elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano

'Innovar és mostrar com som però d'una forma diferent, més sostenible i productiva'

'Innovar és mostrar com som però d'una forma diferent, més sostenible i productiva'
    MÉS FOTOS
    'Innovar és mostrar com som però d'una forma diferent, més sostenible i productiva'  - (foto 2)
    'Innovar és mostrar com som però d'una forma diferent, més sostenible i productiva'  - (foto 3)

    Invat·tur, l'Institut Valencià de Tecnologies Turístiques, és l'àrea de coneixement i intel·ligència de l'Agència Valenciana de Turisme. Amb una entitat pròpia que representa la innovació turística en la Comunitat Valenciana, molts projectes han passat per ací, des de tallers de cuina infantil per a hotels, una aplicació de sons o la gestió de les milions de dades dels turistes que ens visiten. Invat·tur s'ha convertit en una marca reconeguda internacionalment.

    Elperiodic.com ha entrevistat a la directora general de Turisme, Raquel Huete, per a conéixer més de prop què és la innovació turística i com s'aplica als nostres destins, les nostres platges, els nostres castells o les nostres paelles.

    Què és innovar en turisme?

    Innovar és fer les coses de manera diferent sent més eficients, més sostenibles, més productius i amb noves formes de governança. La innovació no és només tecnològica -ahí tenim una dificultat conceptual important que des d'Invat·tur intentem que s'entenga millor. Innovar és fer les coses de forma més intel·ligent, per exemple amb l'última ferramenta que hem posat en marxa per a la gestió dels esdeveniments; Innovar són metodologies, per exemple la que estem provant a Finestrat i que s'aplica a la gestió d'empreses.

    Quins són els eixos d'actuació d'Invat·tur?

    Tenim com a eixos la intel·ligència de mercats i la vigilància estratègica, entre altres. El que fem és posar les ferramentes tecnològiques al servici del mercat i dels destins. Un exemple d'açò és una ferramenta que ens diu què pensen els turistes dels nostres destins a través de les xarxes socials i a més interpreta si és a favor o no. Presentarem prompte els resultats però així veiem si una campanya de comunicació és bona i podem comparar el que fan totes les Tourist Info en xarxes socials. Tenim també un grup de treball en 24 destins que es recolzen entre ells per a tindre més presència online. Això és innovar.

    Un altre dels vostres objectius és fomentar l'emprenement en les empreses turístiques. Ens podria posar algun exemple?

    Ara mateix estem provant una ferramenta que s'anomena Blabap! i és una xarxa social de sons. Com Panoramio però captant sons que els usuaris pugen a la xarxa. No tenen per què ser el cant dels pardals sinó un 'hola estic en el mar disfrutant d'estes ones i d'esta platja que és una meravella...'

    Des que es va celebrar la primera edició d'Invat·tur Emprén més de 120 projectes d'empreses innovadores han passat per vosaltres. Hi han hagut casos d'èxit?

    Si. Han nascut moltes empreses com una que porta la gastronomia als xiquets, fa tallers, els ajuda perquè aprenguen a cuinar i tot això en hotels per a tinguen una oferta diferenciada. En Invat·tur arrepleguem idees empresarials en jornades de tota la Comunitat Valenciana, els acompanyem al llarg del seu desenvolupament i en la busca de finançament.

    Parlant sobre cuina, en Invat·tur teniu un laboratori per a experimentar amb diferents plats i textures. Quins sabors han eixit d'ací?

    Bueno, el laboratori que tenim a Benidorm és com el Mercedes de les cuines (riu). En eixe laboratori s'impartix el curs d'Expert en Cuina Tecnològica a través d'un conveni amb la UA. Ací es reciclen cuiners i se'ls ensenyen les últimes innovacions. S'intenta generar un producte basat en l'autèntic, en el nostre però fent coses diferents.

    Per exemple?

    Durant un temps es va estar recuperant l'Arròs Bombó que és una varietat de l'arròs de la marjal Pego-Oliva que s'havia perdut i que ara ja està començant a produir-se de forma industrial. Volem reactivar la cuina perquè siga utilitzada per tots els cuiners i que després puguen aplicar als seus restaurants. Ens preocupem per compartir la informació, això és molt important.

    Just ara esteu posant en marxa una oficina de suport a destins intel·ligents. La primera cosa que li ve al cap a u és, Què és un destí intel·ligent?

    Un destí intel·ligent és aquell que convertix les dades en informació i la posa al servici de l'experiència del turisme i, sobretot, al servici de la rendibilitat de les empreses que operen així com a la gestió municipal. Prendre les dades de tots els turistes que arriben a un destí els convertix en milions de xifres que no servixen per a res si no les tractes. Tenim també moltes altres ferramentes que juntes generen un gran suport i localitats com Benidorm, La Vila Joiosa, Vinaròs, Benicarló o Finestrat estan avançant molt en este sentit però necessiten el nostre suport. A Benidorm, per exemple, es poden intuir servicis que ni tan sols existixen en la ciutat perquè la gent els busca i eixa informació ens dóna tendències de noves necessitats.

    Com es diferencia la Comunitat Valenciana des de la innovació?

    Estem desenvolupant una estratègia de diferenciació basant-nos en el que som, en l'autèntic. Ningú és més mediterrani que ningú però nosaltres som mediterrani: tenim una forma de ser en la que l'olivera, l'oli, el vi, impregnen l'arròs. La nostra gastronomia en el foc ens assenyala d'alguna manera en unes festes que són d'una manera determinada. Això és el que som. Som diversos, som costa, interior, dunes, zones rocoses, tenim illes, montanya... innovar és ser diferents demostrant el que som. Un clar exemple són els nostres destins accessibles: tenim un segment del mercat molt marcat que és el de les persones majors. Gràcies a tindre eixos clients molts dels nostres hotels són més accessibles del que la norma indica. Que tinguem eixa sensibilitat ens fa diferents.

    I quin és el repte?

    Treballar junts. Sens dubte. Des d'Invat·tur volem convertir-nos en el lloc en què podem elaborar estratègies conjuntes mes allà de consideracions que escapen de l'àmbit turístic. I el repte d'esta directora general és el de la governança. Hem posat a l'empresari en el centre de la presa de decisions. Són ells però també els sindicats, els centres d'investigació i les universitats els principals actors. La Comunitat Valenciana serà més forta si estem tots units.

    Pujar