elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano

Els menjadors escolars que venen

Els menjadors escolars que venen
  • Justícia Alimentària finalitza el curs valorant els canvis en l'alimentació escolar

Després de quasi dos anys de treball, la labor de la plataforma Escoles que Alimenten està donant els seus fruits. El decret que assegurarà una alimentació saludable i sostenible en menjadors escolars, residències de persones majors i hospitals de la Comunitat Valenciana, contínua la seua marxa per a convertir-se en una realitat en els pròxims mesos. Escoles que Alimenten ha participat activament en el disseny del seu contingut i la consecució de la seua pròxima aprovació. La nova legislació establirà els criteris per a garantir un menú equilibrat i sostenible, basat principalment en aliments de proximitat, frescos i ecològics en tots els serveis de restauració col·lectiva valencians.

“Estem molt satisfetes pel pas avant que està promovent la Conselleria de Sanitat i que és el resultat del treball coordinat que hem establit des de la taula intersectorial, on s'han reunit entitats de la societat i representants de les Conselleries de Sanitat, Educació i Agricultura” ens conten des de Justícia Alimentària, organització que ha format part d'aquest procés i que és una de les integrants de Escoles que Alimenten.

Justícia Alimentària porta anys promovent la necessitat de crear un model d’alimentación escolar més sostenible i saludable en les escoles del nostre territori: “Des del programa “Alimentar és educar” hem treballat estretament amb les AFAS i les comunitats educatives per a aconseguir el nostre objectiu de tenir uns menjadors escolars més sostenibles. Per a això hem programat escoles de formació per a les famílies, tallers de cuina de temporada i revisions dels menús escolars per a elaborar propostes de millora, entre moltes altres accions”.

“Enguany, en alguns centres educatius, hem posat el focus d'atenció a reflexionar sobre l'excés de consum de sucre en l'alimentació diària. El CEIP Cervantes de València i el CEIP Manuel González Martí de Benifaraig, per exemple, han creat amb l'ajuda de tota la comunitat escolar, un ampli i deliciós receptari de postres i dolços saludables, sense sucres afegits”, ens diuen des de Justícia Alimentària. “La implicació de tots els agents educatius és fonamental per a aconseguir desenvolupar hàbits alimentosos saludables i de futur”, afigen les responsables del programa. Van ser els mateixos equips dels menjadors escolars de cada centre, cuina, monitores i les pròpies comissions de menjador els que van llançar la invitació a participar que va ser rebuda pels centres escolars amb molt d'entusiasme. “És una excel·lent manera de posar en valor el seu treball i augmentar la seua visibilitat entre la comunitat educativa”, apunten des de l'organització.

El programa “Alimentar és educar” s'ha complementat aquest curs amb diferents visites a iniciatives de producció agroecològica de la província de València, com el Mas del Fons, un antic riu-rau situat en Massarojos, o l’Hort de Pastanaga a Otos. En aquestes visites les famílies han pogut conéixer projectes reals de proveïment d'aliments ecològics, de proximitat i de temporada als menjadors escolars dels centres.

València està en un moment òptim per a fomentar polítiques alimentàries sostenibles. Fins hui ha sigut capital mundial de l'alimentació de la FAO en 2017. Existeix una Estratègia Agroalimentària municipal aprovada fins a 2025, i a més, compta amb un Centre d'Investigació Mundial per a l'Alimentació Urbana Sostenible (CEMAS), la qual cosa unit a l'horta periurbana de València, la converteixen en l'espai perfecte per a promoure un sistema d'alimentació de proximitat que transite cap a uns menjadors escolars més sostenibles, saludables, justos i educatius.

Pujar