elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano

Una llei per a revertir “els passos en direcció contrària”: així és el pla del Consell per a lluitar contra el canvi climàtic

Una llei per a revertir “els passos en direcció contrària”: així és el pla del Consell per a lluitar contra el canvi climàtic
  • L'esborrany de llei marca l'energia, el territori, la mobilitat i la fiscalitat verda, com les principals línies d'actuació

És un dels objectius marcats pel *Botànic II per a aquesta legislatura. La lluita contra el canvi climàtic tindrà la seua pròpia llei i comptarà amb diferents mecanismes que permetran a la Comunitat Valenciana revertir “els passos en direcció contrària”. Una llei que ja té el seu primer esborrador i que serà debatut en les Corts Valencianes en les pròximes setmanes.

Les línies generals contemplades en aquesta nova normativa, “complexa i extensa”, han sigut presentades aquest dimarts per la consellera d'Agricultura, Desenvolupament Emergència Climàtica i Transició Ecològica, Mireia Mollà, qui l'ha anunciada com “una de les polítiques centrals d'aquesta legislatura".

L'esborrany arriba a penes nou mesos després que el Consell aprovara la Declaració d'Emergència Climàtica el mes de setembre passat. Un temps, ha recordat la consellera, que podria que podria haver-se reduït a només sis mesos si l'emergència sanitària de la COVID-19 no haguera interromput la data prevista per a la presentació d'aquesta llei el passat 12 de març.

Ara, amb la pandèmia relativament estabilitzada, el govern valencià presenta la seua proposta per a lluitar contra el canvi climàtic apel·lant a la necessitat de comptar amb la ciència i la consciència comuna per a guanyar-la. Entre les línies sobre les quals es treballarà la nova norma destaquen quatre: l'energia, la mobilitat, el territori i la fiscalitat verda.

"Hem de replantejar-nos la relació amb el món que ens envolta. Hem de fer un exercici major de reducció i de contenció. Esforços de tota la societat valenciana tant a nivell individual com col·lectiu", ha posat de manifest Mollà.

Primers plantejaments

L'esborrany presentat aquest dimarts contempla, com diem, fonamentalment quatre línies d'actuació. Totes elles realitzen un primers plantejaments que passen, per exemple, per potenciar les eines per a la lluita contra el canvi climàtic, apostar per la governança multinivell, reduir les emissions o la materialització de les energies renovables.

Més concretament en matèria energètica el Consell aspira a aconseguir que els percentatges d'origen renovable de l'energia siga del 42% per a l'any 2030 i aconseguir millorar l'eficiència energètica en un 35,4%, quasi tres punts per damunt de la situació actual.

A més, en aquesta lluita per democratitzar l'energia neta es comptarà amb un Pla Director d'Energies Renovables dins del qual s'inclouen mesures per a flexibilitzar i afavorir la creació de Comunitats Energètiques Locals. "La Valenciana és la primera Comunitat Autònoma que regularà per llei aquesta figura de participació local en instal·lacions d'energia renovable" ha destacat la consellera.

D'altra banda, la norma recull l'obligatorietat segons la qual els nous Plans Generals d'Ordenació Urbana hauran de reservar una àrea de sòl a la generació d'energies renovables. Una mesura que té com a fi última dotar de “autosuficiència energètica” els projectes de desenvolupament urbanístic.

En referència a les actuacions de territori, la proposta de llei al·ludeix a l'establiment de zones de desenvolupament prioritari, en col·laboració amb els ajuntaments, o al dret de superfície, dos mecanismes dedicats a simplificar la implantació de projectes promoguts per cooperatives, comunitats energètiques locals o fins i tot corporacions locals.

La mobilitat, un punt clau

La consellera ha posat l'accent principalment en la importància de re-educar alguns comportaments de la societat de cara a lluitar contra el canvi climàtic, entre ells els referents a la mobilitat. I és que, segons les dades facilitades, el transport és el responsable del 44% de les emissions de la Comunitat Valenciana.

És per això que el Consell crearà una xarxa pública de punts de recàrrega amb la qual es garantisca el subministrament als usuaris de mitjans de transport elèctrics, a més en el moment de renovar els vehicles de l'administració hauran de ser lliures d'emissions i les matriculacions que es duguen a terme a partir de 2023 de vehicles contaminants tindran un impost extra que pagar.

Finalment, la llei contempla que els aparcaments hagen de comptar amb espais reservats per a cotxes lliures d'emissions i punts de càrrega. El nombre de places reservades dependrà de la capacitat que tinga el garatge en qüestió.

Pujar