elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano

Igualtat constitueix la comissió de seguiment del Pla Valencià d'Inclusió i Cohesió Social

    El secretari autonòmic d'Inclusió i de l'Agència Valenciana de la Igualtat, Alberto Ibáñez, ha presidit la reunió de constitució de la comissió de seguiment del Pla Valencià d'Inclusió i Cohesió Social (PVICS), que, tal com estava previst en el calendari d'actuació, s'havia de realitzar en el primer trimestre d'enguany.

    En aquesta comissió estan representades tant les entitats com les diferents àrees del Consell relacionades i, segons ha explicat Ibáñez, en aquesta primera reunió constitutiva s'ha fet un seguiment inicial del nivell d'execució de les accions desenvolupades pels diferents departaments de la Generalitat.

    En aquest sentit Ibáñez ha destacat que s'han realitzat la majoria de les accions previstes per a 2017 i ha posat com a exemples l'engegada de la nova Renda Valenciana d'Inclusió i la seua implementació pressupostària, la llei per la Funció Social de l'Habitatge o programes com els de Inclusió Sociolaboral amb una dotació econòmica concreta per a 2017 de 175 milions d'euros o la de Garantia de Prestacions que va suposar una dotació de 42 milions d'euros.

    Entre altres accions el secretari autonòmic d'Inclusió ha valorat també els programes com el del Fons Social Europeu dirigit als col·lectius mes vulnerables, i els destinats a fomentar la cohesió social i el desenvolupament comunitari dels barris o la creació de xarxes de solidaritat, com Xarxa Llibres, bancs de temps o cooperatives de autoconsum agroecològic.

    La comissió de seguiment del Pla Valencià d'Inclusió i Cohesió Social, segons estableix després d'aquesta primera reunió constitutiva, es reunirà cada primer trimestre de cada any fins al 2023.

    Tres eixos i sis línies estratègiques

    cal recordar que el PVICS, amb vigència fins a 2022, es concreta en 486 actuacions distribuïdes en tres eixos bàsics, sis línies estratègiques i 47 objectius, que es desenvolupen per les sis conselleries que han participat en la seua elaboració en els àmbits sanitari, educatiu, cultural, d'habitatge i de serveis socials. Es tracta, d'una nova gobernança de les polítiques públiques amb una visió integral i transversal, vinculada als agents socials i el recursos del territori de manera participativa i activa.

    A més, en l'elaboració d'aquest Pla, impulsat per la Vicepresidència i Conselleria d'Igualtat i Polítiques Inclusives, han participat molts municipis, universitats, entitats del tercer sector així com professionals i persones expertes d'aquest àmbit, que han treballat en algun dels espais de participació convocats en 2016 i 2017, amb la finalitat d'aconseguir un document consensuat.

    El document pretén reduir els factors de desigualtat social i vulnerabilitat, promoure l'autonomia de les persones i col·lectius vulnerables des de l'activació inclusiva i la vida independent, i promoure la cohesió social a partir de l'enfortiment dels llaços familiars i comunitaris, el sentiment de pertinença i col·lectivitat i el territori.

    Les diferents singularitats del territori valencià també queden recollides en el document, que ha comptat amb una àmplia participació local, que reconeix tant la major vulnerabilitat que existeix en les zones urbanes com la greu situació de despoblació i envelliment demogràfic que existeix en les zones d'interior i en el món rural.

    El Pla compta amb sis línies estratègiques: Inclusió Sociolaboral, Garantia de Prestacions, Garantia de protecció de drets i accés als serveis públics, Garantia d'equitat territorial i cohesió social, Promoció de la infància i reducció de la pobresa infantil i Lluita contra la feminització de la pobresa.

     

    Pujar