elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano

La Diputació celebra a Llíria la Festa de la Música amb reconeixement a les bandes centenàries de Xirivella, La Llosa i Chulilla

La Diputació celebra a Llíria la Festa de la Música amb reconeixement a les bandes centenàries de Xirivella, La Llosa i Chulilla
  • L'Armónica de Buñol, Santa Cecilia de Cullera i la Primitiva de Llíria oferiran un concert este dissabte (18 h.) en el municipi edetà, amb lliurament de guardons a les societats musicals centenàries

  • El Teatre de la Banda Primitiva de Llíria acull l'esdeveniment en el qual s'homenatjarà el director Xesco Guillem, guanyador de tres certàmens provincials, l'últim enguany i amb esment d'honor

La Diputació de València celebra este dissabte a Llíria la Festa de la Música, un concert a tres bandes amb la participació del Centro Instructivo Musical La Armónica de Buñol, la Banda Simfònica de la Societat Musical Instructiva Santa Cecilia de Cullera i la Banda Primitiva de Llíria, amfitriona d'un esdeveniment organitzat per la delegació provincial de Bandes de Música que dirigix Jordi Mayor.

El Teatre de la Primitiva de Llíria acollirà el concert este dissabte a partir de les 18.00 hores, amb entrada lliure fins a completar aforament. Un escenari ideal per a la Festa de la Música de la Diputació, que en esta ocasió reconeixerà la trajectòria del tres vegades guanyador del certamen provincial, Xesco Guillem, l'última enguany i amb esment d'honor. El director musical serà guardonat al costat de les bandes centenàries de Xirivella, Chulilla i La Llosa de Ranes.

El programa de la festa musical organitzada per la delegació de Bandes de la Diputació arranca amb L'Armónica de Buñol, que sota la batuta de Saúl Gómez interpretarà ‘Fiestas de San Jorge’ de Azael Tormo i ‘Dance Movements’ de Philip Sparke I. Buñol cedirà el testimoni a Cullera, perquè la Simfònica de Santa Cecilia inicie el seu recital amb el pasdoble ‘Izana’ de Manuel Morales; la formació dirigida per Carlos Garcés s'acomiadarà amb ‘El Olimpo de los Dioses’ d'Óscar Navarro. I tancarà l'amfitriona, la Primitiva de Llíria, que també començarà amb pasdoble, en este cas ‘Como las propias rosas’, de Valentín Ruiz. La banda dirigida per Javier Enguídanos posarà el fermall a la vesprada musical amb ‘Los pinos de Roma’ d’Ottorino Respighi.

Bandes centenàries

La festa de la música de banda que tindrà lloc el dissabte a Llíria servirà a més per a reconéixer la trajectòria de tres formacions centenàries i del director Xesco Guillem, triomfador del certamen provincial en fins a tres ocasions. El protagonisme de les bandes de Buñol, Cullera i Llíria serà compartit amb les de Chulilla, La Llosa de Ranes i Xirivella, que complixen cent anys.

La Societat Musical La Lira de Chulilla va ser fundada en 1922 per un grup de joves amants de la música, sota la direcció d’Evelio Valero. Cinc anys després, La Lira va obrir la seua escola d'educands i, després del parèntesi de la Guerra Civil, va tindre una intensa activitat en la dècada dels quaranta de la mà d’Hermenegildo Ruiz. Chulilla compta amb una àmplia nòmina de directors musicals, entre ells Pascual Balaguer, compositor de l'himne del municipi. En l'actualitat, la societat compta amb 36 músics, 17 alumnes a l'escola i prop de 300 socis.

La Societat Musical La Llosa de Ranes és una de les més antigues de la Costera. El seu origen el trobem en 1921, quan el mestre d'escola Félix Soler va convéncer a un grup de veïns per a comprar instruments. La iniciativa de Soler es va traduir en la constitució formal de la banda amb 22 músics i una escola que hui porta el nom de Miguel Esparza, en memòria d'un antic director. Sota la batuta de Francisco José Sánchez, la Societat Musical de La Llosa té hui 75 joves músics i 65 educands, i compta amb un ampli palmarés en el qual destaquen els primers premis i esments d'honor en els certàmens provincial i autonòmic de 2011. Vicente Tortosa i Miguel Esparza, el mestre de Benigànim que va escriure els himnes dels patrons de La Llosa de Ranes, destaquen entre els directors històrics de la banda.

Finalment, el Cercle Instructiu Musical de Xirivella també ha rebut el reconeixement provincial per la seua condició de centenari. Amb músics il·lustres al llarg de la seua història com Gabriel Lis, amb prop de 60 anys de dedicació al CIM de Xirivella, la banda del municipi de L'Horta Sud destaca principalment per la seua constant activitat i l'organització de certàmens, entre ells el Festival de Bandes de Xirivella que se celebra des de fa 40 anys.

Pujar