elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano
TESTIMONIS

L'alegria de ser família nombrosa a la Comunitat Valenciana

L'alegria de ser família nombrosa a la Comunitat Valenciana
  • A la Comunitat Valenciana hi ha 75.000 famílies nombroses i encara que la crisi els copeja més dur en multiplicar les despeses, res no canvia la felicitat d'una casa plena de soroll

A la Comunitat Valenciana hi ha unes 75.000 famílies nombroses. El perfil mitjà d'una família nombrosa valenciana està formada pels progenitors i tres fills, vivint en un pis de menys de 100 m2, amb ingressos de 2.500 euros al mes i destinant fins a un 40% d'aquests ingressos a pagar la hipoteca.

Amb la situació econòmica actual, la majoria d'aquestes famílies han de fer malabars amb comptes de casa per arribar a final de mes i s'obliguen a retallar en molts àmbits. És una de les conclusions que es van donar a conèixer aquesta setmana en la presentació del primer estudi de la situació econòmica i social de les famílies nombroses a la Comunitat Valenciana que ha estat elaborat per FANUCOVA (la Federació de Famílies Nombroses de la Comunitat Valenciana).

Des de retallar a les activitats extraescolars, eliminar certs aliments 'premium' del menú, encendre la calefacció només en casos extrems i fer plans més casolans per estalviar en lleure. Però no hi ha res que puga substituir la felicitat que dóna viure en aquestes cases i és una cosa en què incideixen els seus protagonistes: les gambes no estaran a taula, però sí cinc, set i fins i tot deu plats d'arròs per compartir un dinar en família ; no aniran a un hotel a passar les vacances però faran un cap de setmana intensiu de jocs de taula.

Són només alguns dels molts exemples que ha recollit elperiodic.com de diversos testimonis de famílies nombroses a la Comunitat Valenciana, que alerten del canvi de mentalitat de la societat actual i del perill a què s'enfronta l'economia amb l'hivern demogràfic actual.

Un menú setmanal de guerra

Alicia Grau té quatre fills i ha creat el que a sa casa es coneix com 'el menú de guerra': “Hem tret els productes més cars, a la carn agafem la que està amb descompte per data propera de consum ia la peixateria tir molt de sardines i altres peixos barats”. També a la calefacció han hagut d'adaptar-se, apagant el gas i optant per la calefacció per llum ja que la tenen bonificada.

Valors que creixen al si de la família

Però sí que hi ha alguna cosa que els seus fills porten a la motxilla des que van néixer, és el valor de l'estima i d'apreciar el que es té: “Hi ha un problema real a la societat actual de donar-ho tot per descomptat, ja no es valora res. Per als meus fills anar al cinema és tot un luxe i saben com n'és d'important compartir entre ells, des de la roba, l'habitació i per descomptat els problemes i les alegries”.

És una cosa sobre la qual també reflexiona Noemi Javaloyes, mare de set fills, cinc nois i dues noies: “No ens en anirem de viatge, retallarem i prioritzarem, però és un goig tenir una família nombrosa”.

Hivern demogràfic i canvi de mentalitat

La vicepresidenta de FANUCOVA, Celia Chavero, parla d'un canvi de mentalitat a la societat actual: “Jo treballe des de fa més de vint anys amb adolescents i la gent ja només pensa a viatjar, viure experiències i tenir, com a molt, un gos. Crec que ens hem de posar les piles perquè la taxa de natalitat està congelada i d'ací a uns anys la població activa no serà capaç de suportar la població passiva”.

Major suport institucional

Des de FANUCOVA reclamen més suport institucional i que s'apliqui el sistema de renda familiar estandarditzada: “Es tracta d'un sistema que pondera la renda familiar segons el nombre de membres i la seua composició (monoparentalitat, nombre de filles o fills, discapacitat, etc.). …) D'aquesta manera es vol donar un tracte més just i equitatiu als diferents tipus i situacions familiars, no establint els mateixos límits d'accés per renda a una família de tres membres que a una de cinc, amb discapacitat o monoparentalitat”, ha explicat Celia Chavero.

Pujar