elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano

Manises reivindica la nostra llengua i història durant l'octubre

Manises reivindica la nostra llengua i història durant l'octubre
    MÉS FOTOS
    Manises reivindica la nostra llengua i història durant l'octubre - (foto 2)

    Manises tornarà a celebrar «Octubre, mes del valencià» amb motiu de la festivitat del 9 d'Octubre. L'Oficina de Promoció del Valencià de l'Ajuntament de Manises ha organitzat una sèrie d'activitats culturals durant tot el mes d'octubre destinades a promoure l'ús del valencià i donar visibilitat a la nostra història.

    La programació, àmplia i variada, del Mes del Valencià començarà el 4 d'octubre a les 19.00 hores a l'Auditori Germanies amb el lliurament del «Premi 9 d'Octubre 2018». Enguany, el guardó reconeixerà a Mercedes Tortajada Lerma. L'alcalde de Manises, Jesús Borràs i Sanchis, serà l'encarregat d'entregar el reconeixement més important que dóna el consistori local.

    L'endemà, 5 d'octubre, a las 18.00 hores, la Casa de la Cultura acollirà la presentació del fullet de toponímia de Manises (AVL) a càrrec de Josep Vicent Requena. A continuació, a les 19.00 hores, la xarrada «Els valencians, des de quan som valencians?» a càrrec de l'historiador Vicent Baydal. La conferència es basa en el seu llibre homònim, en el qual posa data a les primeres manifestacions de la consciència col·lectiva valenciana comuna dels habitants de l'antic Regne de València. Per últim, a les 21.00 hores, la Casa de la Cultura albergarà el sopar Estellés amb l'actuació de l'Ateneu Cultural Ciutat de Manises. Després de l'èxit de l'any passat, l'Ateneu ha preparat enguany un muntatge de música, dansa i teatre sobre els poemes amorosos per homenatjar a Estellés, un dels més grans poetes valencians.

    Durant el cap de setmana hi haurà dues activitats destinades a ressaltar la nostra història. El dissabte 6 d'octubre, el Grup de Danses Repicó Manises interpretarà la «III Mostra de Folklore Tradicional» a les 18.30 hores en la Plaça Cor de Jesús. El diumenge serà el torn de la «II Recreació Històrica». Per segon any consecutiu es realitzarà aquesta activitat, ambientada al segle XIII, la qual ens traslladarà a la donació de la ciutat de Manises a Artal de Luna, noble aragonés, mitjançant teatralitzacions, desfilades i tornejos, amb un gran rigor històric i més de 100 recreadors que acostaran tant a menuts com grans la nostra història. El plat fort, d'11.00 a 14.00 hores, serà la cercavila que eixirà des de la Casa de Cultura amb un recorregut pel centre històric de la ciutat fins a arribar a la Plaça del Castell. Per la vesprada, al Parc Els Filtres a les 17.00 hores, els xiquets i xiquetes gaudiran del teatre «On són els llibres de Jaume I?»

    Per a celebrar la festa del 9 d'Octubre s'ha organitzat a l'església Sant Joan Baptista un «Concert de campanes». Tradicionalment, la vida als pobles girava entorn de l'església, i en els temps en què l'únic rellotge que hi havia era el sol, les campanes eren un instrument fonamental i vital per als seus habitants. La gent reconeixia els tocs i interpretava el seu context: festa, processó o enterrament. El seu so s'escoltava per tot el poble, avisant i congregant als diferents actes i anunciant les hores del dia. Amb el temps, aquests sons han anat perdent rellevància i, malauradament, les noves generacions van perdent l'interés i la capacitat de reconéixer-los.

    L'objectiu d'aquest tipus de concert és fer valdre els tocs tradicionals de campanes en dos vessants: una lúdica, pel plaer de sentir tocar campanes, i una altra didàctica, per difondre el coneixement dels tocs tradicionals.

    El «Taller de doblatge per a gent major» serà una activitat nova enguany. El Departament de Joventut ha organitzat, el 15 d'octubre a les 18.00 hores, aquest taller on els participants podran viure en carn pròpia les escenes més emblemàtiques de la història del cine posant veu als protagonistes. L'activitat estarà conduïda per Francesc Fenollosa, actor i director de doblatge.

    «Aquest tipus d'iniciatives resulten imprescindibles per a reivindicar l'ús del valencià en els àmbits socials i de la vida quotidiana. Des de l'Ajuntament de Manises donarem el suport institucional que mereix i necessita el valencià per tindre una presència habitual i natural al nostre poble», ha assegurat el regidor d'Ús i Promoció del Valencià de l'Ajuntament de Manises, Xavier Morant.

    A més a més, durant la segona quinzena d'octubre, la Regidoria de Turisme organitzarà la XXI edició del Mercat Medieval, amb el qual la ciutat farà un viatge enrere de diversos segles fins a l'edat mitjana durant el cap de setmana del 19 al 21 d'octubre. Aquesta celebració comptarà amb música de l'època per amenitzar la festa, a més de les activitats i desfilades a càrrec de les Capitanies Mora i Cristiana de Manises.

    El mateix 19 d'octubre serà la inauguració de l'exposició «La ceràmica de Manises i Paterna» i la cloenda del 50 aniversari del Museu de Ceràmica.

    Entremig, el dissabte dia 20 a les 19.00 hores, la Societat Musical L'Artística Manisense celebrarà un concert de música de cambra a la Casa de la Cultura.

    I, l'última activitat, serà a la Biblioteca Municipal Enric Valor a les 19.30 hores, el 29 d'octubre amb la presentació del llibre «El dia de demà» de Teresa Broseta.

    Pujar