elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano

El Govern afirma que s'ha malinterpretat l’ “origen català” de les bandes de música valencianes

El Govern afirma que s'ha malinterpretat l’ “origen català” de les bandes de música valencianes
  • Mulet afirma que és greu que el Govern s'opose a complir amb l'acord del Senat per a rebaixar l'IVA als instruments musicals

El portaveu de Compromís al Senat, Carles Mulet, va presentar tres preguntes escrites al Govern després que en el  BOE de 6 de maig de 2021 es va publicar un anunci amb el qual es declaraven les bandes de música valencianes Manifestació Representativa del Patrimoni Cultural Immaterial.

Des d'eixa declaració s'ha vingut polemitzant arran d'una frase del BOE en la qual el Ministeri de Cultura i Esports afirma que: "L'origen de les bandes de música valencianes es deu a un moviment mimètic al de les agrupacions corals catalanes (Clavé), moviment que va entrar a València via Reial Societat d'Amics del País".

Diferents tesis, articles, llibres i publicacions especialitzades tant valencianes com fora d'ella qüestionen aquesta confusa afirmació que ja ha sigut qüestionada per la Federació de Societats Musicals del País Valencià que ha realitzat una reclamació formal al Ministeri de Cultura perquè corregisca el Decret 229/2021, de 30 de març. Els investigadors apunten com a causes principals de sorgiment del fenomen bandístic la influència religiosa, la militar i, en menor mesura la política.

IVA instruments

Mulet, igualment va recordar que d'altra banda, al novembre de 2020 es va aprovar al Senat una moció de Compromís en la qual es reclamava la revisió i modificació del tipus d'IVA aplicable a la compra d'instruments musicals que podria beneficiar a les més de 3,6 milions de persones que s'estima practiquen de manera habitual la música en

Espanya i que paguen un IVA que és el doble que la mitjana europea, de manera que Espanya és un dels països que més grava aquests productes, quan països del nostre entorn tenen tipus més baixos a aquesta mena d'expressió i indústria cultural.

La música és un element cultural de primera magnitud i l'instrument musical és la base de la practica musical. Els instruments musicals en cap cas són un article de luxe o oci, sinó que fonamentalment són una eina de treball per als músics. Els instruments musicals són un element bàsic en l'ensenyament dels xiquets i a més el seu ús el seu ús és fonamental com a complement d'altres múltiples disciplines i fins i tot teràpies. Segons consultes formulades per l'Associació Nacional de Fabricants-Comerciants Importadors i Exportadors d'Instruments Musicals (COMUSICA) a la Direcció General de Tributs, es concreta que a Espanya no hi ha cap bonificació o millora en el tipus d'IVA a instruments d'ensenyament i que els instruments musicals destinats a l'ensenyament haurien de tenir un caràcter especial.

La petició ha sigut també manifestada per la Confederació Espanyola de Societats Musicals (CESM) i han sigut diferents les institucions i organismes, com la Diputació de València, els ajuntaments de València, Castelló, Llíria, Alcanar, Puçol, l'Alcúdia, Foios, Alberic, Bétera, Sant Jaume d'Enveja   o Godall, entre altres i majoritàriament per consens que així ho han reivindicat a través de formacions polítiques ben diverses. Tan sols en territori valencià existeixen 557 societats musicals de les 1.100 que existeixen en l'Estat espanyol, té 60.000 alumnes a les escoles de música i 200.000 socis federats o s'estima aporten 40 milions d'euros al PIB valencià segons l'estudi d'EconCult  de la Universitat de València  .

En el text Mulet recordava que és necessari millorar la fiscalitat de les societats musicals, les seues escoles i bandes de música, així com dels propis músics. Després de converses amb la Confederació Espanyola de Societats Musicals (CESM) la coalició va traslladar esmenes als Pressupostos Generals de l'Estat i a la pròpia Llei d'Educació (LOMLOE) de manera que fóra més just el seu esforç fiscal, atenent a la voluntarietat dels músics i a la mena de societats, ja que les musicals “manquen de finalitat lucrativa i reverteixen els seus beneficis en activitats d'idèntica naturalesa”.

La coalició valenciana reclamava reduir el tipus de gravamen aplicable en l'impost de societats als rendiments de les activitats pròpies que desenvolupen les bandes de música (concerts i actuacions de carrer), del 25 al 10% i, d'altra banda que les compensacions que reben els músics voluntaris continuen estant tractades en l'IRPF com a rendiments del treball quan haurien d'estar-lo com a meres dietes i assignacions per a la manutenció, ja que es tracta d'unes quantitats simbòliques per les molèsties i costos dels seus desplaçaments que porten música i cultura a nombroses places en festes i activitats.

Per això es va preguntar per escrit al Govern

Realitzarà el Ministeri de Cultura una rectificació aclaridora sobre l'origen de les Bandes de Música Valencianes recollida en el Reial decret 229/2021, de 30 de març, pel qual es declaren les bandes de música valencianes Manifestació Representativa del Patrimoni Cultural Immaterial, que estiga basada en estudis científics i acadèmics, corregint l'actual redacció de la norma sobre l'origen d'aquestes ?.

Quan aplicaran la moció de Compromís aprovada al Senat per a rebaixar el tipus d'IVA als instruments musicals?

Preveuen realitzar modificacions que posen una mica de sentit comú en la fiscalitat d'aquestes entitats que manquen de finalitat lucrativa o s'escudaran de nou a Europa i les seues condicions per a rebre fons de recuperació?

Aquesta ha sigut la resposta del Govern

En relació amb la pregunta de referència, s'informa que mitjançant el Reial decret 229/2021, de 30 de març, pel qual es declaren les Societats Musicals de la Comunitat Valenciana com a Manifestació Representativa del Patrimoni Cultural Immaterial, l'Estat reconeix el valor fonamental d'aquesta manifestació com a element identitari i vertebrador del territori i la cultura valenciana i les Societats Musicals són els principals agents per a la protecció, difusió, foment i promoció de les tradicions musicals i artístiques valencianes; constitueix, per tant, un fet rellevant i positiu per a aquestes Societats Musicals de la Comunitat Valenciana. Cal entendre que s'ha malinterpretat la frase sobre els possibles paral·lelismes entre les bandes de música valencianes i els cors Clavé que, en cap manera, expressa res més enllà que la seua relació amb el fenomen associatiu popular entorn de la pràctica musical i la democratització de la cultura del segle XIX.

No pot atribuir-se en cap cas a aquesta afirmació la lectura d'un origen forà o la creació mateixa de les bandes com a agrupacions instrumentals. El Ministeri de Cultura i Esport ha procedit a la tramitació de l'expedient de declaració de manera rigorosa, en els termes que estableix la Llei 10/2015, de 26 de maig, per a la salvaguarda del Patrimoni Cultural Immaterial.

La Llei estableix que en l'elaboració de l'expedient per a la declaració es recaptarà l'informe del Consell del Patrimoni Històric (CPH) i de les institucions consultives especialitzades relacionades amb la matèria i que es consideren convenients, així com dels òrgans competents de les Comunitats Autònomes (art. 12.4c).

A causa del caràcter immaterial del patrimoni a declarar, s'informa que tant la Llei 10/2015, de 26 de maig, com la Convenció per a la Salvaguarda del Patrimoni Immaterial de l'Organització de les Nacions Unides per a l'Educació, la Ciència i la Cultura -UNESCO- (2003), incideixen en la importància de la implicació de les Comunitats portadores en aquests processos per a garantir la preservació dels valors intrínsecs de cada manifestació. El Ministeri de Cultura i Esport, alineat amb aquestes premisses i del qual no prové la controvertida cita, va elaborar l'informe de l'expedient en col·laboració amb representants de la Federació de les Societats Musicals de la Comunitat Valenciana i amb tècnics del Ministeri i de la Generalitat Valenciana.

El text resultant va ser presentat i aprovat pel CPH al novembre de 2020 i informat positivament per la Universitat de València. Després de la incoació de l'expedient, mitjançant Resolució de 21 de desembre de 2020, es va obrir un període d'informació pública i al·legacions sense que es presentara cap.

L'elaboració del text de la incoació va prendre com a base l'informe aprovat i validat de l'expedient, igual que es va fer per a la seua declaració definitiva mitjançant Reial decret 229/2021, de 30 de març (Boletín Oficial del Estado del passat 6 de maig).

En relació amb la segona qüestió, cal assenyalar que ja s'ha informat sobre el mateix assumpte amb motiu de les iniciatives 684/28103 (núm. registre 65121), enviada a la Cambra el passat 13 de gener (núm. registre d'entrada 72330) i 684/31568 (núm. registre 73463), enviada a la Cambra amb data del passat 4 de març (núm. registre d'entrada 83487). Atès que la normativa aplicable no ha variat, cal remetre al ja informat sobre aquesta matèria. Respecte a la qüestió relativa a la pretensió del concepte de dietes i assignacions per a la manutenció, s'informa que les quantitats exemptes es troben establides amb caràcter general, no per a determinats sectors, en l'article 9 del Reglament de l'Impost sobre la Renda de les Persones Físiques, aprovat pel Reial decret 439/2007, de 30 de març, per la qual cosa seran aplicables sempre que es complisquen els requisits previstos.

Finalment, cal assenyalar que el passat 12 d'abril es va crear el comitè de persones expertes per a la reforma del sistema tributari, l'objectiu del qual és analitzar el sistema fiscal per a millorar la seua eficiència, garantir els recursos públics i adaptar-ho als reptes del segle XXI, amb èmfasi en cinc matèries, una de les quals és la imposició societària, i les propostes de la qual hauran de ser lliurades abans del 28 de febrer de 2022.

Per a Mulet “ si bé l'origen català de les bandes es deu a una mala redacció del text, que pot dur fàcilment a una lectora errònia ens sembla molt més greu que el Govern s'opose a complir amb un acord del Senat, com va ser la moció de Compromís per a rebaixar l'IVA dels instruments musicals. Ja vam veure que el PSOE a Madrid feia el contrari que en els municipis valencians i donava l'esquena a aquesta petició, malgrat això, va tirar avant. Ara, es dedica a dinamitar tots aquells acords de les Corts Generals que tiren avant amb la seua oposició, un mal exemple i una demostració de com no accepten el joc democràtic”

Pujar