elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano

Martínez Llopis celebra que 'es reconega l'esforç en serveis socials fet des del Consell del Botànic

  • La Comunitat Valenciana ha incrementat un 23% la Despesa per Habitant i any en serveis socials des de 2015

  • L'informe DEC 2017 de l'Associació Estatal de Directors i Gerents en Serveis Socials reconeix la gran tasca que s'a FET aquests 2 anys i licitació per primera vegada en 5 anys la puntuació de la Comunitat Valenciana

La directora general de Serveis Socials i Autonomia Personal, Mercé Martínez, ha celebrat que "es reconega l'esforç que s'ha fet en serveis socials des del Consell del Botànic" i que ha permès que en aquests dos anys, a la Comunitat Valenciana, s'haja incrementat la despesa per habitant en aquesta matèria un 23% respecte a 2015.

Martínez s'ha referit així a l'informe DEC 2017 de l'índex de desenvolupament dels serveis socials elaborat per l'Associació Estatal de Directors i Gerents en Serveis Socials i que avalua el grau de maduresa dels serveis socials de les diferents autonomies tenint en compte els paràmetres dels drets dels ciutadans, la inversió econòmica i la cobertura assistencial.

En aquest sentit, la directora general ha recordat que, en aquests dos últims anys, s'han engegat projectes molt importants com el nou model de serveis socials, que ha suposat una inversió per a l'ampliació dels equips municipals de 36,6 milions d'euros, un 118% més del que s'invertia en 2015, i que ha permès la contractació de prop d'1.400 nous professionals.

Aquest esforç inversor, per part de la Vicepresidència i Conselleria d'Igualtat i Polítiques Inclusives, ha permès millorar la ràtio d'atenció a les persones usuàries, que ha passat d'un professional cada 12.742 habitants en 2015 a un cada 3.211 en l'actual exercici.

Martínez ha destacat que l'informe reconeix "el canvi de tendència dels serveis socials" que s'ha produït en els últims anys a la Comunitat Valenciana, així com "l'esforç que s'està realitzant" i els avanços des de 2015 en el desenvolupament del Sistema Públic de Serveis Socials ja que, fins a aqueixa data, "la deterioració, la nul·la rellevància i l'absència d'evolució o millora eren la constant registrada any rere any".

Així mateix, ha mostrat la seua satisfacció perquè veja positiva la decisió de la Vicepresidència i Conselleria d'Igualtat i Polítiques Inclusives d'incorporar a les entitats locals en la gestió del sistema d'atenció a la dependència, i d'elaborar la nova Llei de Serveis Socials i el seu posterior desenvolupament a través del Catàleg i de la Planificació Estratègica que consolide el procés de desenvolupament del sistema.

La directora general també s'ha referit al fet de que la cobertura efectiva de prestacions i serveis, la Comunitat Valenciana millora en 9 dels indicadors respecte a l'anterior aplicació, destacant la reducció de la taxa de desatenció en dependència que ha passat del 40,56% en 2011 al 19,9% enguany, molt per sota de la mitjana estatal que és del 26,2%.

Martínez ha assenyalat que, encara queda molt per fer, els passos que s'estan donant des de la Conselleria coincideixen amb els aspectes que l'informe considera millorable, i així ha recordat que fa escasses setmanes Els Corts Valencianes van aprovar la nova renda valenciana d'inclusió, que millorarà les prestacions d'inserció amb les quals explica la Comunitat Valenciana.

En aquest sentit, ha recordat que la nova renda, a més d'incrementar la quantia fins a prop dels 500 euros, àmplia les condicions per a sol·licitar-la i li concedeix la consideració d'indefinida en aquells casos que s'estimen oportuns.

El pressupost de la Conselleria per a 2018 també atén unes altres de les qüestions plantejades en l'informe, com són l'ampliació de places residencials de finançament públic, que per a l'any pròxim s'estima que superaran les 500, i l'engegada del Servei d'Ajuda a domicili i de la Teleasistencia en municipis d'entre 10.000 i 20.000 habitants, que són pràcticament la majoria de la Comunitat Valenciana.

Així mateix, cal recordar que l'informe anual de l'Observatori de Dependència publicat per l'Associació Estatal de Directors i Gerents en Serveis Socials al febrer d'enguany, situava a la Comunitat Valenciana com la tercera autonomia on més va avançar el sistema d'atenció a la dependència en 2016, iniciant una important recuperació després de diversos anys de contínua deterioració, que va permetre a la Comunitat abandonar, per primera vegada, l'últim o penúltim lloc que venia ocupant en el rànquing de comunitats.

En aquests moments i segons les dades corresponents al mes de novembre, s'ha superat per primera vegada la xifra de 60.000 persones en situació de dependència ateses a través d'algun servei o prestació. Des de juliol de 2015 s'han incorporat 35.446 nous beneficiaris al sistema de dependència reduint les llista d'espera en 15.338 persones.

 

Pujar