elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano

A l'abril aigües mil? Aquest 2023 rebenta el refrany a l'ésser el mes més càlid i sec des que existeixen registres

A l'abril aigües mil? Aquest 2023 rebenta el refrany a l'ésser el mes més càlid i sec des que existeixen registres
  • En la Comunitat Valenciana la temperatura ha sigut superior a 1 °C de mitjana respecte a l'any anterior

L'Agència Estatal de Meteorologia (AEMET), dependent del Ministeri per a la Transició Ecològica i el Repte Demogràfic, ha fet públic el seu balanç climàtic del mes d'abril de 2023. S'ha tractat del mes d'abril més càlid des del començament de la sèrie en 1961, havent superat en 0,1 °C a abril de 2011, fins ara, el més càlid de la sèrie.

El mes d'abril ha sigut en conjunt extremadament càlid, les temperatures mitjanes han rondat els 14,9 °C, valor que queda 3,0 °C per damunt de la mitjana d'aquest mes (període de referència: 1991-2020).+

Les temperatures màximes diàries a l'abril es van situar en mitjana 4,7 °C per damunt del valor normal. Per part seua, les mínimes es van situar 1,3 °C per damunt de la mitjana, resultant una oscil·lació tèrmica diària 3,4 °C superior a la normal del mes. En trenta estacions principals, la temperatura mitjana del mes va ser la més alta d'un mes d'abril des que existeixen registres. En quaranta-cinc estacions principals la mitjana de les temperatures màximes va ser la més alta de la sèrie d'abril, i en quatre la mitjana de les mínimes va ser també la més alta d'abril des del començament de les observacions.

Es van observar anomalies tèrmiques pròximes a +4 °C en zones de l'interior d'Andalusia, aquest d'Extremadura i sud-oest de Castella-la Manxa, arribant a aconseguir-se valors pròxims a +5 °C en alguns punts d'aquestes regions. En la resta de la meitat sud peninsular, així com en zones de la serralada Cantàbrica, vall de l'Ebre i sud de Castella i Lleó, les anomalies es van situar al voltant de +3 °C. En la resta de la península les anomalies van ser pròximes a +2 °C, excepte en zones del Cantàbric oriental i costes de Catalunya i de la Comunitat Valenciana, on van prendre valors pròxims a +1 °C.

A Balears les anomalies van prendre valors compresos entre 0 °C i +2 °C, mentre que a Canàries es van situar entre +1 °C i +3 °C.

Entre observatoris principals van destacar els 38,8 °C de Còrdova/aeroport, els 37,4 °C de Morón de la Frontera, i els 36,9 °C de Granada/aeroport i Sevilla/aeroport, valors tots ells mesurats el dia 27.

Quant a les mínimes, els valors més baixos es van observar en els primers dies del mes, destacant entre estacions principals els -8,1 °C de Molina de Aragón registrats el dia 5, els -6,9 °C de Burgos/aeroport el dia 5, els -5,2 °C de Valladolid/aeroport també el dia 5, i els -4,6 °C de Port de Navacerrada registrats el dia 13. En l'estació principal de Burgos/aeroport la mínima del dia 5 va resultar la més baixa d'un mes d'abril des del començament de la sèrie.

Un mes extremadament sec

El mes d'abril ha tingut caràcter extremadament sec quant a precipitacions, amb un valor de precipitació mitjana sobre l'Espanya peninsular de 14,2 mm, valor que representa el 22% del valor normal del mes (període de referència: 1991-2020). S'ha tractat del mes d'abril més sec des del començament de la sèrie en 1961.

Abril ha sigut entre extremadament sec i molt sec en quasi tota la Península, l'illa d'Eivissa i les illes canàries occidentals. Abril ha sigut entre sec i normal a Galícia, nord de Catalunya, punts de Castella i Lleó, nord de Navarra, nord-est de País Basc, zones costaneres de Múrcia i les illes canàries orientals, on ha tingut caràcter normal.

Durant la primera desena del mes, les precipitacions van ser escasses i van afectar el terç nord peninsular, l'arxipèlag balear i en menor mesura a l'arxipèlag canari. Es van superar els 40 mm en punts de la cornisa cantàbrica i el Pirineu occidental, així com a l'illa de Mallorca.

En la segona desena, les precipitacions van afectar la meitat nord de la Península, al nord de les illes Canàries occidentals i en menor mesura a l'arxipèlag balear. Es van superar els 10 mm a Galícia, al llarg de la cornisa cantàbrica i en el nord de l'illa de Tenerife. En la meitat occidental del Pirineu i en zones de la Corunya i Pontevedra les precipitacions van aconseguir els 40 mm.

En la tercera desena del mes, les precipitacions van afectar gran part de la Península amb excepció de punts d'Andalusia, sud-est de Castella-la Manxa i interior de la Comunitat Valenciana. En els arxipèlags no es van registrar precipitacions excepte a l'illa de La Palma a Canàries i nord-oest de l'illa de Mallorca a Balears. Es van superar els 10 mm en el terç nord peninsular, en punts del sistema Central, en la meitat oest de Salamanca, al nord de la província de Càceres i nord de Castelló. En la meitat oest de Galícia i en zones del Pirineu es van arribar a acumular més de 60 mm, amb algunes zones puntuals amb més de 100 mm

Les majors precipitacions diàries registrades en observatoris principals van correspondre a Santiago de Compostel·la/aeroport amb 57,8 mm el dia 22; Hondarribia/Malkarroa amb 35,2 mm el dia 12; Vigo/Aeroport amb 31,8 mm registrats i Pontevedra amb 26,2 mm, el dia 13. Quant a la precipitació total del mes, entre les estacions principals, destaquen els 116,3 mm d'Hondarribia/Malkarroa, Santiago de Compostel·la/aeroport amb 103,4 mm acumulats i els 101,6 mm de Vigo/Aeroport.

Pujar