elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano

Gastar més diners en les festes del poble millora el resultat electoral?

Gastar més diners en les festes del poble millora el resultat electoral?
  • Un estudi revela que amb un programa amb activitats dedicades a l'esport, la música, les processons, els jocs infantils i d'adults i de gastronomia, el veïnat queda més que satisfet

Amb el final del mes d'agost i l'inici del curs polític al setembre, les localitats valencianes es preparen per a les pròximes eleccions municipals que seran el 28 de maig de 2023. Aquests dies, un estudi té més rellevància que altres anys. Es tracta del treball realitzat per dos professors, Marc Guinjoan, de la Facultat de Dret i Ciència Política de la Universitat Oberta de Catalunya; i Toni Rodon, investigador del Departament de Ciències Polítiques i Socials de la Universitat Pompeu Fabra de Barcelona, que han estudiat la correlació festes locals i triomf electoral.

Segons els professors entrevistats este matí per À Punt han establit que "com més inversió en festes majors, en festes patronals, millor és el resultat electoral per a l'alcalde o alcaldessa". Segons el professor Toni Rodon, "invertir més en festes patronals pot fer guanyar les eleccions a l'alcalde o l'alcaldessa que governa".

Açò vol dir que quan un programa de festes  està ple d'activitats dedicades a l'esport, la música, les processons, els jocs infantils i d'adults i de gastronomia, el veïnat quedamés que satisfet.

Analitzades un total de deu eleccions

Des de 1995 fins el 2015, els dos professors han analitzat un total de deu eleccions. "Sols tenim dades de despesa electoral de tres eleccions, del 2015 arrere, perquè sols per a aquestes tres eleccions han estat disponibles les dades". Es tracta de les eleccions que es van celebrar en època precrisi econòmica i postcrisi econòmica, ha dit Rodon.

"Vam triar aquest període pel fet d'existir una crisi econòmica galopant, amb un atur molt bèstia, un període en què la gent ho passa molt malament...". Una altra de les conclusions que han tret és que els responsables municipals, per a poder fer front a les despeses de les festes, el que fan és "utilitzar diferents partides del pressupost".

Toni Rodon, en resposta a preguntes de l'equip de Les Notícies del Matí, ha dit que "la festa major és un esdeveniment d'identitat local, que la gent espera. Conec gent que viu a l'estranger i organitza el viatge per a veure la família i, a més a més, per tal que coincidisca amb la festa major del poble. I els municipis ho saben, i ho aprofiten per a vendre el posicionament polític."

Les eleccions i les festes fora d'Espanya

"Quan vam començar l'estudi, vam fer la recerca habitual per a comprovar si algú havia publicat un estudi semblant, i vam trobar estudis a Itàlia -on també tenen festes patronals-, a França i a Llatinoamèrica, que celebren festes locals que, d'alguna manera, són festes majors. I molt d'ells arriben a una conclusió similar: quan l'ajuntament gasta més diners en les festes majors, si la resta de factors van bé, provoca una prima electoral per al partit que governa", ha explicat el professor.

Els dos professors ja treballen en el pròxim estudi, anomenat: "L'efecte d'Airbnb a l'èxit electoral".

Pujar