la societat. El maneig de les dades, a partir de la seua explotació intel·ligent, es converteix en un element clau perquè les empreses progressen i obtinguen èxit. La dada és un input fonamental en qualsevol procés econòmic, s'ha convertit en l'epicentre de la nova economia.

    Estem davant un sector molt influent que comença a consolidar-se l'origen del qual es troba en el desenvolupament del potencial de les noves tecnologies per a l'obtenció de dades. inAtlas, ha elaborat l'aplicació Geomarketing que gestiona i transforma les dades en coneixement útil. Garanteix, durant tot el procés, l'anàlisi i tractament adequat de les dades, la seua integritat, la seua confiabilitat, així com la qualitat de les seues insights. Els resultats obtinguts, a través de l'eina de Geomarketing, i la utilitat de la informació extreta resulten essencials en la presa de decisions de l'ecosistema empresarial en contindre un alt valor afegit i generar riquesa. Així l'expressa Silvia Banchini, directora general de inAtlas “el més important és el cas d'ús, les dades en si mateixos són una commodity, la seua clau resideix en el per a què s'analitzen i què s'extrau d'ells”. Els Essentials Data Management i les seues experiències són el quid per a oferir la millor solució, aprofitar les dades i donar un valor afegit a aquests transformant-los en informació rellevant i oportunitats.

    El creixent interés per les dades no identifica una vertadera “cultura de la dada”, les empreses encara troben barreres o traves en accedir moltes vegades a informacions *desactualizadas o de baixa qualitat, revela l'informe ASSETGE de 2020. inAtlas ha recollit des de fa anys aquest repte i l'ha resolt oferint cada vegada més al mercat solucions vives, amb dades diàriament actualitzades i validats per fonts publiques i privades de reconeguda autoritat. La seua eina de Geomarketing dóna accés a 4,3 milions d'empreses a Espanya i Portugal i a perfils sociodemogràfics de població resident i flotant (treballadors i turistes), actualitzats contínuament, per a trobar els seus millors clients potencials i enriquir la cartera dels seus propis clients. El nostre interés primordial afirma Silvia Banchini “és desentranyar la informació de les dades envers ella elaborar productes de valor afegit, objectiu principal de les nostres empreses”. La seguretat de la informació, veracitat i qualitat de la informació és clau per a aconseguir un desenvolupament comercial expansiu, augmentar la competitivitat, efectivitat i incrementar el desenvolupament econòmic.

    Una fita més en aquest sector, és la nova directiva 2019/1024 de juliol que fa referència a l'obertura i reutilització de dades l'objectiu de les quals és fer front als obstacles derivats d'una àmplia reutilització de la informació del sector públic en tota la UE i actualitzar el marc legislatiu amb els avanços en les tecnologies digitals, propulsant la Innovació Digital, especialment la Intel·ligència Artificial. Els avanços en la capacitat de computació de la mà del Big Data, del Data Science, així com un entorn afavoridor gràcies al IOT i a la CLOUD han contribuït a reduir barreres tradicionals i a buscar nous desafiaments i oportunitats de negocis amb la valorització de les dades en el procés de tractament, elaboració i distribució de les dades. L'Anàlisi de Dades, el Big Data i l'obertura de noves fonts són els principals actius estratègics del sector; la dada, es converteix en coneixement fonamental en qualsevol procés econòmic.

    Pujar