elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano

Els grups del Botànic plantegen desenvolupar les prestacions professionals garantides per a persones amb diversitat funcional o discapacitat

Els grups del Botànic plantegen desenvolupar les prestacions professionals garantides per a persones amb diversitat funcional o discapacitat

    En el Dia Internacional de les persones amb discapacitat, els grups parlamentaris dels Socialistes, Compromís i Unides Podem han registrat en Les Corts una proposició no de llei, a proposta del CERMI,  amb què s’insta al Consell a dur a terme el desenvolupament dels apartats de la Llei de Serveis Socials Inclusius, que fan referència al “Catàleg de prestacions professionals garantides”, per tal de garantir la informació, l’orientació i l’assessorament que requereixen les persones amb diversitat funcional o discapacitat.  

    De la mateixa manera s’insta a incloure en les prestacions professionals “d’orientació individual i familiar”, l'especificitat per a les persones amb diversitat funcional o discapacitat que necessiten suports més o menys extensos en la presa de decisions relatives al seu projecte vital.

    Com explica el diputat de Compromís, Silverio Tena “l'objectiu d’esta iniciativa és donar resposta a la necessitat social, del col·lectiu de persones amb discapacitat i diversitat funcional, de protegir la integritat del seu dret a la lliure determinació i suport en la presa de decisions al llarg de la seua vida, per a garantir la igualtat de tracte i la seua inclusió”.

    Per la seua banda, la diputada socialista Laura Soler ha destacat que “tenint en compte l'ampli nombre de persones amb discapacitat tutelades per la Generalitat, entenem que, el que proposem en la iniciativa registrada hui, ha d'ampliar-se també a elles, sent-los plenament d'aplicació les disposicions que resulten”.

    La realitat diària demostra que les famílies, en el si de les quals conviuen persones amb discapacitat, travessen diferents etapes crítiques en funció de la trajectòria vital. En arribar a l'etapa "d’envelliment actiu" (a partir dels 45 anys), s'han de prendre una sèrie de decisions que requereixen una planificació anticipada i consensuada per a aconseguir l'equilibri que respecte els drets reconeguts per la Convenció Internacional sobre els Drets de les Persones amb Discapacitat.

    La diputada de Podem, Pilar Lima, ha incidit en fer una “menció especial al col·lectiu de les persones grans amb diversitat funcional. És una etapa que hem de atendre estudiant i donant-li un desenvolupament adequat, amb una correcta planificació de recursos econòmics, materials i humans. Tot això ens permetrà donar resposta i atenció a les necessitats presents i futures d'aquest col·lectiu”.

    La proposta dels grups del Botànic remarca la necessària coordinació i assessorament de les Conselleries competents en matèria de serveis socials. Així a través de personal mediador especialitzat del servei d’atenció a les persones amb diversitat funcional o discapacitat s’orientarà i informarà de totes les qüestions relacionades amb la garantia dels sistemes de suport existents i, en particular, sobre l’elaboració, seguiment i posada en marxa del “Pla Personal de Futur”, que formarà part del “Pla personalitzat d’intervenció social” regulant així mateix els seus requisits, contingut, eficàcia i les garanties per al seu compliment.

    Finalment esta proposició no de llei insta el Consell a adoptar els mecanismes pressupostaris pertinents per a dotar al desenvolupament normatiu de contingut material, creant així una o vàries unitats específiques a les províncies o, alternativament, a un servei específic atés per personal especialitzat en el nivell d'Atenció Primària de Serveis Socials i, així mateix, un registre administratiu ad hoc amb les degudes garanties de confidencialitat.

    Pujar