elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano

Exposició “Alfons Roig i la Generació del 27” a l’antic Hospital de Sant Marc

Exposició  “Alfons Roig i la Generació del 27” a l’antic Hospital de Sant Marc
    MÉS FOTOS
    Exposició  “Alfons Roig i la Generació del 27” a l’antic Hospital de Sant Marc  - (foto 2)
    Exposició  “Alfons Roig i la Generació del 27” a l’antic Hospital de Sant Marc  - (foto 3)

    En 2017 se commemoren els 30 anys de la mort a Gandia d'Alfons Roig i els 90 anys de l'anomenada Generació del 27, la generació de la II República. Molts dels membres d'esta generació van patir la dictadura de Franco en forma de silenci, d'exili o inclús amb la mort. Alfons Roig va intentar mitigar el patiment de molts d'ells o de les seues famílies donant consol, demanant perdó i fent de pont entre l'exili i la pàtria perduda.

    A través de l'exposició «Alfons Roig i la Generació del 27» ixiran a la llum materials inèdits i escrits privats de Juan Gil–Albert, María Zambrano, Miguel Hernández, Emilio Prados, Vicente Aleixandre, José Bergamín, José Luis Cano i el propi Alfons Roig,  en un intent de reconstruir la trama de col·laboració i amistat que va contribuir a mantindre'ls vius durant el llarg naufragi polític espanyol.

    Comissariada per la investigadora Rosa Mascarell Dauder, qui va ser secretaria personal de Maria Zambrano, i produïda pel MuVIM de la Diputació de València, l'exposició ens mostra, entre d'altres documents, cartes inèdites i llibres de l'arxiu Alfons Roig, custodiats per la biblioteca del MuVIM, reproduccions de la revista la Hora de España fundada per Juan Gil-Albert i fotografies dels protagonistes.

    L'exposició està dividida en 3 grans blocs on es desgrana la relació entre Alfons Roig i 8 dels protagonistes de la Generació del 27, com ara Juan Gil-Albert, Maria Zambrano, Vicente Aleixandre o la família de Miguel Hernández. En un quart bloc, anomenat l'Ermita de Llutxent es fa un repàs a la faceta més coneguda d'Alfons Roig com a promotor, introductor i divulgador de l'art contemporani al nostre país.

    El MuVIM de la Diputació de València ha editat un catàleg sobre l'exposició que es podrà adquirir a les llibreries de Gandia.

    El CEIC Alfons el Vell, coincidint amb l'exposició, ha organitzat un cicle d'actes entre els quals s'inclouen conferències, presentació de llibres o la projecció de documentals sobre la figura d'Alfons Roig.
    La inauguració serà el divendres 18 de novembre, a les 20.00 hores, en la sala de Dones de l'Antic Hospital de Sant Marc. En l'acte inaugural, s'estrenarà una composició musical creada per Llorenç Barber, dedicada a Alfons Roig i que interpretarà el mateix Llorenç Barber i la cantant Montserrat Palacios.

    L'exposició estarà oberta fins el pròxim 23 de desembre i l'entrada és gratuïta.

    Pujar