elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano

La Generalitat estudiarà aquest dissabte quines restriccions s'apliquen aquest Nadal en la Comunitat Valenciana

La Generalitat estudiarà aquest dissabte quines restriccions s'apliquen aquest Nadal en la Comunitat Valenciana
  • Mónica Oltra demana que s'aclarisca la confusió amb el terme ‘persona propera’ de cara als moviments permesos en les pròximes setmanes

La Generalitat podria decidir aquest dissabte quines mesures estaran finalment vigents aquest nadal en la Comunitat Valenciana. Aquest dissabte 5 de desembre té lloc la comissió interdepartamental d'actuació contra la pandèmia -que no es reunia des de març-, trobada en el qual es pretén estudiar noves mesures per a les festes nadalenques així com la situació de l'oci nocturn. Ho ha avançat la vicepresidenta i portaveu del Consell, Mónica Oltra, aquest divendres en la roda de premsa per a informar sobre els acords del Consell.

Cal recordar que aquest dijous Ximo Puig ja deixava entreveure que se serà estrictes quant a les restriccions i demanava que es limitaren al màxim les restriccions. Per tant, en les pròximes hores podríem conéixer la decisió. La Conselleria de Sanitat proposava que les reunions socials continuen limitades a sis persones però, en el cas de dates assenyalades, aqueixa limitació augmente a deu membres d'una mateixa família.

Aquestes dates assenyalades serien el 24, 25 i 31 de desembre així com el 1, 5 i 6 de gener. En aquests dies també seria possible ampliar el toc de queda fins a la 1 de la matinada. En la reunió interterritorial de la setmana passada també es va proposar flexibilitzar les restriccions de mobilitat en les dates assenyalades però amb una condició. Tot són proposades que, fins que no siguen aprovades i anunciades oficialment per la Generalitat i la Conselleria de Sanitat, no es poden tindre en compte.

Precisament aquest divendres des del Consell d'Infermeria de la Comunitat Valenciana explicaven que existeix més risc de contagi si es reuneixen tres famílies de dos membres (6 persones en total), que si ho fan dues famílies de sis membres (12 persones), per la qual cosa aprova el concepte de 'família bambolla', que ja han proposats algunes regions, com a baròmetre per a mesurar el risc de contagi: “No es tindria per tant en compta el nombre de persones reunides, sinó el nombre d'unitats familiars”, aclareix el seu president Juan José Tirado.

Fa falta aclarir el terme persona propera

En termes legals, “persona propera” és citat en la Llei 35/2015, de 22 de setembre, de reforma del sistema per a la valoració dels danys i perjudicis causats a les persones en accidents de circulació. En ella es refereix a a el concepte de “afins” per a la valoració de danys patits per les víctimes, que són “les persones que, sense tindre la condició de perjudicats segons les regles anteriors, hagueren conviscut familiarment amb la víctima durant un mínim de cinc anys immediatament anteriors a la defunció i foren especialment pròximes a ella en parentiu o afectivitat”.

Segons el mateix Ministre de Sanitat, es tractaria de persones amb les quals es té una “afectivitat especial” malgrat no existir un vincle familiar, mentre que segons la definició de la RAE es tractaria de “una persona pròxima a una altra en parentiu, amistat, tracte o confiança”. La vicepresidenta Mónica Oltra demana que s'aclarisca aquesta terminologia que no té per què conéixer la població: “S'haurà de definir què significa exactament ‘persona propera’ perquè no hi haja confusió sobre la naturalesa d'aquesta figura”. La Consellera recorda, així i tot, que cal complir les mesures sanitàries com portar la màscara, mantindre distàncies, higiene de mans i màxima ventilació dels espais.

Pujar