Castellano

L'impacte del COVID-19 suposa una caiguda de vendes de més del 50% en la indústria minera

L'impacte del COVID-19 suposa una caiguda de vendes de més del 50% en la indústria minera

    Aquest matí, els representants de la Federació Empresarial d'Indústries Extractives de la Comunitat Valenciana (Fiecova) s'han reunit amb el conseller d'Economia Sostenible, Rafael Climent, per a traslladar-li les propostes que sol·liciten a l'administració autonòmica per a l'auxili i reactivació del sector post Covid-19.

    Després de la declaració de l'estat d'alarma i el permís retribuït obligatori, s'ha représ l'activitat en aquest sector i, a pesar que les empreses exportadores no han deixat de treballar, el sector es troba amb una caiguda de vendes de més del 50%. La incertesa provocada per les obres contractades que no han arrancat al ritme esperat, la incerta situació internacional que també s'enfronta a l'atur de les indústries pel COVID- 19 i l'obligació de complir amb uns costos fixos cada vegada majors fan que el sector siga menys competitiu. “Hem de coordinar-nos amb el conseller de Política Territorial, Obres Públiques i Mobilitat, Arcadi España i amb la consellera d'Agricultura, Desenvolupament Rural, Emergència Climàtica i Transició Ecològica, Mireia Mollà i fer una reunió conjunta”, ha assenyalat Climent, que s'ha mostrat procliu feia la proposta rebuda.

    “Agraïm al conseller que faça costat al sector a fi de coordinar les accions necessàries per al desbloqueig administratiu, mediant amb les diferents conselleries i secundant-lo davant la Generalitat Valenciana. El sector necessita obtindre un element regulador estable i jurídicament adequat per a garantir la reconstrucció del sector, així com per a desenvolupar la mineria sostenible de la Comunitat Valencina en tots els seus àmbits. Amb això es pretén donar viabilitat econòmica a molts nuclis rurals, així com la reconfiguració de les instal·lacions de cara a una explotació ambientalment sostenible”, ha comentat Custodi Monfort, president de Fiecova.

    La indústria extractiva representa la major font de matèries primeres de la Comunitat Valenciana i és clau per al desenvolupament i supervivència dels sectors que d'ella depenen: azulejero, construcció o obra pública, entre altres. “Si desapareguera aquesta matèria primera pròxima la indústria annexa es veuria afectada per la falta de subministrament i es produiria un bloqueig en l'execució de les obres públiques i privades”, ha apuntat Monfort.

    Les propostes que Fiecova ha entregat al conseller són:

    1.- L'agilitació dels procediments administratius. Entre altres coses es reclama el suport d'aquesta Conselleria en la regularització urbanística i ambiental de les explotacions mineres existents.

    2.- Liquiditat i estímuls econòmics. Apostar de manera decidida per l'obra pública, usant materials elaborats en la Comunitat Valenciana.

    3.- En el terreny laboral, aplicació ràpida i senzilla de ERTES i borses de treball pactades amb els treballadors. Fomentar i divulgar l'accés als graus de formació professional especialitzats en l'àmbit del sector extractiu per a afavorir la reconversió de treballadors desocupats d'altres sectors i permetre l'accés als certificats d'aptitud de maquinària de manera gratuïta, la qual cosa beneficiària a les empreses.

    4.- Energia. Adopció de mesures permanents per a la flexibilització de la contractació energètica. Permetre la variació de potència elèctrica contractada amb la finalitat d'adaptar-la a la demanda real del mercat i a la seua estacionalitat, evitant incórrer en costos fixos elevats. En defecte d'això, sol·licitem es medie amb i+DE perquè la mesura anterior puga fer-se efectiva a les empreses del sector.

    5.- Exportació. Pla per a frenar l'increment dels costos relacionats amb l'exportació, que està dificultant i en alguns casos paralitzant exportacions.

    Pujar