elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano

Llancen una campanya per a previndre l'entrada de droga en els centres penitenciaris

Llancen una campanya per a previndre l'entrada de droga en els centres penitenciaris
  • Més de 2.000 interns reben tractament contra la drogoaddicció a l'interior de les presons de l'Estat

La Secretaria General d'Institucions Penitenciàries posa en marxa una campanya de sensibilització per a previndre l'entrada de droga i d'altres substàncies prohibides a la presó. Amb el lema ‘Si passes droga a la presó, la teua pròxima visita podria ser en el cementeri’, l'objectiu és d'una banda reduir el número de morts a la presó per drogues i, per un altre, el control de la mateixa dins les instal·lacions penitenciàries i la disminució de la demanda entre els interns.

Els cartells i fullets seran col·locats en els departaments de comunicacions, sales d'espera, locutoris i altres dependències dels centres penitenciaris. En els díptics es recullen les conseqüències que té per als visitants si se'ls descobreix intentant passar droga. A més porten un codi QR que escanejat revela la frase Em va matar la droga que em vas passar!

La campanya ha sigut creada i coordinada per les àrees de Seguretat, Sanitat i Tractament i pretén comptar amb la col·laboració, no sols dels treballadors de les presons, sinó d'altres agents que participen amb l'Administració Penitenciària en la seua labor reinsertadora i, per descomptat, dels familiars i amics que comuniquen amb interns i internes.

Des de la Subdirecció General de Sanitat Penitenciària s'han establit diverses línies de treball per a valorar les causes de la mortalitat de les persones privades de llibertat:

La Comissió de Seguiment del consum de Drogues, formada per les àrees de Sanitat, Tractament i Seguretat.
Celebració periòdica de jornades sanitàries en les quals s'analitzen les reaccions adverses de substància psicoactivas (heroïna, coca, fàrmacs, etc.).
A més de jornades multidisciplinàries per a l'anàlisi de cada cas des d'una perspectiva integral de la defunció des dels propis centres penitenciaris.
La droga és la segona causa de mort a la presó. Encara que algunes defuncions registrades enguany segueixen pendents d'autòpsia, 53 persones van morir a conseqüència del consum de substàncies *psicoactivas. La causa més nombrosa és, no obstant això, la mort natural (77 morts en el que portem de 2019).

Durant el 2018, un 16,3% d'interns van morir després de comunicar amb els seus familiars o després de tornar d'un permís. En el que portem de 2019 (fins a octubre) aqueix percentatge s'eleva a un 20,5%.

El total de morts en els centres penitenciaris en el que portem d'any és de 132, una xifra que sumada als interns dependents de l'Administració Penitenciària que van morir a l'hospital, s'eleva a 182. Això suposa un lleuger descens respecte a la morts registrades en 2018 amb un total de 210 morts (154 d'ells en els centres penitenciaris).

Segons l'últim informe SPACE del Consell d'Europa, el nostre país es troba entre els que tenen les taxes més baixes de mortalitat. La taxa espanyola és de 19 defuncions per cada 10.000 interns enfront de la mitjana europea de 31.

Més de 2000 interns en tractament

Les drogues estan darrere de molts dels delictes que condueixen a penes privatives de llibertat. La drogodependència és una de les causes més desestabilitzadores des del punt de vista *tratamental. La presència de droga a les presons afecta negativament al normal desenvolupament dels programes específics i a la vida regimental, ocasionant dificultats en la convivència entre els interns, etc. La intervenció amb els presos es fa per part dels equips de tractament d'una manera integral.

Les presons compten amb unitats modulars especialitzades d'intervenció de quatre tipus:

- Unitat Terapèutica Educativa (UTE).

- Mòdul Terapèutic de Drogodependents.

- Comunitat Terapèutica Intrapenitenciaria.

- Mòdul Terapèutic Mixt.

En l'actualitat existeixen 25 UTEs, 11 Mòduls Terapèutics, 5 Comunitats Terapèutiques i 2 Mòduls Mixtos, en un total de 43 centres penitenciaris i amb la participació de 2525 interns i internes.

La Direcció General d'Execució Penal té prevista per a aquest nou any la creació dels denominats Mòduls *Pre-Terapèutics en els quals es permetrà donar una nova oportunitat a aquells interns que han sigut expulsats d'algun dels anteriors mòduls per no complir amb els requisits per a estar en ells. La finalitat que es persegueix és ajudar l'intern a reconduir la seua actitud i preparar-li per a tornar a aquests mòduls de tractament.

Unitats Canines

Seguint en la línia de lluita contra la droga dins dels centres penitenciaris, la Secretaria General d'Institucions Penitenciàries ha posat en marxa en aquest 2019 la primera unitat canina pròpia. Fins ara, gràcies als acords amb Guàrdia Civil i Policia Nacional, eren els seus gossos els encarregats de controlar que les visites intentaren introduir droga dins dels establiments. Amb la Unitat Canina de Burgos, formada per dos gossos que utilitzen el denominat “marcatge llepassa” (, i la formació que culmina en aquesta setmana d'altres cinc, es reforçarà encara més el control a l'interior de les presons.

El treball d'aquestes unitats canines, en funció de la seua disponibilitat i les necessitats dels centres penitenciaris es va estendre a Burgos, Lleó, Palència, Valladolid, Sòria, Port I, Port II, Port III, Algesires, Sevilla I, Sevilla II, Huelva i Badajoz. De cara a 2020 el projecte de l'actual Administració Penitenciària és duplicar aquestes 6 unitats.

Pujar